0 Deljenj 1644 Ogledov
© Brdo pri Kranju 9. marca 2022. Z leve: predsednik Vrhovnega sodišča mag. Damijan Florjančič, minister Marjan Dikaučič, za njim Branko Masleša, varuh človekovih pravic Peter Svetina in generalni državni tožilec Drago Šketa, ki tudi ne pokaže svoje diplomske naloge. Foto: ministrstvo za pravosodje.

Afera Branko Masleša še vedno ni pokazal diplome: minister Dikaučič vs. dr. Miha Pogačnik

14. March, 2022 6:00
1644 Ogledov

Eden najbolj trofejnih slovenskih pravosodnih funkcionarjev, trenutno vodja kazenskega oddelka Vrhovnega sodišča RS Branko Masleša, še vedno ni razblinil dvomov in dokazal, da so njegove kvalifikacije za vse pretekle funkcije, ko je bil med drugim predsednik Vrhovnega sodišča RS in sodnega sveta, neoporečne. Povedano preprosto, ni pokazal diplome – z vsako novo verzijo pojasnil, ki so se pričela z grožnjami s tožbami tistim, ki s(m)o si drznili spraševati, nadaljevala pa s tremi različnimi verzijami, pa je dvom vse globlji.

Vse bolj je razklana tudi pravna srenja. In Marjan Dikaučič očitno ni minister za pravosodje, ki bi ga bil sposoben ubraniti pred moralnim bankrotom. Mimogrede, oseba z imenom Marjan Dikaučič se za 15.440,44 evrov s pripadajočimi stroški že mesece pravda pred ljubljanskim okrajnim sodiščem.

A gremo nazaj k Marjanu Dikačiču, ki nastopa v vlogi ministra za pravosodje.

 

15. februarja smo ministra za pravosodje Marjana Dikaučiča, ki na posnetku zgoraj (nastal je 9.marca ob Dnevu pravosodja) sedi pred Brankom Maslešo, spraševali: “Minister Dikaučič, ali boste ravnali z dolžno skrbnostjo pri opravljanju funkcije ministra za pravosodje in odredili izredni nadzor na Vrhovnem sodišču RS, s katerim boste preverili:
– Ali je imel ob nastopu pravosodnih funkcij Branko Masleša verodostojno diplomo?
– Ali je imel ob nastopu pravosodnih funkcij Branko Masleša veljaven pravosodni izpit v Republiki Sloveniji po zakonu za opravljanje funkcije?”

Devet dni kasneje smo prejeli odgovor: “Od dneva nastopa na položaj ministra za pravosodje svoje delo opravljam skrbno in odgovorno, predvsem pa v skladu s pristojnostmi, ki mi jih kot ministru nalaga zakon. Trdno zagovarjam vladavino prava in pri svojem delu sledim načelu pravne države.

Vprašanja, ki ste jih naslovili name, zajemajo vsebine, ki v času »ob nastopu pravosodnih funkcij Branka Masleše« niso sodile med naloge sodne uprave, in kot takšne niso bile v pristojnosti Vrhovnega sodišča Republike Slovenije.

Pristojnosti Službe za nadzor organizacije poslovanja sodišč, ki deluje v okviru Ministrstva za pravosodje, se, glede na določbo tretjega odstavka 67. člena Zakona o sodiščih (Uradni list RS, št. 94/07 – uradno prečiščeno besedilo, 45/08, 96/09, 86/10 – ZJNepS, 33/11, 75/12 – ZSPDSLS-A, 63/13, 17/15, 23/17 – ZSSve, 22/18 – ZSICT, 16/19 – ZNP-1, 104/20 in 203/20 – ZIUPOPDVE), nanašajo na nadzor nad opravljanjem zadev sodne uprave na sodiščih prve in druge stopnje in ne zajemajo nadzora sodne uprave na Vrhovnem sodišču Republike Slovenije.

Naj na tem mestu še dodam, da so kakršnikoli pritiski in zahteve za izvedbo zakonsko nedopustnih dejanj na Ministrstvo za pravosodje in/ali pravosodne deležnike, po mojem mnenju, nedopustni in nesprejemljivi.”

Znani slovenski pravnik dr. Miha Pogačnik je 5. marca vprašal, zakaj minister ne izvede postopkov, ki bi pokazali, da je vse ok.

Sicer pa se skrivanje Masleševe diplome vleče že mesece.

https://intelligent-chebyshev.65-108-229-32.plesk.page/skandal/moralni-bankrot-slovenskega-pravosodja-kdo-se-in-zakaj-boji-branka-maslese/

Več iz te kategorije