0 Deljenj 749 Ogledov

Umrl je priljubljeni hrvaški igralec

28. November, 2020 10:05
749 Ogledov

V Zagrebu je umrl priljubljeni hrvaški igralec Špiro Guberina, so potrdili v domu za starejše občane, v katerem je v zadnjih letih živel. Guberina je širšem občinstvu najbolj znan po vlogah v televizijskih nadaljevankah, kot je bila Veliko mesto. V svojo dolgoletni karieri je uresničil vrsto opaženih gledaliških in filmskih vlog.

Bogata kariera

Špiro Guberina se je rodil leta 1933 v Šibeniku. V tamkajšnjem narodnem gledališču je igral še kot srednješolec. Igro je začel študirati na akademiji za gledališko umetnost v Zagrebu leta 1954. V zagrebškem Hrvaškem narodnem gledališču (HNK), v katerem je dobil redni angažma, je prvič nastopil leta 1957. V HNK se je upokojil leta 1999, so zapisali na spletni strani hrvaške enciklopedije.

Veljal je za karakternega komika, ki je s svojim gledališkim izrazom plenil pozornost na številnih gledaliških festivalih na Hrvaškem in v drugih državah.

Napustio nas je strikan Jozo iz Velog Mista 🙁

Počivao u miru.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/umro-spiro-guberina/2234091.aspx

Objavil/a Index.hr dne Petek, 27. november 2020

Veliko mesto ter Berači in sinovi

Širše občinstvo se Guberine najbolj spomni po njegovih vlogah s televizije, predvsem v nadaljevankah Veliko mesto ter Berači in sinovi. Prav tako je s svojo pojavnostjo obeležil tudi televizijsko nadaljevanko za otroke Zlata nit. Odigral je več kot 50 filmskih vlog. Nazadnje je na velikih zaslonih nastopil leta 2018 v celovečercu Osmi komisar v režiji Ivana Salaja.

Guberina je prejel državno nagrado Vladimir Nazor za življenjsko delo za dramsko umetnost za leto 2011. Hrvaško gledališko nagrado za življenjsko delo je prejel leta 2014.

Več iz te kategorije