0 Deljenj 805 Ogledov

SLOVENSKA GLASBA OVITA V ČRNINO Poslovil se je ustanovni član legendarne zasedbe

24. November, 2018 8:16
805 Ogledov

V starosti 52 let je bitko z rakom izgubil glasbenik in pesnik Aleš Češnovar, eden od ustanovnih članov legendarne slovenske punk skupine Niet. Odšel je nekaj dni po izidu svoje prve pesniške zbirke Dim in kri.

Punk zasedbo Niet je Češnovar ustanovil leta 1983 s Primožem Habičem, Igorjem Dernovškom in Tomažem Dimnikom. Na Novem rocku leta 1984 so jo napovedali kot upanje nove ljubljanske scene in tudi zares se je zapisala med najbolj legendarne skupine slovenskega rocka.

Foto: STA

Leta 1984 so mladi punkerji pod taktirko Boruta Činča posneli prve skladbe, med katerimi se jih je kar nekaj zapisalo med himne slovenskega punka. Tedaj so med drugim nastale Zastave, Umiranje in Melanholija. Tega leta se je zasedbi pridružila nova članica, pevka Tanja Ukmar.

Skupino, ki je med drugim znana tudi po skladbah Lep dan za smrt, Trip in vijolice ter Depresija, je Češnovar zapustil po 27 letih. Po njegovem odhodu je bila leta 2010 v nekoliko drugačni sestavi – že zgodaj so ostali brez prezgodaj umrlega Habiča, prvotna člana Dimnika in pozneje pridruženo Tanjo Ukmar pa so v vmesnem obdobju nadomestili Tomaž Bergant, Robert Likar in Borut Marolt. Češnovar se je za samostojno pot odločil zaradi različnih pogledov vseh članov na nadaljnje ustvarjanje.

Poleg glasbe se je Češnovar posvečal tudi poeziji in nekaj dni pred smrtjo dočakal izid svojega pesniškega prvenca z naslovom Dim in kri, v kateri je začutiti avtorjevo poslavljanje od življenja.

Več iz te kategorije