0 Deljenj 3551 Ogledov

IZ TISKANE ŠTEVILKE: Depresija ni prizanesla niti znanim Slovencem

18. January, 2018 10:17
3551 Ogledov
Foto: facebook

O depresiji se redko govori, a je še kako prisotna tudi med znanimi Slovenci.

Zagotovo marsikdo sploh ni mogel verjeti, da se je s to zahrbtno boleznijo soočila celo pevka zabavne glasbe Natalija Verboten. Javno je namreč priznala, da so imeli hormoni v času druge nosečnosti in po tem porodu pravi žur, zato ji je razpoloženje nenavadno nihalo. Predvsem pa je bila napadalna, razdražljiva in pripravljena se spreti na vsakem koraku, je priznala v enem od intervjujev. Vendar, ko si je odpočila, je bila spet stara dobra Natalija. Tako fizična kot psihična izčrpanost zna v vsakem od nas prebuditi »speče demone«.

Eden najbolj znanih bolnikov, ki so zboleli za depresijo, je pevec Nace Junkar, ki je to tudi priznal pred celim svetom. Prav tako ne skriva, da je bil zaradi tega že večkrat hospitaliziran, z boleznijo pa se je bojeval tudi s predpisanimi tabletami. Prav zaradi te bolezni večino časa preživi ob slovenski Obali, saj ga valovanje morja in vonj morskega zraka pomirjata.

O svojih duševnih težavah je javno spregovoril tudi radijski voditelj Andrej Karoli. Mediji so poročali, da je negativne spremembe prvič opazil pri sebi leta 2005, vse se je začelo s ponavljajočo se nespečnostjo, zaradi česar je tudi obiskal zdravnika. Zdravniki so mu menda potem, ko so ga preplavljali občutki, kot da bo doživel živčni zlom, diagnosticirali klinično depresijo, ki pa jo, očitno dobro obvladuje tudi s pomočjo športnih aktivnosti in metodo avtogenega treninga.

Depresija pa ni prizanesla niti Desi Muck, mladinski pisateljici, ki je na televiziji vsakič zabavna, očitno pa v sebi ni tako dobre volje. Zdraviti naj bi se začela že pred leti, ko je nastopala še v oddaji Maria Galuniča v zabavni vlogi, zasebno pa ji ni bilo vedno do vicev in šal. Pa še takrat, ko je ljudem povedala, da je depresivna, ji velika večina ni verjela, ampak je njeno priznanje vzela kot eno od njenih novih zabavnih točk.

Očitno je bolezen pogosteje prisotna med igralci, saj je imela težave z depresivnim razpoloženjem po poročanju nekaterih slovenskih medijev tudi Violeta Tomič, ki se je najbolj spomnimo po vlogi Rominje v šovu Kursadžije. Kot svobodnjakinja je bila na tem, da zaradi preobilice dela in želje po delu popolnoma pregori. Sedaj podobnih skrbi seveda nima, saj vedri v poslanskih klopeh.

Depresija ne izbira. Tako je bila ena od njenih tarč tudi pisateljica Nana Zeneli, ki je napisala knjigo o Urški Čepin. Tudi Nana je priznala, da je imela nekoč kar pogoste obiske pri psihoterapevtki. Bolezen se ji je ponovila tudi potem, ko je izpadla iz resničnostnega šova Big Brother. Takrat je imela željo spati ves dan, danes, ko je ponovno srečo našla v Švici, kar prekipeva od energije. Je dokaz, da nobeno, še tako kritično stanje, ne vlada večno ter da se da tudi po depresiji normalno in srečno zaživeti.

Jožetu Činču se je življenje obrnilo na glavo
Priljubljenemu radijskemu voditelju se je življenje začelo sesuvati najprej z ločitvijo, nato je počilo še v bandu. Prepričan je bil, da izgoreva, vendar pa se je izkazalo, da so korenine globlje, da gre za depresijo. Podobno kot Karolija ga je začela mučiti nespečnost, spal ni tudi po več dni skupaj. Ko je končno odšel k zdravniku, mu je le-ta predpisal zdravljenje v eni od za to primernih ustanov, so pisali slovenski mediji leta 2014.

Več iz te kategorije