0 Deljenj 10930 Ogledov 1 Comments

»STAREMU SE JE ZARADI MALE SKEGLJALO« Tajkun Petrič spregovoril o mladi novinarki

23. October, 2017 15:10
10930 Ogledov 1

LJUBLJANA – Bolj ko se bliža 70. rojstnemu dnevu, bolj se v idrijskem Kolektorju zabavajo na račun svojega lastnika Stojana Petriča. »V Kolektorju že vsi govorijo, da se je staremu zaradi male skegljalo,« se na račun postaranega menedžerja, ki je z nakupom Dela stopil tudi v svet svoje mlade muze, zabavajo v majhnem idrijskem okolju.

Petra Kovič je pritegnila pozornost javnosti kot avtorica biografije Stojana Petriča s pompoznim naslovom Demoklejev meč. Na oko prijetno, na poti od tridesetih k štiridesetim, od Petriča kakšnega četrt stoletja mlajšo rjavolasko, javnost pozna, odkar se njeno ime povezuje s Petričevim. Ko je kupil Delo, ji je ustvaril uredniško delovno mesto na Svetu kapitala, kjer se je prelevila v pravo »Delovo pero«, očitno prepričana, da mora pisati kolumno. Kovičeva sicer pred velikim naskokom na Petričevo Delo ni bila opaznejše novinarsko ime. Delala je na Radiu Slovenija, kjer je med drugim intervjuvala Rajka Muršiča o decembrskem praznovanju in obdarovanju ter Branka Đukića o festivalu zdravih sendvičev. Prav hrana je stvar, ki je menda Petrič na stara leta skorajda ne bi potreboval več. Živel naj bi na juhicah in jabolčkih.

Hitri avtomobili

Petra Kovič se rada pokaže v luksuzni izdaji, denimo porscheju, s katerim je, kot je zapisala na Facebooku, dirkala na letališču.

Ponosen Petrič

Ker, v nasprotju s Petričevimi mediji, pri Škandalu24 preverjamo informacije pri tistih, o katerih pišemo, smo se obrnili tudi na tajkuna Petriča z eksplicitno prošnjo, ali lahko navedbe naših virov potrdi ali zanika. Pa ni mogel. Čeprav je pošto, ki smo jo sicer poslali tudi na Petričev elektronski naslov, z odgovori opremljeno vrnila Polona Rupnik iz Kolektorjeve službe za odnose z javnostmi, je posredovani odgovor spisan v prvi osebi in pravzaprav Petričevega intimnega razmerja s Kovičevo ne zanika. Piše takole: »Te navedbe so neargumetirane in zlonamerne. Naj povem, da mlado novinarko Petro Kovič izjemno spoštujem. V času najinega poznanstva in sodelovanja se je med nama razvil lep posloven odnos, rezultat katerega je opazen vsak teden v poslovni prilogi Dela, Svetu kapitala in navsezadnje tudi v knjigi Damoklejev meč, ki mi jo je ga. Kovič pomagala napisati in na katero sem zelo ponosen.«

Opazili smo, da so Petričevi odgovori do nas romali prek Kolektorja v Bosni in Hercegovini.

Težave v raju

Da pa v Petričevem svetu ni vse tako idealno kot odnos s Petro Kovič, vedo povedati tudi viri. Pravijo, da naj bi avstrijska policija preiskovala skupino Slovencev zaradi suma pranja denarja, ki naj bi bil avstrijskim organom prijavljen iz Slovenije. V skupinico, ki naj bi se večkrat skupaj zadrževala na Dunaju, naj bi poleg Petriča spadali še Roman Rep, Janez Škrabec, Marko Pogorevc, Franjo Bobinac in Žiga Debeljak. Tudi te navedbe smo, ker v nasprotju s Petričevimi novinarji Škandalovi informacije preverjajo, posredovali prvemu možu Kolektorja. Čeprav je na isti strani dokumenta kot odgovor o odnosu s Kovičevo, je ta odgovor spisan v množini in tretji osebi. Pravijo takole: »O tej zadevi ne vemo ničesar. Zagotovimo lahko, da gospod Stojan Petrič ni v nobeni preiskavi, za ostale, ki ste jih navedli, pa ne vemo in se boste morali za odgovor obrniti nanje.« Čemur pa težko verjamemo, saj je Siol v sredo, ko je Petrič na Delu obglavil upravo in vodstvo, ki ga je pripeljal s prevzemom, seveda, razen Kovičeve, poročal, da daje specializirano državno tožilstvo v preiskavi sumov nepravilnosti pri prevzemu ljubljanske tovarne transformatorjev Etra 33 zahtevali uvedbo sodne preiskave. Med petimi osumljenimi naj bi se znašli Petrič, nekdanji direktor komerciale v Etri in lastnik podjetja Energotrans, Peter Novak, današnji direktor Etre in lastnik podjetja Torion ter nekdanja direktorja podjetja Transing Metod Smrekar in Uroš Stabej. Očitajo jim storitev kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti oziroma pomoči pri tem. Skupna pridobljena premoženjska korist znaša okoli 1,8 milijona evrov.

Petričev novi adut naj bi postal Uroš Urbas

Foto: STA

Idrijske korenine so po pripovedovanju virov glavna Urbasova referenca za naskok na Petričev medijski Titanik z letom 2018, poleg prijaznih člankov, ki jih je kot urednik portala Siol objavljal o Petriču. Ko je Petrič pogorel v bitki za nadzornika Telekoma, je Urbas odletel s Siola, ta pa je postal najbolj bran portal v državi po meritvi MOSS.

 

 

Petričeva jesenska čistka

Irma Gubanec je odletela z mesta predsednice uprave.

Grega Knafelc, v. d. odgovornega urednika Dela, ki je prišel na Delo kot nekakšen Petričev zaupnik, naj bi pakiral kovčke.

 

 

 

 

 

 

Več iz te kategorije