0 Deljenj 1400 Ogledov

Moralni bankrot slovenskega pravosodja? Kdo se, in zakaj, boji Branka Masleše?

16. February, 2022 10:46
1400 Ogledov

Če parafraziramo znanega pravnika dr. Miho Pogačnika, ki je tvit zaključil z vprašanjem kje je minister, se tudi mi po odgovoru, ki smo ga prejeli z ministrstva za pravosodje, sprašujemo, kje je minister za pravosodje Marjan Dikaučič. Prepričani smo, da bi moral, če bi z vso dolžno skrbnostjo opravljal svojo funkcijo, slovensko pravosodje obraniti pred dokončnim moralnim bankrotom in izvesti nadzor, ki bo končno prinesel odgovor, ali je nekdanji predsednik sodnega sveta in vrhovnega sodišča Branko Masleša vse svoje silne pretekle funkcije opravljal z izpolnjevanjem potrebnih v Sloveniji veljavnih zakonskih pogojev.

O čem govorimo? O tem, da se Vrhovno sodišče RS, kjer je Masleša danes predsednik kazenskega oddelka, vodi pa ga mag. Damijan Florjančič, v postopku naredilo že toliko sramot, spomnimo se groženj s tožbami tistim, ki smo po tem sploh upali spraševati, in toliko škode pravosodju, da bi minister Dikaučič moral izvesti izredni nadzor. Če se že Florjančič spreneveda, da nima pravnih podlag, jih Dikaučič preverjeno ima, če pa tega še ni ugotovil, bi bilo najbrž modro, če bi vprašal koga pravno bolje podkovanega, denimo Pogačnika. Ker mu pravila to dovoljujejo, vestno opravljanje funkcije pa mu v tem trenutku to nalaga.

 

Zakaj sprašujemo, kje je minister Dikaučič?

Ker smo včeraj ministrstvo in ministra na njegov e-naslov zaprosili, naj odogovori na spodnji dopis:

Spoštovani,

ministra za pravosodje Marjana Dikaučiča sprašujemo: Minister Dikaučič, ali boste ravnali z dolžno skrbnostjo pri opravljanju funkcije ministra za pravosodje in odredili izredni nadzor na Vrhovnem sodišču RS, s katerim boste preverili:
– Ali je imel ob nastopu pravosodnih funkcij Branko Masleša verodostojno diplomo?
– Ali je imel ob nastopu pravosodnih funkcij Branko Masleša veljaven pravosodni izpit v Republiki Sloveniji po zakonu za opravljanje funkcije?

Pojasnila potrebujemo do poldneva v sredo, 16. februarja 2022.

Pojasnilo, ki smo ga prejeli s podpisom Kabinet ministra, odnosi z javnostmi, pa nas vodi po poti Pogačnikovega vprašanja, kje je minister, zapisali so:

Spoštovani,

na vaša vprašanja vam bomo odgovorili v zakonskem roku.

 

Po vsem kar se je zgodilo, niso pri Dikaučiču sposobni  v enem dnevu odgovoriti, ali bodo ali ne bodo izvedli izrednega nadzora?!? Da se pravniki čudijo in držijo za glavo, kako se lahko to dogaja. Če vlečemo vzporednice, ali bi se Dikaučič operiral pri zdravniku z vprašljivo licenco in kako lahko pričakuje, da bodo ljudje imeli spoštovanje v sodbe v imenu ljudstva, če pa sploh ne vedo, ali vrhovni sodnik Masleša ima pravosodni izpit, ki je potrebni pogoj, da lahko sodi.

In zakaj se pri Vrhovnem sodišču Republike Slovenije bojijo pogledati, kakšna je resnica o funkcionarju Masleši? Odgovor je verjetno v tem, da se vrhovno sodišče boji posledic, ki jih očitno tudi oni dopuščajo, kaj pa, če se izkaže, da Masleša nima ustreznega pravosodnega izpita. Odškodnine so lahko več desetmilijonske, če upoštevamo v katerih zadevah vse je sodil.

Da ne govorimo o moralnem bankrotu! Imeli bi pravi moralni bankrot sodstva …..

In, da, Marjan Dikačič, ki izrednega nadzora ne bo izvedel, funkcije ministra za pravosodje ne opravlja z vso dolžno skrbnostjo.

Več iz te kategorije