0 Deljenj 4270 Ogledov 1 Comments

IZ TISKANE IZDAJE: Sin vplivnih staršev z nožem v šolo

6. February, 2018 20:26
4270 Ogledov 1

To je zgodba o učencu 6.a Osnovne šole Poljane, sinu vplivnega vrhovnega sodnika in političarke na visokem položaju na ministrstvu, ki ga upravlja minister iz kvote SMC. Deček z nožem (ali pa njegovi vplivni starši) ni(so) utišal(i) zgolj vodstva šole, ampak tudi slovenske množične medije, ki o strahu in travmah, ki jih povzroča vrstnikom in njihovim staršem, niso poročali. Zato zgodbo, ki jo je na podlagi pisma enega od prizadetih staršev 17. januarja objavil spletni portal Požareport, in kasnejše reakcije pristojnih opisujemo tudi v naši reviji.

Miodrag Đorđević, ki je leta 2015, ko ni bil uvrščen na listo kandidatov za sodnika ESČP (njegova bivša partnerka, zloglasna vrhovna sodnica Nina Betetto), pa je takrat užaljeno odstopil kot s strani vlade ad hoc sodnik ESČP z izjavo, če »nisem primeren kandidat za sodnika ESČP, tudi nadomestni sodnik ESČP ne morem biti,« je očitno človek nagle jeze.

Tri leta, tako piše v objavljenem pismu ogorčenega starša, že sin vrhovnega sodnika Miodraga Mikija Đorđevića, ki je leta 2015 hotel v Strasbourg za Evropskega sodnika za človekove pravice (ESČP), nad vrstniki vrši nasilje.

Tina Brecelj se na spletni strani pravosodnega ministrstva kot državna sekretarka predstavlja z nenavadno fotografijo.

Vse bi pobil
V pismu piše, da šestošolec »v šolo hodi z nožem in grozi, da bo vse pobil, tudi ravnatelja Žarka Tomšiča.« Še bolj se ga bojijo, kot so zapisali, »ker je z določenimi predmeti že poškodoval učence in so morali iskati nujno medicinsko pomoč, kljub temu, da ima učenec organizirano spremstvo, vendar tudi to žal ne pomaga.« Tudi dečkova mati ima pomembno kariero, je Tina Brecelj, danes državna sekretarka pri ministru za pravosodje, pogorelem kandidatu za komisarja Sveta Evrope za človekove pravice Goranu Klemenčiču, do prihoda na vidno politično pozicijo pa Đorđevićeva sodelavka na vrhovnem sodišču, kjer je tudi svetovala predsedniku, kar je bil takrat Branko Masleša.
Obema, Đorđeviću in Brecljevi, smo poslali enaka vprašanja. Kakšna je bila njuna reakcija na razkritje, ali ocenjujeta sinovo ravnanje kot primerno in kje je njun sin sploh dobil nož, s katerim je grozil v šoli. Seveda nas je zanimalo tudi, kako nameravata rešiti spor s starši sošolcev in ali se jim nameravata opravičiti. A s trona sodne in politične moči nismo prejeli niti besedice komentarja.

Ravnatelj Žarko Tomšič očitno veliko da na visoke položaje, OŠ Poljane je v šolsko leto 2014/2015 stopila s predsednikom republike. Takrat so v šolo povabili tudi kamere, zdaj Tomšič pravi, da medijem nasilja ne more pojasnjevati, ker ščiti otroke.

Policija je vse vedela
Starši ustrahovanih otrok iz 6.a OŠ Poljane so v objavljeno pismo zapisali: »Vse ustrezne institucije so o tem seznanjene, policija je več dogodkov obravnavala, enako tudi zdravniki zaradi več telesno poškodovanih učencev.« Navedbe smo preverili pri Policijski upravi Ljubljana in izkazalo se je, da zapisano drži. Nataša Pučko je potrdila, »da je bila PU Ljubljana obveščena o dogodkih, o čemer so bile seznanjene tudi vse pristojne institucije.« Starši, ki so grozljivo dogajanje razkrili v pismu, so resignirano zapisali, da »šola nič ne ukrene, praktično ni rešitve.« Prepričani so celo, da zaradi vplivnih staršev »vključno s psihologi in vsemi šolskimi službami želijo prikriti in pomesti pod preprogo in poskušajo omiliti situacijo v smislu, saj ni tako hudo in da starši pretiravamo, da naj bomo strpni in tolerantni.«

Ministrica brez odgovora
Nekoliko nezbran pa je ob vsem dogajanju očitno ravnatelj OŠ Poljane. Njegov odgovor, v katerem na del vprašanj odgovarja v prvi, potem pa o ravnatelju še malce v tretji osebi, objavljamo nelektoriran in v celoti: »Na vaša vprašanja vam zaradi varovanja podatkov in zaščite otrok ne morem odgovoriti. Lahko pa vam povem, da ravnatelju te šole, od kar je tukaj nikoli in nikdar ni nobeden grozil.« Vprašanja, ali drži, da niso vsi otroci in starši prenesli pritiska groženj sina vplivnega sodno-političnega para, ampak so med njimi tudi taki, ki so se odločili za prepis v drugo šolo, so ostala neodgovorjena.
Kako bo starše prestrašenih otrok iz 6.a OŠ Poljane prepričala, naj jih ne prepisujejo v druge šole, smo spraševali tudi ministrico za šolstvo Majo Makovec Brenčič. Razočarani, ker sta jih kljub tako burnemu dogajanju obiskali le državna sekretarka Andreja Barle Lakota in leta 1941 rojena Gabi Vogrinčič Čačinovič, sicer upokojenka, so starši otrok opozorili, da je bila ministrica obveščena o nasilju, zaradi katerega otroci niso hodili v šolo. A so iz njenega kabineta sporočili le: »Šola je skupaj s starši, ministrstvom in lokalno skupnostjo uspešno razrešila nastalo situacijo in učenci redno obiskujejo pouk.« Kako, niso znali pojasniti.

Kaj se dogaja v slovenskih šolah?
Da se bodo zgodbe slovenskih otrok slišale, problemi, za katere sistem nima posluha, pa reševali, vas vabimo, da nam sporočite svojo zgodbo. Za vas bomo pri pristojnih iskali odgovore.
Pišite nam na naslov [email protected].

Več iz te kategorije