0 Deljenj 1081 Ogledov

Na potezi so štirje ljudje brez obrazov, ki bdijo nad direktorico, ki bi šla v posel, 140 milijonov dražji od projektantske ocene

6. April, 2022 6:00
1081 Ogledov

Škandal, v resničnost katerega je skorajda težko verjeti. A je res. Štirje ljudje brez obrazov, ker boste njihove slike na spletu iskali zaman, Igor Osojnik, ki je predsednik upravnega odbora, namestnica predsednika Bronislava Zlatkovič, ter člana, Sebastjan Rejc, sodeč po omrežju LinkedIn že 15 let zaposlen v družbi DZS medijsko-zdraviliškega tajkuna Bojana Petana na mestu asistenta izvršnega direktorja, in predstavnik zaposlenih v agenciji Matej Rupret, sedijo v upravnem odboru javne Agencije za radioaktivne odpadke (ARAO). Konec marca je za vršilko dolžnosti agencija imenovala Petro Grajžl, nekdanjo šefico Komunale Brežice in vodjo kabineta ministra za okolje in prostor Andreja Vizjaka, ki je, ko je končala gimanzijo v Brežicah, tako se predstavlja na svojem Facebook profilu, končala Turistico – visoko šolo za turizem v Portorožu in študirala Mednarodno poslovanje na šoli DOBA. Človek se zgrozi ob napovdi na njenem Facebooku, preberete jo lahko v sliki, da “najboljše šele prihaja.”

In tako se je začela najbolj neverjetna in za davkoplačevalce najdražja zgodba zadnji nekaj let. Natančno jo je na omrežju Twitter opisal Boris Matić, preberete jo lahko v celoti, mi jo na kratko povzemamo.

Agencija, na čelo katere se je, sicer kot v.d. zavihtela poznavalka za turizem Grajžljeva, je bila ustanovljena z namenom, da dobi Slovenija (sicer šele desetletja) po Nuklearni elektrarni v Krškem, tudi ustrezno skladišče za nevarne jedrske odpadke. Projektanti so vrednost novega odlagališča, gradilo se bo na Vrbini pri Krškem, ocenili na 43 milijonov evrov. Razpis je bil osnovan in voden tako, da je imela zgolj ena ponudba – oddal jo je konzorcij podjetij Riko Janez Škrabca, Kolektor Stojana Petriča in CGP Darija Južne, velikega lastnika družbe Petrol. Ponujena cena pa štirikrat višja od tiste, ki so jo postavili projektanti: 183 milijonov evrov! Agencija se je odločila, da naročila ne odda.

Potem pa je prišla ona. Petra Grajžl, ki je hodila na šolo za turizem in ki na Facebooku objavlja res bizarne objave o skrbeh, kaj si o njej mislijo drugi in kako se tega osvoboditi in o bizarnem objemanju ljudi na ulici. In odločitev, da se posel za štirikratno ceno ne odda, razveljavila.

Ker se Petra Grajžl očitno požvižga tudi na zakon o javnem naročanju, ki tako ekscesno previsoke ponudbe prepoveduje. Potencialno najdražja, a tudi edina ponudba je od ocene višja za kar 140 milijonov evrov!

K sreči je Petra Grajžl vršilka dolžnosti direktorja, kar pomeni, da jo lahko člani upravnega odbora Igor Osojnik, Bronislava Zlatkovič, Sebastjan Rejc inMatej Rupret kadar koli odpokličejo. Če pa tega kljub njenemu očitnemu negospodarnemu ravnanju ne bi želeli narediti, se seveda postavlja tudi vprašanje, ali bo vlada, torej ministrstvo za okolje in prostor, menjalo člane upravnega odbora ARAO, da prepreči več desetmilijonsko škodo.

Boris Matić je zgodbo detajlno opisal.Več iz te kategorije