0 Deljenj 3021 Ogledov

Dokument razkriva, kako je slovenska policija po ameriški objavi tiralice Mihaela Karneraja opozorila na samozaščito ravnanje

6. January, 2020 7:00
3021 Ogledov

Razkrivamo dokument, ki priča, kako se je Mihael Karner, za katerega so lani ZDA razpisale nagrado v višini 4,5 milijonov evrov, zatekel po pomoč k slovenski policiji. Mihael, Alenka in Matevž Karner so bili v ZDA na podlagi tamkajšnje zakonodaje leta 2010 obtoženi razpečevanja in uvoza anaboličnih steroidov ter pranja denarja. Slovenska tiskovna agencija (STA) pa je 9. julija lani poročala, da so ZDA so v okviru ameriškega programa nagrad o narkotikih (NRP) 15 milijonov evrov ponudila za informacije, ki bi privedle do aretacije ali obsodbe za domnevne slovenske trgovce z drogami. 

Karner se je, kot priča spodnji dokument, na Policijski postaji Ljubljana Vič zglasil 11. julija, potem pa dan kasneje poslal še mejl, v katerem navaja članek, ki smo ga objavili na našem portalu.

Karner se je že dan, preden je odšel s prijavo na policijsko postajo, oglasil za informativno oddajo Pop TV 24ur, kjer so poročali, da se boji ugrabitve. Direktorica in odgovorna urednica informativnega programa 24ur je Tjaša Slokar Kos, soproga nekdanjega kriminalista Draga Kosa. Karner je sicer že po aretaciji v Avstriji leta 2012 po plačilu varščine za svoj piarovski kanal leta 2013 uporabil isti medij, kar je razvidno iz prej omenjega članka. Takrat je dejal, da se izogiba državam, ki imajo z Američani podpisan dogovor o izročanju.

Se je pa samo nekaj mesecev pred razpisom tiralice za Karnerjevimi generalna direktorica slovenske policije Tatjana Bobnar v prostorih slovenske policije sestala z Kevinom Scullyem, evropskim regionalnim direktorjem Uprave za boj proti mamilom (DEA), ki je 10. julija v telefonskem briefingu novinarjem po poročanju STA dejal: Karnerji bežijo pred pravico in ne bomo odnehali, dokler jih ne aretiramo in kaznujemo. Če ima kdo informacije o njihovi lokaciji, naj to prijavi veleposlaništvu ali konzulatu ZDA. Če to pripelje do aretacije, potem poseben odbor v State Departmentu odloči ali je bila informacija ključna in izplača nagrado. Nikogar ne prosimo, naj stori kaznivo dejanje. Če bodo potovali izven Slovenije in bo nekdo imel informacijo o tem, naj to prijavi in bo dobil nagrado.”

Slovenska policija je informacijo o srečanju Bobnarjeve s Scullyem objavila tudi na spletni strani, v zapisu pa med drugim piše: “V letu 2013 smo bili prav na podlagi odličnih profesionalnih odnosov povabljeni, da se udeležimo mednarodnih letnih konferenc IDEC (International Drug Enforcement Conference), ki združujejo preiskovalce s področja tihotapljenja prepovedanih drog s celega sveta. Glavni namen teh konferenc je izmenjava operativnih podatkov in informacij med posameznimi državami članicami v okviru posameznih delovnih skupin. Gre za izjemno koristne vire informacij o članih različnih mednarodnih kriminalnih združb, ki se povezujejo s člani kriminalnih združb tudi v Sloveniji.”

Več iz te kategorije