0 Deljenj 2973 Ogledov

MLADININ »FAKE NEWS«: Primer Darja Kocbek in Interrail

19. March, 2018 8:30
2973 Ogledov

Novinarka Darja Kocbek v Mladini zavaja in navaja lažna dejstva. Glavnega pobudnika za brezplačne vozovnice Interrail za vse mlade državljane Evropske unije v članku sploh ne omenja, ker ni pripadnik leve politične opcije. V časopisnem mediju Mladina smo v začetku meseca brali prispevek o brezplačnih vozovnicah za potovanje po Evropi, imenovanih Interrail.

Ob 18. rojstnem dnevu bi vsak državljan Evropske unije imel možnost prejeti brezplačno vozovnico Interrail, s katero bi lahko en mesec potoval po evropskih državah. A avtorica prispevka, novinarka Večera in Mladine Darja Kocbek, v svojem zapisu ni niti omenila predsednika Evropske ljudske stranke Manfreda Webra, brez katerega govora o projektu v Evropskem parlamentu sploh ne bi bilo. Namesto tega zavaja in navaja druga imena, ki za uresničitev projekta nimajo bistvenega pomena.

Evropski parlament. Belgija, Bruselj.

Nevednost ali načrtno zavajanje javnosti?

Darja Kocbek je Večerova novinarka od leta 2006. »Najprej sem bila šest let dopisnica iz Bruslja, zaradi tega še zdaj poročam predvsem o temah, ki so povezane z EU,« se opiše na spletnem portalu Večer. Iz zapisa in njenega šestletnega delovanja v Bruslju sklepamo, da bi Kocbekova morala dodobra poznati dogajanje za stenami Evropskega parlamenta in komisije, a glede na njene zapise v Mladini je dogajanje v Bruslju za novinarko očitno že bolj megleno, ali pa svoje bralce načrtno zavaja. Slednje je seveda splošno znana praksa tedenskega glasila Mladina. Kocbekova v članku z naslovom Brezplačne vozovnice za potovanje po Evropi, objavljenega 5. marca na spletnem portalu Mladina, zapiše, da sta pobudnika razdelitev brezplačnih vozovnic Interrail nemška aktivista Vincent-Immanuel Herr in Martin Speer, ki sta leta 2014 potovala z Interrailom. Na Dunaju sta večerjala z esejistom Robertom Menassejem, tema pogovora pa so bile izkušnje s potovanj in njihov vpliv na pogled na Evropo in njene ljudi. Iz tega se je razvila ideja o brezplačnih vozovnicah za mlade.

Evropski parlament. Francija, Strasbourg.

Mladina ne piše o dobrih delih EPP

A nemška aktivista dlje od praznih pogovorov nista prišla, Kocbekova pa na tej točki članek zaključi. Dolgoletna dopisnica iz Bruslja, ki še danes pomanjkljivo poroča predvsem o temah, povezanih z EU, je očitno »pozabila« na glavnega pobudnika razprave v Evropskem parlamentu leta 2016, predsednika Evropske ljudske stranke (EPP) Manfreda Webra. V skupini EPP je tudi pet slovenskih poslancev, to so Romana Tomc, Milan Zver, Lojze Peterle, Patricija Šulin in Franc Bogovič, novinarjem Mladine pa uredniška politika prepoveduje, da ta imena kakor koli povežejo s kakšno dobro in koristno idejo.

Brez pobude Manfreda Webra v Evropskem parlamentu ne bi bilo razprave o brezplačnih vozovnicah.

Vzbujanje občutka pripadnosti EU

Brez Webrove pobude do parlamentarne razprave o temi brezplačnih vozovnic torej sploh ne bi prišlo, namen njegovega predloga pa je mladim prebivalcem Evropske unije vzbuditi občutek pripadnosti. V svojem nagovoru je dejal, da veliko mladih Evropejcev ne pozna drugih držav in posledično nimajo stikov s preostalimi državljani Evrope. Meni, da je treba, še posebno pri mladih, spodbujati evropsko identiteto. Komisija je predlagano shemo največje politične skupine evropskega parlamenta EPP podprla, saj je v skladu z usmeritvami EU za spodbujanje aktivnega državljanstva, družbenega vključevanja in solidarnosti med mladimi.

 

Romana Tomc: »Dajmo mladim priložnost.«

Nad Webrovim predlogom so navdušeni tudi slovenski evropski poslanci, člani skupine EPP. »Vozovnica bo mladim nudila brezplačno potovanje po Evropi, spoznavanje evropskih mest, sklepanje novih prijateljstev in širjenje obzorij. Dajmo mladim priložnost, da osebno spoznajo Evropsko unijo in njeno raznolikost,« je projekt vzpodbudno podprla evropska poslanka Romana Tomc.

 

(iz tiskane izdaje Škandal24)

Več iz te kategorije