0 Deljenj 1916 Ogledov
Facebook

FOTO: Težave Katarine Kresal z blokiranim premoženjem, pritožila se je na ustavno sodišče

6. December, 2019 15:56
1916 Ogledov

Vir: Gvin

Blokada premoženja propadlo političarko Katarino Kresal očitno kar težko pade.  V četrtek so zasedali ustavni sodniki in pod točko devet se je na dnevnem redu znašla tudi blokirana Kresalova, sicer od začetka februarja 2016 največja posamezna lastnica Odvetniške pisarne Miro Senica in odvetniki. Prva blokada pa je padla še isti mesec, iz Ajpesa izhaja Na podlagi sklepa Okrožnega sodišča v Kopru, opr. št. X Kpr 4856/2016 z dne 22.2.2016, se vpiše odredba o začasnem zavarovanju zahtevka za odvzem premoženjske koristi, prepoved odtujitve ali obremenitve poslovnega deleža, za čas od 22.2.2016 do 22.5.2016.”

Izsek iz dnevnega reda objavljenega na spletni strani ustavnega sodišča, kjer je pritožba Kresalove, v nadaljevanju.

 

Situacijo, ko je specializirano državno tožilstvo zahtevalo celo štiritev preiskave, podaljšanje začasnega zavarovanja pa se je 11. novembra izteklo, smo podrobneje pred dnevi opisali na povezavi.

Smo pa v četrtek na ustavnem sodišču preverjali, ali se je kateri od ustavnih sodnikov pri odločanju o pritožbi največje lastnice Odvetniške pisarne Miro Senica in odvetniki iz odločanja izločil. Podpredsednik ustavnega sodišča Matej Accetto je bil denimo pred dnevi v središču medijskega poročanja zaradi sodelovanja pri nastajanju Stranke Mira Cerarja (SMC), ki se je kasneje preimenovala v Stranko modernega centra. A to ne spremeni dejstev, da je (bil) Accettov tesni sodelavec Miro Cerar včasih svetovalec Odvetniške pisarne Miro Senica in odvetniki. Accetto je po poročanju Žurnala o tesnih odnosih s Cerarjem dejal: “Nisem tajil dobrega osebnega poznanstva z Mirom Cerarjem in tudi tega ne, da sem pred njegovim vstopom v politiko z njim sodeloval v okviru civilnodružbene skupine, ki jo je zbral za spodbujanje razprave o aktualnih vprašanjih slovenske družbe,” Za Finance je leta 2014 o sodelovanju s pisarno Kresalove in njenega partnerja Cerar dejal: “Odvetniški pisarni sem svetoval pri ustavnopravnih in nekaterih upravnopravnih in različnih postopkovnih vprašanjih.”

Spoštovani,

v zvezi z 9. točko dnevnega reda današnje 39. seje Ustavnega sodišča RS prosimo za pojasnilo, ali se je zaradi preteklega sodelovanja z Odvetniško pisarno Miro Senica in odvetniki, katere največja lastnica je gospa Katarina Kresal, ali z njo povezano Fundacijo Parus, oziroma zaradi preteklega sodelovanja z gospo Kresal v času njenega političnega delovanja kateri od ustavnih sodnikov izločil iz odločanja?
Posebej nas zanima, ali je, glede na javno objavljene povezave z gospodom Mirom Cerarjem, ki je takorekoč njegov strankarski nadrejeni, hkrati pa je bil dolga leta svetovalec Odvetniške pisarne Miro Senica in odvetniki, iz odločanja izločil ustavni sodnik Matej Accetto, podpredsednik Ustavnega sodišča RS?

Generalni sekretar ustavnega sodišča Sebastian Nerad je pojasnil:

“Spoštovani,

V teh zadevah noben ustavni sodnik ni izločen iz odločanja.”

 

Več iz te kategorije