0 Deljenj 5492 Ogledov

IZ TISKANE IZDAJE: Incident na šoli, kamor so hodili Cerarjevi otroci: učenec izgubil zavest

22. February, 2018 9:38
5492 Ogledov

Božični dan, ni še minilo veliko časa, pisalo se je leto 2017, je številnim odraslim, ki imajo opravka z ljubljansko Osnovno šolo Trnovo, že zjutraj pokvarila čustvena pošta očeta enega od učencev. Sina sta z ženo po vrnitvi iz tujine, kjer so leta mirno živeli, vpisala na OŠ Trnovo, s katero ima družina zdaj grozljivo izkušnjo. Šele doma so izvedeli, da je deček po grobem prijemu vrstnika v šoli izgubil zavest. Ko so ga starši odpeljali k zdravniku, so preiskave pokazale trajne poškodbe mladega organizma.

Pretreseni starši naj bi zoper šolo že vložili odškodninsko tožbo, težko nekaj deset tisoč evrov. Po incidentu, v katerem je deček izgubil zavest, se po pripovedi naših virov učenec nikoli več ni vrnil k pouku na OŠ Trnovo. Vznemirjeni so tudi nekateri drugi starši, ki naj bi bili nezadovoljni predvsem z novim vodstvom šole.

Starši izvedeli šele doma
Vodstvo šole naj bi neustrezno ravnalo tudi v opisanem primeru, po katerem je učenec iz prostorov šole odšel s trajnimi poškodbami. Kljub temu, da se je učenec onesvestil, četudi zgolj za kratek čas, po informacijah virov nihče ni poklical medicinske pomoči, niti o dogajanju obvestil staršev, ampak so za dogajanje izvedeli šele od sina. Staršem naj bi s šole celo sporočili, da je do incidenta prišlo pri športni vzgoji, kar pa sploh naj ne bi bilo res.

Đulijana Juričič, ravnateljica ljubljanske OŠ Trnovo

Nekateri naši sogovorniki so prepričani, da so se razmere na šoli, ki je včasih veljala za elitno, obiskovali so jo otroci številnih znanih Slovencev, trenutno najbolj vplivna moža SMC Miro Cerar in Mitja Sojer pa sta sedela tudi v svetu šole, pokvarile po lanski upokojitvi prejšnje ravnateljice Irene Kokovnik, po kateri je funkcijo prve na šoli prevzela učiteljica fizike in računalništva Đulijana Juričič.

Ravnateljica raje o kitajščini kot varnosti

Javno OŠ Trnovo je Cerarjeva vlada leta 2014 uporabila za prizorišče obiska predsednika kitajske vlade Wang Yanga.

Informacije smo želeli preveriti tudi pri ravnateljici OŠ Trnovo Juričičevi. Prosili smo jo za vrsto pojasnil. Vprašanja, ki jih je prejela, v celoti objavljamo v okvirju. Ravnateljičino pojasnilo je, milo rečeno, nenavadno, objavljamo ga v celoti: »Hvala za sporočilo in zanimanje za delo na naši šoli. Primer, ki ga omenjate, je v postopku, zato vam ne moremo posredovati odgovorov na vprašanja. V takem primeru obveščamo le starše vpletenih in po potrebi ustrezne organe. Sporočamo pa vam, da bomo v torek, 13. februarja, na šoli gostili pokal, ki so ga osvojili naši zlati košarkarji na Evropskem prvenstvu 2017, v četrtek, 15. februarja, bomo obeležili kitajsko novo leto, saj imamo na šoli Konfucijevo učilnico, ki našim učencem omogoča nadstandardno učenje kitajščine in spoznavanje kitajske kulture, v petek, 23. marca pa gostimo na šoli državno tekmovanje v veslanju na ergometrih, kjer smo že tri leta zapovrstjo državni prvaki.« Ali si Juričičeva zgolj zatiska oči pred nasiljem na šoli, ki jo vodi, ali gre zgolj za nespreten poskus minoriziranja zadeve, presodite sami.

 

Ducat zamolčanih odgovorov
V celoti objavljamo vseh dvanajst vprašanj, na katera smo iskali odgovore ravnateljice OŠ Trnovo Đulijane Juričič:

 • Ali drži, da starši dečka, ki se je onesvestil, tožijo šolo?
 • Ali drži, da je deček, ki se je onesvestil zaradi dejanja vrstnika, utrpel trajne poškodbe, o katerih priča tudi zdravniški zapisnik?
 • Ali je šola o dogajanju obvestila policijo? Predvsem nas zanima, kdaj natančno je šola obvestila policijo.
 • Ali drži, da ste staršem poškodovanega otroka kot ravnateljica dejali, da je do incidenta prišlo med uro športne vzgoje?
 • Po naših informacijah navedba, da je prišlo do incidenta med uro športne vzgoje, ne drži. Zanima nas vaše pojasnilo, v kakšnih okoliščinah je prišlo do incidenta.
 • Kdo je dečka, ki je za kratek čas izgubil zavest, peljal k zdravniku?
 • Zakaj nihče na šoli ni klical reševalcev?
 • Kolikokrat je OŠ Trnovo v letu 2017 klicala policijo na pomoč?
 • Kako ste ukrepali zoper dečka, ki sta bila prisotna v trenutku, ko se je oškodovani vrstnik onesvestil?
 • Ali drži, da poškodovani deček ne obiskuje več OŠ Trnovo?
 • Ali menite, da ste kos situaciji na šoli?
 • Ali ste kateremu od organov nadzora ponudili svoj odstop?
 • Ali boste 14. februarja stavkali?
 • Na OŠ Trnovo so stavkali
  Poškodovani deček po naših informacijah že obiskuje drugo šolo, starši so ga prepisali na zasebno šolo, v financiranje javnih programov, katerih je pred tedni sicer zarezala koalicija SMC, SD in DeSUS. Javna OŠ Trnovo, kjer sicer povprečni učitelji zaslužijo znatno več od staršev otrok, ki niso zaposleni v javnem sektorju, pa je, kot smo prebrali na spletni strani šole, v sredo 14.2. pristopila k stavki, ki jo vodi Branimir Štrukelj. Juričičeva je starše tako obvestila: »Tudi na OŠ Trnovo so se zaposleni odločili, da se bodo v sredo, 14. februarja 2018, pridružili splošni stavki zaposlenih v vzgoji in izobraževanju. V SVIZ so za starše osnovnošolcev pripravili posebno obvestilo o stavki, objavljeno v nadaljevanju, v katerem starše med drugim obveščajo, da stavkajoči dela na dan stavke ne bodo izvajali. S tem obvestilom starše seznanjajo in pojasnjujejo razloge za stavko, saj bo le-ta neposredno vplivala prav na otroke, zato vas prosimo za razumevanje.«
  Kaj se dogaja v slovenskih šolah?
  Da se bodo zgodbe slovenskih otrok slišale, problemi, za katere sistem nima posluha pa reševali, vas vabimo, da nam sporočite svojo zgodbo. Za vas bomo pri pristojnih iskali odgovore. Pišite nam na naslov [email protected].

  Več iz te kategorije