0 Deljenj 1276 Ogledov
facebook

Ekskluzivno razkrivamo dokument, ki ga je podpisal Jure Leben, v njem pa zavajal tuje investitorje

27. March, 2019 6:11
1276 Ogledov

Ekskluzivno objavljamo dokument, o katerem se je dolgo šušljalo, nekateri mediji so celo poročali, da obstaja, a ga doslej ni objavil še nihče. Gre za dokument, ki ga je septembra leta 2017 kot državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo podpisal Jure Leben, kasnejši minister za okolje, ki se ga je – kljub preštevilnim informacijam, koliko masla ima na glavi – predsednik vlade Marjan Šarec le stežka odpovedal. V dokumentu se je Leben zavezal, da bo ministrstvo za infrastrukturo do konca marca 2018 sprejelo spremembe državnega prostorskega načrta (DPN) za širitev Letališča Edvarda Rusijana Maribor, ki je osnovni pogoj za vse nadaljnje širitve letališča.

Pod dokumentom poznavalec analizira, kaj vse je Leben naredil narobe oziroma mimo svojih pristojnosti in zakaj bi to utegnilo po žepu udariti vse nas.

Obljub, ki jih je septembra leta 2017 podpisal Jure Leben, do roka, ki ga je podpisal, ni izpolnil.

Presegal svoja pooblastila in zavajal investitorje

Poznavalec opozarja na vrsto napak, ki jih je zagrešil Leben in prekoračil svoje pristojnosti: “Ministrstvo za infrastrukturo ni pristojno za vodenje postopkov sprememb DPN, temveč postopke vodi ministstvo za okolje in prostor (Leben je to postal septembra 2018, op.p.), odločitev o DPN pa sprejema vlada kot kolektivni organ. Državni sekretar Leben je z navedenim dopisom presegel svoja pooblastila in tako kršil zakonodajo. Tega se je ali pa se bi moral zavedati, zato lahko rečemo, da je zavestno zavajal potencialne investitorje, ki so tudi na podlagi te zaveze sprejeli časovnico izvajanja projekta in s tem povezanega financiranja.”

Dejstvo, je, da so postopki sprejemanja DPN v Sloveniji praviloma dolgotrajni, pogosto povezani tudi s sodnimi postopki, zato poznavalec opozarja “6-mesečni rok za sprejem takšnega zahtevnega dokumenta od podpisa pričujoče izjave, je popolnoma nerealna zaveza.”

Zaobšel zakon in pravice zainteresirane javnosti

Insajder opozarja, da se je Leben kot državni sekretar na ministrstvu “zavezal k sprejemu odločitve neodvisno od okoliščin. S tem je zainteresirani javnosti odrekel zakonsko zagotovljeno pravico do sodelovanja pri odločanju. To pa je v nasprotju z veljavno zakonodajo, ki zainteresirano javnost, zlasti pa bližnje prebivalice, vključije v postopke, ki imajo pomemben vpliv na njihovo življenjsko okolje.” Pri tem naš sogovornik opozarja tudi na Lebnovo piarovsko igro: “Gospod pred kamerami rad prisluhne težavam ljudi. Dokument pa kaže, da gre za dobro premišljeno igro za javnost, saj mu je, v zanj pomembnih primerih, malo mar za mnenje ljudi.”

Tudi številne medijske objave pričajo, da so se prebivalci okoliških občin, ki bi jih širitev mariborskega letališča zadevala, množično uprli taki širitvi. Zato se insajder sprašuje, kaj Leben sporoča s takimi dejanji.

