0 Deljenj 843 Ogledov

(AFERA FOTOPUB) Policija vendarle kazensko ovadila zloglasnega slovenskega spolnega predatorja!

12. October, 2022 15:35
843 Ogledov

Ljubljanski kriminalisti so zaključili obsežno kriminalistično preiskavo kaznivih dejanj s področja spolnega nasilja. Gre za »afero Fotopub«, povezano s kulturnikom Dušanom Josipom Smodejem. Na tožilstvo so podali kazenski ovadbi zoper dve osebi, po informacijah nekaterih medijev gre za Smodeja in dekle, ki naj bi ga izsiljevalo.

“Preiskava je potekala od 20. avgusta, poleg kaznivega dejanja spolne nedotakljivosti smo zaznali in preiskovali še druga kazniva dejanja,” je v izjavi za javnost pri policiji uvodoma povedal vodja Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Ljubljana Martin Rupnik.

“Gre za skupno 12 sumov kaznivih dejanj, v katerih je devet oškodovancev, odkrite so tri osumljene osebe,” je v nadaljevanju razkril Rupnik. Po poročanju nekaterih medijev so to že prej omenjeni Dušan Josip Smodej, pokojni slikar Roman Uranjek in dekle, ki naj bi izsiljevalo Smodeja.

Na pristojno državno tožilstvo v Ljubljani so podali kazensko ovadbo zoper prvo znano osumljeno osebo (kulturnika Smodeja), in sicer za štiri kazniva dejanja: dve kaznivi dejanji spolnega nasilja, kaznivo dejanje omogočanja uživanja prepovedanih drog ter kaznivo dejanje hudih telesnih poškodb, kjer sta bili oškodovani dve osebi.

Prav tako so zoper isto znano osumljeno osebo preiskovali še dve kaznivi dejanji spolne nedotakljivosti in kaznivo dejanje izsiljevanja, ker pa se sumi teh kaznivih dejanj niso potrdili, so na okrožno državno tožilstvo podali poročilo.

Rupnik je pojasnil še, da so zoper drugega osumljenca, po naših informacijah gre za pokojnega Romana Uranjeka, preiskovali kaznivi dejanji zoper spolno nedotakljivost, pri čemer je bilo eno od teh storjeno pred več kot 35 leti. »Ker kazenski pregon zoper osumljenca ni več dopusten, je bilo na pristojno okrožno državno tožilstvo podano poročilo,« je dodal Rupnik.

Med potekom preiskave so policisti opravili več kot 80 razgovorov ter pregledali več kot 5000 objav in zapisov na spletu. Sodelovali so tudi s tujimi varnostnimi organi. Rupnik je izpostavil velik pomen vloge oškodovancev v takih primerih. »Žrtev je praviloma edini vir informacij, kaj se je zgodilo med njo in storilcem. To so izjemno pomembni podatki za odkritje storilca, če je ta ob prijavi neznan, učinkovitejše pa je tudi dokazovanje oziroma procesiranje storilce,« je bil jasen Rupnik.

Zdaj so na vrsti tožlci in sodniki …

 

Več iz te kategorije