0 Deljenj 1950 Ogledov

#Koronavirus: Izpoved okužene, ki je iz samoizolacije zaman klicala za testiranje: “V soboto me ne bi sprejeli, če se ne bi sama odpeljala.”

8. March, 2020 19:46
1950 Ogledov

Po šokantni izpovedi enega prvih okuženih s koronavirusom, ki trdi, da so medijem prej kot njemu povedali, da je pozitiven, je za RTV Slovenija danes spregovorila 31-letnica iz Lucije, ki se je slabo počutila od ponedeljka, a do testiranja vse do včeraj ne bi prišla, če ne bi iz samoizolacije sama odšla do urgence.

31-letnica je v Švici učila smučanje, kjer je bila v stiku s številnimi tujci, tudi Italijani. Slabo se je počutila od ponedeljak, ko je bila utrujena, temperature sicer ni imela, a dejala je: “Nimam voha in okusa.”

Ko je prišla domov, se je pozanimala, ali bi lahko opravljalal test. Doma je bila v samoizolaciji, a je bil njen klic na pomoč preslišan: “Oče je klical vse številke. V soboto me ne bi sprejeli, če se ne bi sama odpeljala.” RTV Slovenija je poročala: “Po njenih navedbah so njeni svojci od torka iskali nasvet pri vseh pristojnih institucijah, pri katerih pa so glede na opis njenega počutja, ki ni vključevalo vročine, presodili, da testiranje ni potrebno. V soboto se je nato sama odpravila na urgenco v Izolo, kjer so jo testirali, kot pravi sama, pa ni imela stikov z drugimi ljudmi in je bila od vrnitve iz Švice v samoizolaciji.”

Zdaj je v izolaciji na ljubljanski infekcijski kliniki, kjer bo ostala vsaj štirinajst dni. Kje se je okužila, ne ve. Še vedno pa je njeno počutje slabo.

V Sloveniji je bilo do nedelje potrjenih že 16 okuženih. Za primerjavo, na Hrvaškem, kjer se je državni vrh aktiviral že 23. februarja, ko je tudi mandatar za sestavo nove vlade Janez Janša pozval k sklicu Sveta za nacionalno varnost. A je predsednik vlade v odstopu Marjan Šarec takrat sklical zgolj omejeni sekretariat sveta. Česa Šarec ni storil in s kakšnimi izjavami je utemeljeval nepripravo na virus, zaradi katerega so čez mejo, v severni Italiji, uvedli karanteno za kar 16 milijonov ljudi, preberite na povezavi spodaj.

Več iz te kategorije