0 Deljenj 311 Ogledov

Umrla je glasbena legenda! Prejel je tudi več državnih odlikovanj

1. junij, 2019 7:58
311 Ogledov

V zagrebški bolnišnici je v 81. letu starosti umrl dubrovniški skladatelj, dirigent in kitarist Đelo Jusić, so za hrvaške medije potrdili člani njegove družine. Jusić je bil najbolj znan po svojih pesmih za številne izvajalce zabavne glasbe. Ustvarjal je tudi orkestralno, scensko in filmsko glasbo.

Njegovo glasbo so izvajali mnogi glasbeniki, med njimi Oliver Dragojević, Tereza Kesovija, Frano Lasić, Neda Ukraden, Ivo Pattiera, Milo Hrnić in tudi mlajši brat preminulega, znani kantavtor Ibrica Jusić.

Je avtor številnih uspešnic s festivala v Zagrebu in Splitu, kot so Dalmatinski lero, Prijatelji stari, gdje ste, Zapjevajmo prijatelji, Volim te budalo mala, Zagrljeni, La musica di notte, Sve se vraća, sve se plaća, U svakom slučaju te volim in Stare ljubavi. S skupino Dubrovački trubaduri in pesmijo Jedan dan je bil jugoslovanski predstavnik na pesmi Evrovizije leta 1968, ko so V Londonu osvojili sedmo mesto.

Kot skladatelj je najbolj znan po svojih orkestralnih kompozicijah, napisal je tudi oratorij De civitate libertatis veritas (Resnica o mestu svobode) in balet Dubrovački kantuni. Med dirigentsko kariero je vodil številne revijske in simfonične orkestre na najbolj znanih svetovnih odrih. Slovel je tudi kot odličen kitarist.

Jusić je prejel tudi zlato areno za glasbo za film Dubrovački suton iz leta 1999 ter hrvaško glasbeno nagrado porin za življenjsko delo leta 2007. Prejel je tudi več državnih odlikovanj.

Mogoče vas bo zanimalo

Zadnji šolski dan se ni iztekel po načrtih, končal se je v rešilcu
Črno
87 Ogledov
Črno
87 Ogledov

Zadnji šolski dan se ni iztekel po načrtih, končal se je v rešilcu

User One - 24. junij, 2019 20:28

Ob 10.33 se je v naselju Šentjanž pri Dravogradu, v občini Dravograd, med poukom športne vzgoje poškodoval dijak, na zadnji šolski dan javlja uprava za zaščito in…

Po deklici, danes našli tudi pogrešanega 16-letnega fanta, policija sporoča, komu so ga predali
Črno
184 Ogledov
Črno
184 Ogledov

Po deklici, danes našli tudi pogrešanega 16-letnega fanta, policija sporoča, komu so ga predali

User One - 24. junij, 2019 16:51

Policija je, potem ko so najprej sporočili, da od sobote izginula 16-letnica ni več pogrešana, zdaj sporočili še, da preklicujejo tudi iskanje njenega vrstnika iz Ribnice, ki…

Več iz te kategorije