0 Deljenj 769 Ogledov

Oblastniki iz SMC vzeli vsak možen evro: Cerar, Počivalšek in Makovec Brenčičeva so imeli denar za Eurobasket na računu prej kot zlati košarkarji

1. maj, 2018 10:21
769 Ogledov
Miro Cerar je po aferi z dvakrat zaračunanimi potnimi stroški zdaj pokazal še svoj odnos do zlatih košarkarjev. On in njegova ministra so, kljub temu da smo jim davkoplačevalci plačali vse, od poti do majic in navijaških rekvizitov ter fotografa, za svojo udeležbo na tekmi pokasirali še dnevnico. Množicam navijačev, ki so se v Carigrad vozili s svojimi avtomobili in kupovali karte, ker navijajo s srcem, bodo šli najbrž, ko to preberejo, lasje pokonci.

Vsaj trije politiki razpadajoče Stranke modernega centra (SMC), Miro Cerar, Zdravko Počivalšek in Maja Makovec Brenčič, so imeli nakazila za udeležbo na Eurobasketu v Carigradu na svojih računih prej kot igralci košarke, ki so Sloveniji v treh tednih tekmovanj priigrali zlato in vpis v zgodovino. Da, prav ste prebrali, trije glavni igralci SMC so si dali za udeležbo na Eurobasketu izplačati dnevnice, pričajo uradni podatki, ki smo jih prejeli od vladnega urada za komuniciranje.

Zlati košarkarji simbolične nagrade za enkraten rezultat, ki so jim jo obljubili točno zgoraj omenjeni politiki, na svojih računih niso imeli niti pol leta po koncu Eurobasketa, je v začetku meseca razkril kapetan zlate košarkarske ekipe Goran Dragić. Izrazil se je takole: “Vsekakor je malo žalostno, da se Košarkarska zveza Slovenije ni dogovorila z vlado in obljubljenega denarja še vedno ni.”

Plačan za navijanje
Cerar si je za ogled tekme obračunal 14,4 evra dnevnice. Na računu jo je imel najpozneje do 20. oktobra, ko je zapadel račun. Poznavalci ocenjujejo, da je bil Cerar tistega dne, 19. septembra 2017, na poti zaradi košarke največ deset ur. Predsednik vlade je služba, ki nima delovnega časa; tako kot nihče ne nadzoruje, ali je premier osem ur na dan v pisarni, so normalen del procesa tudi aktivnosti za vikend. Pot s falconom je vzela Cerarju približno štiri ure, dve uri tekma, urica v dvorani prej in urica potem, kar pomeni, da si je izplačal še 1,4 evra na uro. Neto, od dnevnice mu namreč ni treba odvesti davka. Ni veliko, dokler ne potegnemo vzporednice z nagrado, ki jo je vlada taistega Mira Cerarja po zgodovinskem uspehu obljubila zlatim košarkarjem. Bruto znesek 5.600 evrov je po izračunu medijev državna nagrada za tri tedne na evropskem prvenstvu in osvojeno prvo mesto. Kar, preračunano v ure, nanese približno 11,4 evra na uro na košarkarja. Bruto, ker si bo država od nagrade vzela še davek.

Turčijaja, Istanbul.
Finale evropskega prvenstva v košarki med Slovenijo in Srbijo. Slovenska košarkarska reprezentanca je na evropskem prvenstvu 2017 osvojila zlato medaljo, potem ko je v finalu v Istanbulu s 93:85 premagala Srbijo.

 Predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec je medijem pojasnjeval: “Država je takoj oktobra nakazala obljubljeno vsoto (67.718 evrov). Igralcem smo rekli, da jim lahko to takoj razdelimo, a bi plačali tak davek, da bi vsak dobil na koncu na račun cca. 2.500 evrov. Mene je sram, ker jim lahko damo tako malo.” Ko tak znesek pretvorimo v dneve, je za Cerarjevo vlado naslov evropskega prvaka vreden 119 evrov na dan udeležbe na evropskem prvenstvu oziroma 4,9 evra na uro. Makovec Brenčičeva in Počivalšek sta si obračunala po 32 evrov dnevnice, ministrici za šolstvo in šport so jo nakazali najpozneje 19. oktobra, ko je zapadel račun.

Niso plačali vstopnice, leteli s falconom
Seznam poletov vladnega letala falcon, ki smo ga pridobili pri ministrstvu za obrambo, dokazuje, da je vladna jeklena ptica v Carigrad poletela 17. septembra 2017, ko je slovenska reprezentanca v finalu evropskega prvenstva merila moči s Srbi, istega dne je tudi poletela nazaj v Ljubljano. Na tekmo so leteli 135 minut, nazaj 125 minut. Na krovu je bilo v obe smeri deset oseb, poimenski seznam obrambnega ministrstva niza naslednja imena: “Miroslav Cerar, Karl Viktor Erjavec, Zdravko Počivalšek, Gregor Krajc, Jure Leben, Klemen Babnik, Tanja Subotić Levanič, varnostnik, varnostnik, fotograf.”