Vlagatelj odstopil, če bodo tožili, bomo plačali vsi…

Ob tem pa ministrstvo za infrastrukutro svoje zaveze ni izpolnilo. Državni prostorski načrt je še daleč od sprejema, insajder pa pravi “glede na skoraj plebiscitarno nasprotovanje ljudje je vprašanje, ali bo sploh kdaj sprejet. Potencialni vlagatelj je na koncu od investicije odstopil. Gre za azijske vlagatelje, ki jih povezujejo z bivšim mariborskim županom Fištravcem in njegovimi nekdanjimi sodelavci. Ali bo Republika Slovenija zaradi tega plačala račun za nastalo poslovno škodo, ki sega v milijone, bo pokazal čas. Če bodo imeli priložnost, jo bodo nedvomno brez milosti izkoristili, saj imajo vso pravico biti jezni…”

Prišla je Bratuškova, potrkali so investitorji…

Posnetek dokumenta smo včeraj posredovali tudi na ministrstvo za infrastrukturo, ki ga trenutno vodi ministrica Alenka Bratušek, zato smo nanjo naslovili naslednja vprašanja:
– Ali ste seznanjeni s tem dokumentom?
– Kako ministrica komentira podpisani dokument?
– Ali je, glede na neizpolnjene zaveze o sprejemu državnega prostorskega načrta, ministrstvo od tujega investitorja prejelo kak odškodninski zahtevek?
– Ali je ministrica zaradi podpisa dokumenta, za katerega MZi sploh ni pristojno (vodnje postopkov DPN) zoper bivšega državnega sekretarja Lebna sprožilo kakšne postopke zaradi kršitev zkonodaje?

Na ministrstvu so v pojasnilo, ki ga je podpisa Denis Vičič, zapisali: “Spoštovani, dokument, katerega fotografijo ste poslali v priponki, na ministrstvu poznamo. O tem dokumentu in z žigom ministrstva potrjeni obljubi državnega sekretarja o državnem prostorskem načrtu za Letališče Edvarda Rusjana Maribor smo se na srečanju pogovarjali tudi s predstavniki najemnika letališča, in sicer na njihovo pobudo. Najemniku smo pojasnili postopek sprejemanja državnega prostorskega načrta. Povedali smo tudi, da državni sekretar ali katerikoli drug predstavnik ministrstva za infrastrukturo ne more jamčiti, kdaj bo katerikoli državni prostorski načrt sprejet – tudi zato ne, ker je pristojno za vodenje teh postopkov ministrstvo za okolje in prostor. Ministrstvo postopkov proti nekdanjemu sekretarju Juretu Lebnu ni sprožilo.”

Ob asistenci Pop TV igral žrtev tujega investitorja

Danes razkriti dokument ni prvi primer Lebnove umazane igre s tujimi investitorji. Preden je odstopil, smo ekskluzivno razkrili, da je Lebnova ogroženost zaradi tujih investitorjev – gre za britansko podjetje Ascent Resources, ki je načrtovalo črpanje zemeljskega plina v Petišovcih – laž. Na laž pa je Lebna postavila kar polcija. Več preberite na povezavi.

27. februarja, preden je Leben odstopil, smo odgovornega za delo vlade, predsednika vlade Marjana Šarca spraševali:
Zato Marjana Šarca kot predsednika vlade sprašujemo:
– Ali je takšna Lebnova politika javnega preganjanja tujih investitorjev in njihovo blatenje v medijih na podlagi laži tudi politika vlade, ki jo vodite?
– Ali se vam zdi primerno, da ljudje, ki ste jih postavili na ministrske položaje, na tak način trošijo denar davkoplačevalcev za medijske spine?
– Ali ob zadevi maketa in zgoraj opisanem primeru Jureta Lebna še  vidite v svoji ekipi?

