0 Deljenj 16588 Ogledov

IZ TISKANE IZDAJE: Po družinskem pretepu propadejo tudi družinski biznisi podpredsednika SD Matjaža Nemca

16. March, 2018 15:06
16588 Ogledov

Pri podpredsedniku državnega zbora in v.d. podpredsedniku stranke SD, Matjažu Nemcu, družinski posli padajo kot domine. Najprej je propadlo družinsko podjetje Granes Prat, ki je slast državnih poslov okusilo v času vlade Boruta Pahorja, kjer je bil Matjaž tajnik. Koneal, Modna agencija in šola, katere lastnici sta poslančeva žena Iryna Osypenko Nemec in mati Nelida Nemec že od leta 2013 iz meseca v mesec visi na sramotilnem stebru finančne uprave.

Čeprav je Nemec poslanec in torej del zakonodajne veje oblasti, podjetje njegove žene in matere 20. člena zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o davčnem postopku ne upošteva. Na finančni upravi sicer pojasnjujejo, je namen zakonodajalca, da se z javno objavo zavezancev za davek, kot je Nemčev Koneal, »ki ne predlagajo obračunov davčnega odtegljaja za izplačilo plače in nadomestila plače v rokih, krepi davčno kulturo, izboljša plačilno disciplino ter spodbuja k prostovoljnemu, pravilnemu in pravočasnemu obračunavanju in plačevanju davčnih obveznosti.«

Dva sinova, oba politika

Največja sramota za družino, ki sicer silno pogosto nastopa v domačem rumenem tisku, pa je že neverjetnih 350 dni blokiran račun društva, odprtega pri Novi KBM. Društvo so menda ustanovili v spomin na očeta. Na domačem naslovu družine Nemec v Biljah, s katerega Matjaž Nemec kandidira za visoke politične položaje, je bilo ustanovljeno Kulturno umetniško društvo Negovan Nemec, posvečeno spominu na politikovega očeta, kiparja, ki je umrl leta 1987. Od ustavnovitve društva leta 2011 ga je sprva vodila mati, nato pa je to vlogo prevzel poslančev brat Primož, tudi politik, ki je na listi SD leta 2014 kandidiral za župana občine Miren-Kostanjevica. Za društvo so prejemali tudi denar iz proračuna, julija 2014 tisočaka od Festivala Ljubljana in mesec prej petnajstino tega zneska od občine Komen. »Kulturno umetniško društvo Negovan Nemec smo ustanovili spomladi 2011 in tako formalizirali že več kot dve desetletji trajajočo kulturno umetniško dejavnost, ki poteka v ateljeju akademskega kiparja Negovana Nemca, in zajema literarne, glasbene, likovne in druge vizualne ter multimedijske prireditve,« med drugim beremo na spletni strani občine Miren-Kostanjevica. Na koncu zapisa je povezava na spletno stran www.negovan-nemec.si. A klikali jo boste zaman, stran ne obstaja.

Nasilje in družinsko pravdanje po sodišču

Na Goriškem ptički čivkajo, da Nemčev najmlajši, ki sicer zaseda najvišje politične funkcije, ni prav odprte glave. Na enem od spletnih forumov je komentator slikovito opisal učne težave Matjaža Nemca, ki sicer prihaja iz stranke, ki zasebnemu šolstvu ni naklonjena: »Sinko Nelide Nemec, ki je maturiral (ne diplomiral, maturiral) na zasebni šoli pri 27 letih, naslednje leto je bil pa že osebni tajnik predsednika vlade Pahorja. Do leta 2007 ni imel nobene izobrazbe in delovnih izkušenj, čez leto pa postane osebni tajnik predsednik vlade države Slovenije!!!!«

Slovenske novice so o ravsu med ljubimcema poročale leta 2011. (vir: slovenskenovice.si)