Maja Makovec Brenčič, ki je ravno tiste dni stopila v kampanjo za predsednico republike, je bila na polfinalu, ko so slovenski košarkarji igrali proti Španiji. Po slovenskem uspehu je predsednik Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec povzel pogovor z Makovec Brenčičevo: “Zveza bo dala nagrade v okviru svojih zmožnosti, po predpisih jim pripada tudi nagrada države. Včeraj mi je ministrica povedala, da varčujejo.” Izračuni pričajo, pri kom.

Cerarjeva vlada je po evropskem prvenstvu sebi za kampanjo za referendum o drugem tiru odobrila 97 tisoč evrov. Ko je sodišče presodilo, da so to storili protipravno, zaradi česar bo treba referendum ponoviti, je Cerar, sicer po izobrazbi pravnik, napadel sodišče in pozno zvečer odstopil.

Cerar in Makovec Brenčičeva prvaka izplačil
Ko je Miro Cerar leta 2014 stopal v politiko, je Miro Petek, novinar in nekdanji poslanec SDS na družabnem omrežju Twitter razkril njegovo prevaro: “Dr. Miro Cerar ne bo ravno dobro začel strankarske poti. Dvakrat zaračunani potni stroški za eno samo pot mu že krhajo kredibilnost. Gimnazijcem na Ravnah in v SG je na isti dan predaval o morali, vsaki gimnaziji posebej pa je zaračunal potne stroške. Ne gre za velike denarje, gre za drobiž, vendar tudi za princip, posebej če mladim govoriš o morali in vrednotah.”  Ko je Maja Makovec Brenčič z ljubljanske ekonomske fakultete prišla za ministrico, je odjeknila t. i. afera dodatki, ki je razkrila, da je kot prodekanja neupravičeno prejela 26.094 evrov bruto (13.977 evrov neto) dodatka za stalno pripravljenost. Morala ga je vrniti. Makovec Brenčičeva je bila tudi prejemnica preveč izplačanih sejnin na Nacionalni agenciji za kakovost v visokem šolstvu (NAKVIS), a je bila prepričana, da ji denarja ni treba vrniti, ker naj za to ne bi bilo podlage. Po podatkih Računskega sodišča je od aprila 2010 do aprila 2013 neupravičeno prejela okoli 19.000 evrov. Računsko sodišče je pri reviziji tudi ugotovilo, da je NAKVIS Makovec Brenčičevi v nasprotju s predpisi izplačal za 315 evrov potnih stroškov, ki pa jih je ministrica po izdaji poročila o reviziji leta 2014 vrnila.

Celoten članek poglejte v tiskanem Škandal24, ki je v prodaji do 6. maja 2018.

Mogoče vas bo zanimalo

Občan zjutraj umrl na kraju nesreče
Črno
2 Ogledov
Črno
2 Ogledov

Občan zjutraj umrl na kraju nesreče

User One - 21. julij, 2019 9:51

V Semiču med železniško postajo in tunelom je včeraj ob 6.05 vlak povozil moškega. Gasilci PGD Črnomelj so pomagali pri prenosu ponesrečenec do reševalnega vozila in pri…

Nesrečen dan pod Triglavom, poškodovani trije
Črno
32 Ogledov
Črno
32 Ogledov

Nesrečen dan pod Triglavom, poškodovani trije

User One - 21. julij, 2019 8:55

Včeraj so policisti gorske policijske enote v okviru helikoptrske ekipe za reševanje v gorah obravnavali dve nesreči v gorah, javlja Bojan Kos iz PU Ljubljana. V Severni…

Temperature danes večinoma čez 30 °C, a popoldne kaže na nevihte
Novice
39 Ogledov
Novice
39 Ogledov

Temperature danes večinoma čez 30 °C, a popoldne kaže na nevihte

User One - 21. julij, 2019 8:44

Danes bo sprva pretežno jasno, popoldne in zvečer pa bo predvsem v severni in vzhodni Sloveniji spremenljivo oblačno s krajevnimi nevihtami. Specializirani vremenski portal Neurje.si je izdal…

Več iz te kategorije

Huda nesreča v gorah: Umrla je planinka
Črno
90 Ogledov
90 Ogledov

Huda nesreča v gorah: Umrla je planinka

User One - 20. julij, 2019 19:26
Iz potoka izvlekli kolesarja
Črno
64 Ogledov
64 Ogledov

Iz potoka izvlekli kolesarja

User One - 20. julij, 2019 19:19