0 Deljenj 3540 Ogledov
Igor Kadunc očitno programov RTV Slovenija ne spremlja.

(Ne)odgovornost medijev za širjenje sovraštva: Ali kako sta Igor Kadunc in Tjaša Slokar reagirala na vprašanje o spoštovanju Kazenskega zakonika

15. May, 2020 17:10
3540 Ogledov

3. odstavek 297. člena Kazensksega zakonika (v celoti dostopen na https://zakonodaja.com/zakon/kz-1/297-clen-javno-spodbujanje-sovrastva-nasilja-ali-nestrpnosti) določa:

(3) Če je dejanje iz prejšnjih odstavkov storjeno z objavo v sredstvih javnega obveščanja ali na spletnih straneh se s kaznijo iz prvega ali drugega odstavka tega člena kaznuje tudi odgovorni urednik oziroma tisti, ki ga je nadomeščal, razen če je šlo za prenos oddaje v živo, ki ga ni mogel preprečiti ali za objavo na spletnih straneh, ki uporabnikom omogočajo objave vsebin v dejanskem času oziroma brez predhodnega nadzora.

In kaj o tem pravita generalni direktor Javnega zavoda RTV SLovenija Igor Kadunc in direktorica in odgovorna urednica informativnega programa Pro Plus Tjaša Slokar Kos? Dobila sta identična vprašanja:

  • Ali ste spoštovali 3. odstavek 297.člena KZ?
  • Kako konkretno ste ga spoštovali? Kdo je podpisan pod konkretne ukrepe, po katerih ste posegli v primeru konkretnih groženj s smrtjo?
  • Ali ste kršitelje 3. odstavka 297. člena KZ prijavili policiji – prosimo za datum(e) prijav(e).
  • Prosimo za seznam vseh urednikov, ki ste jih zaradi kršitev 3. člena Kazenskega zakonika naznanili policiji?

Saj veste, kako podrejeni Tjaše Slokar Kos, denimo Petra Kerčmar, Edi Pucer, Uroš Slak in še nekaj deset njih poročajo, kadar ne prejmejo

Tjaša Slokar Kos, direktorica in odgovorna urednica informativnega programa Pro Plus.

pojasnil tistih, ki jih sprašujejo po odgovornosti? Posebej, kadar gre za vprašanja sprejemanja odgovornost. Ali sovražni govor. Zanimivo, direktorica in odgovorna urednica informativnega programa Pro Plus Tjaša Slokar Kos, odgovorna za sovražne posnetke, denimo v oddaji 24ur ali 24ur zvečer ali na spletni strani 24ur.com, na vprašanja sploh ni odgovorila. Kar nedvomno kaže na kreativno razumevanje pravic v odnosu do odgovornosti (medijev).

Podobno zanimivo je razumevanje odgovornosti Igorja Kadunca. Dajejo slutiti, da programov medija, na čelu katerih je, ne spremlja.

Vprašanja smo naslovili tudi na Programski svet RTV Slovenija. In na nadzorni svet. In na pristojne policijske organe, tožilce in vrhovno sodišče. Njihova pojasnila bomo objavili v celoti.

Več iz te kategorije