0 Deljenj 588 Ogledov

Naveza mariborskih sodnikov in SD, ki maje zaupanje v pravosodje, in reakcija predsednika sodnega sveta Erika Kerševana

13. maj, 2019 6:54
588 Ogledov

Erik Kerševan, foto: mzz.gov.si

Škandal, ki sta ga sprožila mariborska sodnika Matjaž Štok in Slavko Gazvoda, ko sta se odeta kot člana stranke SD, Gazvoda tudi s totalitarnim simbolom, ki ga v SD slavijo, na prsih, pojavila na prvomajskem praznovanju stranke SD in pozirala za predvolilne objave strankinih kandidatov na družabnih omrežjih, je očitno v zagato spravil tudi predsednika Sodnega sveta RS Erika Kerševana, ki sicer velja za moža, ki javno silno rad razpravlja, pa če je treba na okroglih mizah ali pa predava na srečanjih odvetnikov v odvetniški šoli.

Predsednika sodnega sveta smo zaprosili za mnenje, ali sta mariborska sodnika, ki sta podpisovala odredbe za preiskovanje in celo odvzem prostosti neposrednim političnim tekmecem svojih strankarskih prijateljev – kaj vse sta podpisala v postopkih zoper Franca Kaglerja, leta 2006 na lokalnih volitvahne posrednega konkurenta Borisu Soviču, ki stoji ob Gazvodi, smo ekskluzivno razkrili na povezavi – sploh še primerna za opravljanje sodniške funkcije. Pa očitno nima odgovora, vprašanjem, ki jih v celoti objavljamo na dnu strani, se je izognil celo tako, da je odgovarjanje prepustil drugim. Odgovor Daše Sikošek, objavljamo v celoti,

“Sporočamo vam, da obravnava zadeve, na katero se nanaša vaše vprašanje, ni na dnevnem redu 20. seje Sodnega sveta, ki je sklicana za 16. 5. 2019. Če bo zadeva morda uvrščena na katero od naslednjih sej Sodnega sveta, bo to razvidno iz dnevnega reda, ki bo, tako kot običajno, objavljen na spletni strani Sodnega sveta, bo pa po potrebi predsednik medije o tem tudi dodatno obvestil.

Nadalje vam sporočamo, da predmetna zadeva tudi še ni bila obravnavana pred Komisijo za etiko in integriteto, pri čemer pa sta sodnik Matjaž Štok in sodnik Slavko Gazvoda v zvezi s tem pred kratkim na omenjeno komisijo naslovila predlog za sprejem stališča. Ker je Komisija za etiko in integriteto samostojno delovno telo Sodnega sveta, vam podrobnejših odgovorov na vprašanja o njenem delu predsednik Sodnega sveta ne more podati.”

Lepo pozdravljeni!

Po odredbi predsednika Sodnega sveta RS dr. Erika Kerševana:
Daša Sikošek, dodeljena okrajna sodnica

O Kerševanovi zadregi govorijo še nekatera druga njegova dejanja. Potem ko smo 4. maja objavili fotografije sodnikov na predvolilnih objavah kandidatov SD na evropskih volitvah, je sodni svet, ki mu predseduje, 8. maja sklical zasedanje sveta za prihodnji četrtek. A na dnevni red zasedanja, ki bo 16. maja, točke, pod katero bi govorili o tem primeru, ki ponovno ruši zaupanje v pravičnost slovenskega pravosodnja in po mnenju dela javnosti krši zakon o sodniški službi, ni uvrstil.

Vprašanja, ki se jim je Kerševan ognil

Glede na aktualno dogajanje (že omenjeno udeležbo mariborskih sodnikov na shodu ene od parlamentarnih strank) predsednika Sodnega sveta dr. Erika Kerševana sprašujemo:
– Ali bo Sodni svet obravnaval politično aktivnost mariborskih sodnikov Matjaža Štoka in Slavka Gazvode?
– Ali je politična aktivnost mariborskih sodnikov Štoka in Gazvode že bila obravnavana v komisijah Sodnega sveta oz. ali je obravnava predvidena? Kdaj in na čigavo pobudo?
– Ali sta po mnenju dr. Kerševana sodnika z udeležbo na strankarskem dogodku in fotografiranjem za družabna omrežja stranke in njenih kandidatov na skorajšnjih volitvah kršila pravila sodniške etike?
– Ali po mnenju dr. Kerševana sodnik Štok v oblekah strankarskih barv in gospod Gazvoda z nošenjem simbola nekega režima na prsih na strankarskih fotografijah ustrezata načelom videza nepristranskosti, ki se ga bi morali držati imenovani na sodno funkcijo?
– Ali sta po mnenju predsednika Sodnega sveta dr. Kerševana sodnika Štok in Gazvoda še primerna za opravljanje sodniške funkcije?

Mogoče vas bo zanimalo

Kaj se je zgodilo z Majo? 13-letnica včeraj ni prišla iz šole
Ljudje
93 Ogledov
Ljudje
93 Ogledov

Kaj se je zgodilo z Majo? 13-letnica včeraj ni prišla iz šole

User One - 17. oktober, 2019 8:59

Od včeraj 16.10.2019 je pogrešana 13 -letna Maja Pintarič, sporoča Božidar Pezdevšek iz PU Celje. Pezdevšek piše: "Po končanem pouku na OŠ Karla Destovnika Kajuha okoli 13.15…

Tekmovalci pretreseni, takšnih laži v šovu Kmetija ne pomnimo!
Rumeno
24 Ogledov
Rumeno
24 Ogledov

Tekmovalci pretreseni, takšnih laži v šovu Kmetija ne pomnimo!

User One - 17. oktober, 2019 8:53

Na izboru drugega dvobojevalca je Danijel Frigelj pokazal povsem drug obraz. Zaradi njegovega izpada sta ga dvojčka Klobasa označila za psihičnega bolnika. Danijel je bil namreč razglašen…

Danes naj bi bilo povečini sončno, napovedujejo pri Arsu, za jutri pa precej drugače
Novice
24 Ogledov
Novice
24 Ogledov

Danes naj bi bilo povečini sončno, napovedujejo pri Arsu, za jutri pa precej drugače

User One - 17. oktober, 2019 8:35

Danes bo povečini sončno, zjutraj in dopoldne bo po nižinah v notranjosti megla ali nizka oblačnost. Popoldne se bo zlasti na Notranjskem in severnem Primorskem oblačnost povečala.…

Več iz te kategorije