Iz Šarčevega kabineta so nam posredovali pojasnilo, ki ga lahko preberete v celoti: “Vlada Republike Slovenije namenja med drugim tudi veliko pozornosti odnosu do tujih investitorjev. Omeniti velja, da novi Zakon o spodbujanju investicij (Uradni list RS, št. 13/18) izenačuje možnost pridobitve subvencije za začetne investicije v Sloveniji tako za domače kot tuje investitorje. Zavedamo se, da se že nekaj časa pojavlja tudi močan omejitveni dejavnik (ki velja za domače in tuje investitorje) in to je pomanjkanje usposobljene delovne sile na trgu. Veljavni ukrepi na področju spodbujanja investicij ne bodo zadoščali, če ne bomo našli ustrezne rešitve za ta ključni razvojni problem. Vlada RS že dela v tej smeri – Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pripravlja spremembe pokojninske zakonodaje, ki bi drugače uredile dvojni status upokojencev, pripravilo je program aktivne politike zaposlovanja, v postopku je sklenitev podobnega sporazuma z Ukrajino kot smo ga podpisali s Srbijo, ki bo omogočil lažje zaposlovanje njihovih državljanov in verjetno se bomo morali ozreti še po drugih državah, ki bi lahko bile pomemben vir usposobljene delovne sile.”

Mogoče vas bo zanimalo

VIDEO: Karavana je v šoku, takega incidenta ne pomnijo
Šport
7200 Ogledov
Šport
7200 Ogledov

VIDEO: Karavana je v šoku, takega incidenta ne pomnijo

skandal1 - 26. January, 2021 8:58

Finska policija je prijela prijavo po incidentu, ki se je zgodil na štafeti 4 x 7,5 km za svetovni pokal v smučarskem teku v Lahtiju. V ospredju…

So na otroke pozabili? Predstavlja se kot pedagog in zgraža, da mora med “netestirane otroke”
Škandal
3183 Ogledov
Škandal
3183 Ogledov

So na otroke pozabili? Predstavlja se kot pedagog in zgraža, da mora med “netestirane otroke”

User One - 25. January, 2021 11:40

Sinoči smo ekskluzivno razkrili, kako s pomočjo anonimnih profilov neznanci pred jutrišnjo vrnitvijo otrok v šole netijo pri učiteljih odpor do testiranja na koronavirus, čeprav gre za…

Iz Kopra poročajo o hujši kršitvi, lokal je bil odprt ob 21.50, stregli so pijačo
Črno
2524 Ogledov
Črno
2524 Ogledov

Iz Kopra poročajo o hujši kršitvi, lokal je bil odprt ob 21.50, stregli so pijačo

skandal1 - 25. January, 2021 11:09

V soboto ob 21.50 so policisti opazili, da je v enem od lokalov na Šmarski cesti v Kopru več ljudi. Anita Leskovec s PU Koper: »Na kraju…

Šok v bližini Medicinske fakultete v Mariboru, iz vode potegnili moško truplo
Črno
64 Ogledov
Črno
64 Ogledov

Šok v bližini Medicinske fakultete v Mariboru, iz vode potegnili moško truplo

skandal1 - 17. April, 2021 19:17

Po zdrsu v reko Dravo v Mariboru je danes zjutraj umrl 50-letni moški. Tuja krivda je izključena, so sporočili iz Policijske uprave Maribor. V bližini Medicinske fakultete…

Razkrito, kdo je turno smučarka, ki je včeraj umrla na Storžiču! Gre za znano zobozdravnico
Črno
3989 Ogledov
Črno
3989 Ogledov

Razkrito, kdo je turno smučarka, ki je včeraj umrla na Storžiču! Gre za znano zobozdravnico

skandal1 - 17. April, 2021 13:43

Na območju Storžiča se je danes okoli 9.30 zgodila gorska nesreča, v kateri se je smrtno ponesrečila turna smučarka. Kot so sporočili iz Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS), so tri turne…

Na Kalški gori se je smrtno ponesrečil alpinist
Črno
180 Ogledov
Črno
180 Ogledov

Na Kalški gori se je smrtno ponesrečil alpinist

skandal1 - 17. April, 2021 13:33

Ob 10.19 se je na Kalški gori, občina Preddvor, pri padcu smrtno ponesrečil alpinist. Posredovali so reševalci GRS Kranj ter posadka s helikopterjem SV z dežurno ekipo…