0 Deljenj 3893 Ogledov

IZ TISKANE IZDAJE: Županja noče pokazati dokazil, da materi občinskega gradbinca res nakazuje najemnino

6. February, 2018 9:00
3893 Ogledov

Zdaj je čas za novo poglavje je geslo, s katerim se je leta 2014 na volitve podala županja Trbovelj Jasna Gabrič. Po njeni izvolitvi je prišel tudi čas za novo poglavje sodelovanja med občino, katere vodenje je prevzela Gabričeva, in podjetjem AA Grading, katerega lastnik je Primož Urbanija. Od leta 2014 je podjetje s trboveljsko občino po podatkih Erarja zaslužilo že 138 tisoč evrov. To ne bi bilo nič nenavadnega, če ne bi županja živela v stanovanju, ki ji ga oddaja mati lastnika podjetja Doroteja Urbanija.

Informacijo naših virov, da živi v stanovanju matere podjetnika, ki je v njenem mandatu uspešen na občinskih razpisih, je potrdila županja Gabričeva. A se ji je zataknilo, ko smo jo vprašali, koliko je najemnina za dvosobno stanovanje v tretjem nadstropju zgradbe v Šuštarski koloniji.

Jasna Gabrič

Potrdil, da plačuje, ne želi pokazati
Gabričeva na vprašanje, koliko jo mesečno stane najem približno šestdeset kvadratnih metrov stanovanja pri materi mestnega gradbinca, ni odgovorila. Po pogovoru z viri, ki so do poslovno-zasebnega partnerstva županje Gabričeve in Urbanijeve družine kritični in celo špekulirajo, da bi utegnilo iti za vezano trgovino, smo jo zaprosili za dokazila o plačevanju najemnine. Namesto dokazil, ki bi nedvoumno zanikala trditve naših virov, smo s trboveljske občine prejeli zapis: »Za stanovanje imam sklenjeno pogodbo, redno plačujem najemnino in stroške, prav tako premoženjsko stanje prijavljam KPK vsako leto. V kolikor namigujete ali imate kakršnekoli sume, da delam kaj narobe, vas prosim, da to prijavite pristojnemu organu, ki je edini pooblaščen in usposobljen za ugotavljanje in preiskovanje takšnih vsebin in ki bo odločil, ali je v tem kaj spornega, kot sami namigujete.«
Kot lahko preberete v okvirju, so s Komisije za preprečevanje korupcije sporočili, da je Gabričevo nekdo že pred našim poizvedovanjem, ali je takšno poslovanje županje v skladu s pravili, prijavil KPK.

Javna funkcionarka skriva tudi plačo
Županja pa je prepričana, da pri njenem najemu stanovanja pri materi izvajalca občinskih del, ki so mu občinski posli zacveteli po njenem nastopu mandata, ni konflikta interesov.
Je pa Jasna Gabrič za slovenske razmere, ko javnost ve, koliko zasluži kateri poslanec, minister, sodnik ali predsednik republike, posebna tudi po dojemanju javnosti svojega delovanja. Poleg potrdil, da je v času, ko je županja, plačevala najemnino, tudi podatka, koliko znaša njena zadnja neto plača z vsemi dodatki, ni želela razkriti. S portala plač v javnem sektorju je mogoče razbrati, da znaša osnovna bruto plača trboveljske županje 3.441 evrov.

Policiji ovadila občana, ki je hvalil študentko
Gabričeva je polnila medije v začetku lanskega januarja, ko je moral zaradi njene zasebne ovadbe na informativni pogovor na policijo lokalni gostinec Igor Matanović, in to zaradi zapisa na Facebooku, v katerem je komentiral incident, v katerega je bila vpletena Gabričeva, ki jo je sredi leta 2016 varnostnik pospremil iz Mladinskega centra Trbovlje (MCT). Mediji so takrat pisali, da je Gabričeva prišla s prireditve v MCT in zahtevala pijačo, se neprimerno vedla do osebja in nekega očividca tudi strankarsko ozmerjala. Bila naj bi pod vplivom alkohola, o vsem skupaj pa je kasneje razpravljal tudi občinski svet. Po prireditvi naj bi po pisanju medijev Gabričeva celo zasliševala nekatere zaposlene v MCT, ki je občinski zavod. Matanović je po zaslišanju na policiji izjavil, da ima dovolj »občinskega ustrahovanja« in da so njegove trditve pripravljene podpreti priče. Modus operandi občine Trbovlje v času županovanja Jasne Gabrič je strnil v stavek: »Ustrahovanje, grožnje, kaznovanje tistih, ki si upajo na glas povedati, kaj mislijo, postajajo v tej občini splošni vzorec.«

AA Grading že pri milijonu

 

(vse vir: Gvin)

Podjetju AA Grading prihodki skokovito naraščajo, kažejo podatki v tabeli, objavljeni na portalu Gvin. Direktor podjetja Primož Urbanija je po informacijah naših virov sicer nečak veliko bolj razvpitega Miloša Urbanije, prijatelja in poslovnega partnerja predsednika propadle stranke Zares Gregorja Golobiča. Golobič kljub temu, da sam kot politik prav zaradi laži okoli poslovanja Ultre, v kateri sta z Urbanijo sodelovala, kot aktivni politik ni imel dolge kariere, iz ozadja v slovenski politiki in državnih poslih deluje še danes.

Boris Štefanec, KPK

V preiskavi na KPK
Ali je župansko-zasebno sodelovanje Gabričeve z Urbanijevo družino v skladu s pravili, smo vpršali predsednika Komisije za preprečevanje korupcije. Sporočili so nam, da KPK zadevo preučuje, saj so pred nekaj dnevi prejeli prijavo vezano na omenjeno tematiko. Pravijo: »Prijava je v fazi preverjanja relevantnih dejstev in okoliščin oz. v ti. predhodnem preizkusu prijave. Z namenom zagotavljanja nepristranske in objektivne preiskave, vam do konca obravnave zadeve ne moremo posredovati informacij, vezanih na vsebino in postopke te preiskave.«

 

Več iz te kategorije