0 Deljenj 2737 Ogledov

IZ TISKANE IZDAJE: Srebrni lesk ne odtehta slovenske olimpijske bede*

27. February, 2018 10:00
2737 Ogledov

Srebrna medalja Jakova Faka v biatlonu, senzacionalna zmaga slovenskih hokejistov nad reprezentanco ZDA, odlično 7. mesto komaj 17-letne smučarske skakalke Nike Križnar, 8. mesto Stefana Hadalina v alpski kombinaciji in še bi lahko naštevali. A olimpijske igre v Pjongčangu so se za Slovence milo rečeno začele klavarno. No, to je tudi beseda, ki v celoti opiše tamkajšnje dogajanje, saj je vseskozi malo gledalcev, močan veter, peklenski mraz in odpovedi tekem.

Srebrni Jakov Fak

Še preden je Slovenijo zajel olimpijski duh, so bili vsi šokirani nad odločitvijo Jakova Faka, ki je zaradi negativnih odzivov nekaterih v javnosti odstopil odkandidature za nosilca slovenske zastave na odprtju iger. To je med Slovenci povzročilo val podpore biatloncu. Fak se je zanjo sicer zahvalil, a odločitve ni spremenil.

Po prvencu naznanila konec kariere
Nič bolje pa se ne godilo na igrah samih. Predsednik Zbora za skoke in nordijsko kombinacijo pri Smučarski zvezi Slovenije Ljubo Jasnič je vodjo slovenskih olimpijcev na igrah Francija Petka obvestil, da v znak protesta ne bo odpotoval v Južno Korejo. Razjezilo ga je slabo vodenje tekem v smučarskih skokih na srednji skakalnici in dejstvo, da nihče ni vložil protesta. Razmere so bile naravnost obupne, ne nazadnje je Peter Prevc, zavit v odejo, zmrzoval na vrhu skakalnice. Ali pa deskarka Kaja Verdnik, ki je svoje prve olimpijske igre pričakovano končala v kvalifikacijah snežnega žleba. Zasedla je 21. mesto, prehitela pa tri tekmovalke. Pri samo 19 letih sedaj resno razmišlja, da športne kariere ne bo nadaljevala.

Prizori vetra in mraza, ki so krojili olimpijski spored.

Fak tokrat zadel 21 tarč
Spet smo pri Faku. Sodeč po naslovih hrvaških spletnih portalov si srebrno medaljo slovenskega biatlonca vsaj nekoliko lastijo tudi južni sosedje. Tako je denimo hrvaški portal 24sata.hr poročilo s četrtkove 20-kilometrske posamične tekme naslovil: »Slovensko, a naše: Jakov Fak uzeo srebro u Pjogčangu.« S eveda se niso pozabili posmehovati, da biatlonec na odprtju ni nosil slovenske zastave. Neki bistroumni komentator na Twitterju je zapisal, da je Jakov tokrat zadel 21 tarč − 20 na strelišču, eno pa v tiste, ki so dvomili o njegovi pripadnosti Sloveniji.

Končni vtis je nekoliko popravil Žan Košir z osvojeno bronasto medaljo.

Prava športna velesila
In še zanimivo dejstvo: v Južno Korejo se je odpravilo kar 71 naših športnikov, ki so s tako poskrbeli, da si je dežela na sončni strani Alp prislužila prav poseben naziv športne velesile. Če odštejemo žepne državice, na svetu ni države, ki bi imela na število prebivalcev več udeležencev ZOI 2018!

 

Na olimpijske igre prišla le nosit zastavo?

Fabjanova, dobitnica bronaste medalje v sprintu na prejšnjih olimpijskih igrah v Sočiju, bo očitno ostala brez nastopa. Zastavo pa je le nosila.

Smučarska tekačica Vesna Fabjan, dobitnica bronaste medalje v sprintu na prejšnjih olimpijskih igrah v Sočiju, v Pjončangu, kjer je na slovesnem odprtju nosila slovensko zastavo, po odločitvi italijanskega trenerja Stefana Saracca ni nastopila na posamični sprinterski tekmi. Odnosi med njima so menda napeti, vprašanje je, ali jo bo trener sploh uvrstil na ekipno tekmo. Fabjanovi, ki ni skrivala jeze in razočaranja, se zna zgoditi, da je v Južno Korejo prišla le zato, da bi nosila zastavo. Česa takega ne pomnimo …

 

Več iz te kategorije