0 Deljenj 303 Ogledov

Menedžer, ki je obveljal za grobarja slovenskega gospodarstva, širi posle v hobotnici Milana Kučana

13. junij, 2019 6:55
303 Ogledov

Direktor državne Modre zavarovalnice in predsednik Združenja nadzornikov Slovenije Borut Jamnik, ki ga je Mateja Babič Stremecki v Slovenskih novicah leta 2016 imenovala za “grobarja slovenskega gospodarstva,” potem pa je do letos z novimi in novimi funkcijami dokazal, da je to zelo donosno, saj letno tako nabere že 320 tisoč evrov prihodkov, je poslovno vse bolj povezan z eno najbolj razvpitih slovenskih družin – razširjeno družino Milana Kučana.

Da so mu všeč močne družinske dinastije, je poleg zasebne, o kateri smo pisali na povezavi, Jamnik dokazal ne tako dolgo nazaj, ko je v upravni odbor lani zgubaškega Združenja nadzornikov Slovenije povabil Anteja Todorića, sina šefa Agrokorja, ki je prevezel Mercator, Ivice Todorića. Insajderji se spomnijo, kako so Anteja Todorića v Jamnikovem združenju častili na enem od srečanj v Umagu. No, dokler ni leta 2017 po zlomu Agrokorja prenehal biti član.

Vloge v državni družbi

Odnos se je formaliziral leta 2011, prav v letu, ko je sicer Nedeljski dnevnik diskretno sporočil, da Kučanova hči Ana in menda silnno spogledljivi sindikalist Štrukelj nist več skupaj. Takrat je bila ustanovljena Modra zavarovalnica, in sicer z oddelitvijo premožnja od Kapitalske družbe pokojnineskega in invalidskega zavarovanja. Takrat je bil za predsednika uprave družbe pri Okrožnem sodišču v Ljubljani vpisan Jamnik, za člana nadzornega odbora pa Branimir Štrukelj. Mimogrede, Ajpes ga danes navaja kot namestnika predsednika nadzornega sveta. Ne pozabimo, ne gre za zasebno podjetje, ampak za družbo, katere lastnica je Republika Slovenija.

Pri tem ne gre pozabiti, da Branimir Štrukelj ni samo predsednik sindikata vzgoje in izobraževanja, ampak je tudi politik stranke Levica, ki neredko skrbi za to, da prispeva odločilne glasove za obstoj vlade Marjana Šarca. Pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami, ko je Levica z razpadom predhodnice nastajala, je po poročanju Dnevnika Štrukelj kot strankarski funkcionar na kongresu Levice razlagal: »Kot stranka si želimo prevzeti oblast in biti zanjo odgovorni. Seveda v skladu z našim programom, ki odstopa od vseh drugih programov, saj se zavzema tudi za spremembo sistema.«

Pridigajo eno, počnejo drugo

Kaj mu manjka v sistemu, ni povedal. Smo pa lani razkrili, da očitno razpolaga z veliko sredstavi, saj je leto po tem, ko je postal nadzornik državne Modre zavarovalnice, postal tudi lastnik velikega stanovanja za Bežigradom, na trgu vrednega kakih 200 tisoč evrov, ki jih je dobesedno »skeširal,« saj nima niti centa hipoteke. Več o Štrukljevem nepremičninskem poslu na povezavi. Podobno, brez hipoteke, je prišel do lastnega stanovanja v centru Ljubljane, na Pražakovi, tudi sin iz razmerja Štukelj-Kučanova.

No, nekaj dni nazaj pa smo lahko spremljali novo poslovno poroko med Jamnikom, ki ga imajo pri Slovenskih novicah (katerih lastnik je sicer Kučanov sopotnik iz Foruma 21 Stojan Petrič, urednik, čez katerega gredo vsi ti zapisi, pa Kučanov sojedec pri obloženih mizah Bojan Budja), za grobarja slovenskega gospodarstva, in Delavsko hranilnico, katere največji lastnik je prav sindikat, ki ga vodi Štukelj. Tisti Štrukelj, ki je lani na kongresu Levice modroval o spremembi sistema. Eks tast Kučan je najbrž zelo ponosen, kako mu uspe eno govoriti, drugo pa dalati.

Začel pri Kučanovi Romani Pajenk

Ima pa Borut Jamik, ki je bil v času, ko so mu pri Petričevih Slovenskih novicah nalepili to uničujočo grobarsko etiketo, tudi prvi nadzornik državnega Telekoma, res nič kaj hvalevredne bančne izkušnje. In tudi te so povezane s krogi Milana Kučana.

Iz poslovnih evidenc ne bo najbrž nikoli izbrisano, da je bil v času Romane Pajenk, ki je tudi ustanovna članica Kučanovega Foruma 21, Borut Jamnik v evidence vpisan formalno kot zastopnik Probnke, dejansko pa je veljal za svetovalca Romane Pajenk. Ne pozabimo, banka je klavrno končala potem ko je zaradi tajkunskih kreditov zabredla. Kako je Jamnik danes po vsem tem sploh dobil licenco za vstop v bančne posle, pa je za naše sogovornike prava uganka, eden od njih pravi »po mojem je zelo lobiral«. Predvsem pa simptom, ki po njegovem mnenju kaže na to, da Kučanovo omrežje spet »ponavlja stare napake

Mogoče vas bo zanimalo

Ljudje imajo počasi dovolj RTV Slovenije: Zakaj je namesto kolesarske dirke, kjer sta naša v ospredju, prenos partizanskega zbora?
Šport
54 Ogledov
Šport
54 Ogledov

Ljudje imajo počasi dovolj RTV Slovenije: Zakaj je namesto kolesarske dirke, kjer sta naša v ospredju, prenos partizanskega zbora?

User One - 17. september, 2019 21:16

Tuji mediji so v teh dneh s slavospevi pospremili uspeh slovenskih kolesarjev Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja na španski pentlji. Nemška televizija ARD pa se na spletu sprašuje tudi, ali Rogličev uspeh…

Vrhunski alpinist umrl, ko je sekal drevesna debla! Za seboj pustil osem otrok, najmlajši ima komaj tri leta
Šport
103 Ogledov
Šport
103 Ogledov

Vrhunski alpinist umrl, ko je sekal drevesna debla! Za seboj pustil osem otrok, najmlajši ima komaj tri leta

User One - 17. september, 2019 18:43

V alpinistični in plezalski skupnosti so pretreseni ob smrti slovenskega vrhunskega alpinista in ekstremnega smučarja Davorina Dava Karničarja. Viki Grošelj, ki je bil s Karničarjem na petih himalajskih…

Rusi opozorili na napad iz vesolja! 27. septembra vse izklopite iz elektrike
Viralno
199 Ogledov
Viralno
199 Ogledov

Rusi opozorili na napad iz vesolja! 27. septembra vse izklopite iz elektrike

User One - 17. september, 2019 15:28

Tridnevna magnetna nevihta bo konec septembra prizadela naš planet, so sporočili iz astronomskega laboratorija Inštituta za fiziko Ruske akademije znanosti. Sončna nevihta se bo namreč začela 27.…

Več iz te kategorije