0 Deljenj 412 Ogledov

Naveza mariborskih sodnikov in SD, ki maje zaupanje v pravosodje, in reakcija predsednika sodnega sveta Erika Kerševana

13. maj, 2019 6:54
412 Ogledov

Erik Kerševan, foto: mzz.gov.si

Škandal, ki sta ga sprožila mariborska sodnika Matjaž Štok in Slavko Gazvoda, ko sta se odeta kot člana stranke SD, Gazvoda tudi s totalitarnim simbolom, ki ga v SD slavijo, na prsih, pojavila na prvomajskem praznovanju stranke SD in pozirala za predvolilne objave strankinih kandidatov na družabnih omrežjih, je očitno v zagato spravil tudi predsednika Sodnega sveta RS Erika Kerševana, ki sicer velja za moža, ki javno silno rad razpravlja, pa če je treba na okroglih mizah ali pa predava na srečanjih odvetnikov v odvetniški šoli.

Predsednika sodnega sveta smo zaprosili za mnenje, ali sta mariborska sodnika, ki sta podpisovala odredbe za preiskovanje in celo odvzem prostosti neposrednim političnim tekmecem svojih strankarskih prijateljev – kaj vse sta podpisala v postopkih zoper Franca Kaglerja, leta 2006 na lokalnih volitvahne posrednega konkurenta Borisu Soviču, ki stoji ob Gazvodi, smo ekskluzivno razkrili na povezavi – sploh še primerna za opravljanje sodniške funkcije. Pa očitno nima odgovora, vprašanjem, ki jih v celoti objavljamo na dnu strani, se je izognil celo tako, da je odgovarjanje prepustil drugim. Odgovor Daše Sikošek, objavljamo v celoti,

“Sporočamo vam, da obravnava zadeve, na katero se nanaša vaše vprašanje, ni na dnevnem redu 20. seje Sodnega sveta, ki je sklicana za 16. 5. 2019. Če bo zadeva morda uvrščena na katero od naslednjih sej Sodnega sveta, bo to razvidno iz dnevnega reda, ki bo, tako kot običajno, objavljen na spletni strani Sodnega sveta, bo pa po potrebi predsednik medije o tem tudi dodatno obvestil.

Nadalje vam sporočamo, da predmetna zadeva tudi še ni bila obravnavana pred Komisijo za etiko in integriteto, pri čemer pa sta sodnik Matjaž Štok in sodnik Slavko Gazvoda v zvezi s tem pred kratkim na omenjeno komisijo naslovila predlog za sprejem stališča. Ker je Komisija za etiko in integriteto samostojno delovno telo Sodnega sveta, vam podrobnejših odgovorov na vprašanja o njenem delu predsednik Sodnega sveta ne more podati.”

Lepo pozdravljeni!

Po odredbi predsednika Sodnega sveta RS dr. Erika Kerševana:
Daša Sikošek, dodeljena okrajna sodnica

O Kerševanovi zadregi govorijo še nekatera druga njegova dejanja. Potem ko smo 4. maja objavili fotografije sodnikov na predvolilnih objavah kandidatov SD na evropskih volitvah, je sodni svet, ki mu predseduje, 8. maja sklical zasedanje sveta za prihodnji četrtek. A na dnevni red zasedanja, ki bo 16. maja, točke, pod katero bi govorili o tem primeru, ki ponovno ruši zaupanje v pravičnost slovenskega pravosodnja in po mnenju dela javnosti krši zakon o sodniški službi, ni uvrstil.

Vprašanja, ki se jim je Kerševan ognil

Glede na aktualno dogajanje (že omenjeno udeležbo mariborskih sodnikov na shodu ene od parlamentarnih strank) predsednika Sodnega sveta dr. Erika Kerševana sprašujemo:
– Ali bo Sodni svet obravnaval politično aktivnost mariborskih sodnikov Matjaža Štoka in Slavka Gazvode?
– Ali je politična aktivnost mariborskih sodnikov Štoka in Gazvode že bila obravnavana v komisijah Sodnega sveta oz. ali je obravnava predvidena? Kdaj in na čigavo pobudo?
– Ali sta po mnenju dr. Kerševana sodnika z udeležbo na strankarskem dogodku in fotografiranjem za družabna omrežja stranke in njenih kandidatov na skorajšnjih volitvah kršila pravila sodniške etike?
– Ali po mnenju dr. Kerševana sodnik Štok v oblekah strankarskih barv in gospod Gazvoda z nošenjem simbola nekega režima na prsih na strankarskih fotografijah ustrezata načelom videza nepristranskosti, ki se ga bi morali držati imenovani na sodno funkcijo?
– Ali sta po mnenju predsednika Sodnega sveta dr. Kerševana sodnika Štok in Gazvoda še primerna za opravljanje sodniške funkcije?

Mogoče vas bo zanimalo

Občan zjutraj umrl na kraju nesreče
Črno
2 Ogledov
Črno
2 Ogledov

Občan zjutraj umrl na kraju nesreče

User One - 21. julij, 2019 9:51

V Semiču med železniško postajo in tunelom je včeraj ob 6.05 vlak povozil moškega. Gasilci PGD Črnomelj so pomagali pri prenosu ponesrečenec do reševalnega vozila in pri…

Nesrečen dan pod Triglavom, poškodovani trije
Črno
32 Ogledov
Črno
32 Ogledov

Nesrečen dan pod Triglavom, poškodovani trije

User One - 21. julij, 2019 8:55

Včeraj so policisti gorske policijske enote v okviru helikoptrske ekipe za reševanje v gorah obravnavali dve nesreči v gorah, javlja Bojan Kos iz PU Ljubljana. V Severni…

Temperature danes večinoma čez 30 °C, a popoldne kaže na nevihte
Novice
39 Ogledov
Novice
39 Ogledov

Temperature danes večinoma čez 30 °C, a popoldne kaže na nevihte

User One - 21. julij, 2019 8:44

Danes bo sprva pretežno jasno, popoldne in zvečer pa bo predvsem v severni in vzhodni Sloveniji spremenljivo oblačno s krajevnimi nevihtami. Specializirani vremenski portal Neurje.si je izdal…

Več iz te kategorije

Huda nesreča v gorah: Umrla je planinka
Črno
90 Ogledov
90 Ogledov

Huda nesreča v gorah: Umrla je planinka

User One - 20. julij, 2019 19:26
Iz potoka izvlekli kolesarja
Črno
64 Ogledov
64 Ogledov

Iz potoka izvlekli kolesarja

User One - 20. julij, 2019 19:19