A čeprav razvpiti Nemčevi materi nikoli ni bilo potrebno odgovarjati za dejanja na mestu šefice marketinga v Hitu, njenega dolgoletnega partnerja Danila Kovačiča pa je Janez Drnovšek iz zapora rešil s pomilostitvijo, ki je v javnosti dvignila veliko prahu, sta se na koncu vendarle oba znašla na sodišču. Da je zadeva še bolj bizarna, najprej so se vsi štirje, Danilo Kovačič, Nelida Nemec, Matjaž Nemec in Primož Nemec znašli v medijih, Slovenske novice so zapisale Ravs med bivšima ljubimcema iz Hita in podrobno opisale dogodek v Tomačevici, kako je pokalo in kako se je v pretep vpletel tudi tajnik takratnega predsednika vlade Pahorja. Marca 2016, ko je bil že v igri za podpredsednika parlamenta, je bil poslanec SD Matjaž Nemec klican pred sodnika zaradi fizičnega napada na 71-letnega materinega bivšega ljubimca, cela družina Nemec pa je bila obdolžena kršitve nedotakljivosti stanovanja. Brat je bil obsojen, poslanec SD Matjaž Nemec pa se je tolikokrat ognil sojenju, da je bil postopek zoper njega izločen. Po treh letih sodnega postopka ga je odrešil prav napadeni Kovačič, ki je menda poslancu kot oče. Ker je bil sam enkrat pomiloščen, je zdaj očitno uslugo vrnil in umaknil pregon zoper Nelido in Matjaža Nemca.

Sumljivo poslovanje z vlado

Pred časom smo razkrili, kako oče Nemčevega poslanskega kolega iz strank SD Jana Škoberneta s podjetjem Esotech biznisira z ministrstvom za obrambo, kjer je ministrica njegova strankarska kolegica Andreja Katič. Družinske posle iz proračuna so prakticirali tudi Nemčevi prek že omenjenega podjetja Ganes Pratt, ki je pričelo delovati že 1990, potem pa sta 22. decembra vanj lastniško vstopila tudi Matjaž in Primož Nemec. Po nekaj tisočakov težke posle so dobivali pri različnih županih iz politične bližine, denimo novogoriškem Mirku Brulcu, v času Matjaževega službovanja pri Pahorju pa so dobili sedem tisočakov težak posel z ministrstvom za kulturo. Še več, Nemec je v kabinet pripeljal tudi brata, ta pa je za medije pojasnjeval, da visijo njegove slike po vladnih prosotorih – izposojene?! Matjaž Nemec je iz družinske firme kot lastnik izstopil konec novembra 2010, njegov delež pa je prevzela mati Nelida. Firma je končala zelo nenavadno. Najprej je julija leta 2013 zašla med davčne dolžnike, Ajpes pa je registrsko sodišče obvestil, da dve zaporedni leti niso oddali letnega poročila potem pa jo je registrsko sodišče brez likvidacije po uradni dolžnosti ljubljanskemu okrožnemu sodišču poslalo v izbris. Podjetniki, ki so trdo garali na trgu, bi se najbrž temu uprli, družina Nemec se ni. Ustanovili so Kulturno umetniško društvo Negovan Nemec.

Nelida Nemec se danes predstavlja kot umetnostna kritičarka, čeprav se javnost njenega imena spomni zlasti po sumljivih poslih v Hitu, zaradi katerih je moral njen takratni fant Danilo Kovačič v zapor.

Koneal je podjetje za umetniško uprizarjanje, v skupni lasti poslančeve žene Iryne Osypenko Nemec in matere Nelide, ki davčne kulture očitno ne razume.

Ganes Pratt je bilo družinski posel matere Nemec in sinov Matjaža in Primoža. Da podpredsedniku SD Matjažu Nemcu davčna kultura ni jasna, je dokazal pred dnevi, ko se je ob aferi slovenske vojske oglasil, ker smo v naši reviji opozorili, da ima njegova strankarska kolegica Andreja Katič kot ministrica težave s finančno upravo.

Več iz te kategorije