0 Deljenj 817 Ogledov

Igor Kadunc slabo posluje: RTV Slovenija samo še do 2020?!

14. marec, 2018 6:30
817 Ogledov

Slovenci, primimo se za žepe, javnemu zavodu RTV Slovenija bo leta 2020 zmanjkalo denarja. Igorja Kadunca, generalnega direktorja, je nadzorni svet opozoril, da je pripravil nesprejemljiv finančni načrt, ki bi »omogočil tak način poslovanja le še dve leti«. Pesimistu (in realnemu ocenjevalcu slovenske krajine) hitro postane jasno, da bodo pri državnem koritu kmalu vsem nam zvišali RTV- naročnino, samo optimisti upajo, da pomeni to konec javnega zavoda RTV Slovenija in konec plačevanja naročnine.

Kam gre vaših 153 evrov letne RTV naročnine? Igor Kadunc, Lorella Flego in Mario Galunič od nje odlično živijo in z veseljem zapravljajo.

Vse informacije, ki jih berete v tem prispevku, so iz poročila o delovanju nadzornega sveta RTV Slovenija v letu 2017.

Letos gredo v minus

Pred letom dni je bilo na RTV Slovenija 2.125 redno zaposlenih, od teh jih je kar 1.122 napredovalo v višje plačilne razrede.

Kadunc pelje RTV Slovenija že v letu 2018 v 2,3 milijona izgube, so ugotovili nadzorniki lani novembra. S takšnim načrtom poslovanja so se strinjali člani programskega sveta RTV Slovenija, kdo so in koga predstavljajo, preberite v priloženem grafičnem gradivu. Nadzorniki so ugotovili, da bi bil denarni tok s Kadunčevimi načrti pozitiven le »ob pomoči porabe 7,2 milijona evrov finančnih naložb.« Zato so Kadunčeve opozorili, da je njihov načrt »nesprejemljiv zaradi načrtovanega primanjkljaja«. Vse finančne naložbe RTV Slovenija so na dan 30. 11. 2017 znašale le še 18.141.420 evrov kar bi ob predpostavki porabe 7,2 milijona evrov na leto, kot je v predlogu finančnega načrta za leto 2018, tak način poslovanja omogočalo le še dve leti. Krog se je zavrtel, prišla je decembrska seja in nadzorniki so ugotovili, da Kadunc ni izpolnil njihovih navodil, finančni načrt ni bil dopolnjen, kot je bilo naročeno. Minil je še en mesec, dopolnjeni finančni načrt za letos so nadzorniki prejeli šele 25. januarja. Letos.

Pritisnili na državljane

Sestava Programskega sveta RTV Slovenija.

Državljani dobro vemo, da moramo RTV-naročnino plačevati, tudi če njenih programov ne spremljamo, pač zato, ker smo odjemalci električne energije. To je precej absurdna situacija. Približno toliko kot lanska akcija RTV Slovenija, ki milijonov, ki jih potroši, ne zna oklestiti, zato so udarili po tistih, od katerih želijo denar – državljanih. 12.100 odjemalcev električne energije je dobilo pozive, da morajo prijaviti sprejemnike, 35.211 državljanov je dobilo opomine. S tem so dobili 424 tisoč evrov. 926 državljanov so se lotili z davčno izvršbo na banke in delodajalce. S skupaj 5879 sklepi o izvršbi so računali na 850 tisoč evrov iz denarnic državljanov.

Stroški dela letijo v nebo

Nedvomno lahko zatrdimo, da je ustvarjalski »presežek« RTV Slovenija v letu 2017, ki se ga poleg plačevanja položnic spomni večina gledalcev RTV Slovenija, neprimeren nastop Tanje Gobec v napovedi Odmevov in v Odmevih. Natančnega odgovora, ali je bil posledica tablet ali alkohola, kot se je špekuliralo po medijih, od Kadunca nismo dobili.

Ta nastop Tanje Gobec je najbrž edino, kar ste si od lanskega programa RTV Slovenija zapomnili?

Stroški dela na RTV Slovenija pa letijo v nebo. Tako so stroški dela redno zaposlenih glede na leto 2016 za 79.000 evrov in za 192.000 evrov presegli načrte. Glavni razlog: dobre ocene zaposlenim in napredovanja, skupaj je na RTV Slovenija napredovalo neverjetnih 1.122 uslužbencev. Ob tako nagrajenem delu redno zaposlenih so poleteli tudi stroški zunanjih sodelavcev. Kar težko si je predstavljati, a načrt so presegli za 239.000 evrov! Če ste podjetnik in RTV Slovenija sploh ne gledate, ker se morate ukvarjati z lastnim gospodarnim poslovanjem, vas bo zdaj zabolelo še kaj več kot glava: »Skupaj so bili stroški dela redno zaposlenih in zunanjih sodelavcev realizirani v višini 17.900.000 evrov in so bili v primerjavi z načrtom višji za 431.000 evrov.« Pa čeprav je bilo 15 redno zaposlenih manj kot leto prej.

 

Programska svetnica bi Možino

Zgornji, do voditelja Jožeta Možine sovražni tvit Safeta Alibega je, kot prikazuje fotografija, všečkala tudi programska svetnica Jedrt Jež Furlan. Brez dejanj, zapisali so le, da bodo »svoje novinarje, ki so zavezani profesionalnim normam, spoštovanju splošnega Kodeksa novinarjev Slovenije in spoštovanju etičnih meril ter programskih standardov javnega medijskega servisa RTVS, javno in po vseh možnih pravnih poteh zaščitili«. Je pa Kadunc s funkcije odgovorne urednice UPE Informativni program Televizije Slovenija razrešil Jadranko Rebernik, menda po »temeljitem premisleku« (o čem je v resnici premišljeval, ni nikoli pojasnil) in po predhodnem pozitivnem mnenju novinarskega kolektiva, čeprav je bila njegova namera po odstavitvi Rebernikove znana že od nastopa njegove funkcije.

Tudi predstavniku vladajoče politike strank SMC, SD in DeSUS v programskem svetu Domnu Saviču se mesto v programskem svetu ni zamajalo, čeprav je gledalce, poslušalce in plačnike RTV Slovenija označil za »pi*** klerotalibanske«, ob dnevu državnosti pa zapisal, da je »dan državnosti kot božič. Oba praznujeta nekaj, kar ne obstaja«.

 

(iz tiskane izdaje Škandal24)

Mogoče vas bo zanimalo

Huda nesreča v gorah: Umrla je planinka
Črno
1 Ogledov
Črno
1 Ogledov

Huda nesreča v gorah: Umrla je planinka

User One - 20. julij, 2019 19:26

Ob 15.04 je na poti med Planjavo in Lučko babo v Kamniških Alpah spodrsnilo planinki, ki je zdrsnila po pobočju in podlegla poškodbam, javlja uprava za zaščito…

Iz potoka izvlekli kolesarja
Črno
2 Ogledov
Črno
2 Ogledov

Iz potoka izvlekli kolesarja

User One - 20. julij, 2019 19:19

Ob 16.35 je na cesti Petrovo Brdo–Železniki, občina Železniki, padel kolesar s ceste v potok in se poškodoval, javlja uprava za zaščito in reševanje. Mimoidoči so ga…

Več iz te kategorije