0 Deljenj 2183 Ogledov

IZ TISKANE IZDAJE: PETRIČEVA INDUSTRIJA LAŽI Obrazi Slovencev, ki so lagali o Melanii

25. December, 2017 14:22
2183 Ogledov

Opravljiva revija Suzy je eden prvih projektov, ki so nastali, ko je časopisno hišo Delo kupil Stojan Petrič. Sodeč po zapisih, ki jih objavljajo od leta 2016, je revija namenjena širjenju nepreverjenih in neresničnih informacij in diskreditacijam na osebni ravni. Prva dama ZDA Melania Trump se z lažmi na svoj račun ni sprijaznila. Dosegla je opravičilo in odškodnino.

Petričeva opravljiva revija se je sojenju izognila z zunajsodno poravnavo v zasebni kazenski tožbi, ki je razkrila, da je lažnivi članek napisal Tomaž Mihelič. Na portalu Nova24tv so zapisali, da bo morala Petričeva opravljiva revija plačati 90 tisoč evrov odškodnine za zapisane laži.

Skrita urednica

V reviji Suzy, ki je izšla drugi decembrski petek, so objavili tudi opravičilo – v celoti ga lahko preberete v objavljeni fotografiji zapisa iz revije –, ki sta ga podpisala Mihelič in »uredništvo«. Uredništvo oziroma urednica Suzy je Barbra Jermann; ta je v Petričev imperij prinesla koncept osladnega rumenega časopisa, ki diskreditira »nesimpatične«, za slednje pa se je »natrenirala« v reviji Lady, ki je bila v lasti danes že obsojenega medijskega tajkuna Mateja Raščana.

Jermanova in Mihelič sta lažno pisanje o Melanii Trump v času, ko je bil njen mož Donald Trump še kandidat za ameriškega predsednika, naslovila: »Svoje telo zaupala Hrvatu«. Avtor članka je Mihelič, Jermannova pa je kot urednica požegnala zapis, v katerem sta natolcevala, da naj bi bila Trumpova elitna spremljevalka. Članek se je raztezal kar čez tri strani, Jermannova pa je na naslovnico, s katero se revija Suzy na svojem profilu na Facebooku hvali še danes, pripisala še »Ekskluzivno: Kdo je popravil Melanio Trump«.

Mihelič se je podpisal pod opravičilo Melanii Trump za laži, Barbra Jermann se ni. Foto: Škandal24

Vodnikova požegnala laži

Da so v Delovi hiši, kjer so od navijanja za Hillary Clinton začeli verjeti, da res lahko zmaga, v napovedih povsem zgrešili volilni rezultat, ni nobena skrivnost. Bolj presenetljivo pa je, da je tudi Ameriška gospodarska zbornica (AmCham) v Sloveniji pod vodstvom izvršne direktorice Ajše Vodnik požegnala takšno lažnivo preganjanje žene enega od tekmecev v predsedniški bitki. Jermannovo je Vodnikova povabila na sprejem ob finalu volilne tekme in na tak način tudi njenim objavam ponudila legitimiteto s strani uradne ameriške politike.

Posnetek Jermannove na volilni večer si lahko ogledate v galeriji. V tujini so sicer na tovrstna srečanja vabljeni zlasti pomembni uredniki in vplivni novinarji, res pa je, da je tudi Vodnikova v začetku kariere delala v razvedrilnem programu.

Stojan Petrič kljub dokazanim lažem Barbro Jermann ohranja v svojem objemu. Foto: Škandal24

Psihiatrična delavnica

»Mikajo me družbenokritične teme. Zanima me prostitucija. Vendar nimam časa, zdaj me je povsem okupiral ples,« je leta 2011 razglabljal Mihelič. Pri pisanju o Trumpovi je zajadral točno tja. Ob lažnih zapisih o Melanii, za katere se je moral zdaj opravičiti, je Mihelič, ki ima diplomo delovnega terapevta z zdravstvene fakultete, tudi politični aktivist Svetlane Makarovič. Poleti je nastopil na Kongresnem trgu na koncertu Nosil bom rdečo zvezdo. Na estrado ga je prineslo preoblačenje in nastopanje v ženskih oblekah v glasbeni skupini Sestre, v prej omenjenem intervjuju pa je izjavil: »Estrada je pa velika psihiatrična delavnica.«

Ameriška gospodarska zbornica v Ljubljani je kolovodjo blatenja žene predsednika povabila na volilni večer med svoje najpomembnejše goste. Foto: Škandal24

Stalnica: laži in opravičila

Petrič prek Jermannove objavlja laži že vse od lansiranja obrekljive revije Suzy. Pripravo na veliko avgustovsko laž, ki je Petriča in njegov medijski imperij tudi veliko stala, so se začele junija lani, ko je Jermannova na naslovnici Suzy objavila še eno laž o Urški Bačovnik Janša in Janezu Janši. Na naslovnici se je tudi tokrat pojavi zapis »Eksluzivno: Težave v raju Janeza in Urške«, s čimer pospremila laž, da je zakon Janševih na preizkušnji. Pri tem se je v tekstu sklicevala na srečanje stranke in zapisala, da Urške in sinov tam ni bilo, čeprav tudi na spletu obstajajo posnetki vseh.

Tomaž Mihelič poje za Svetlano Makarovič in rdečo zvezdo ter priznava: »Estrada je velika psihiatrična delavnica.« Foto: Škandal24

Petričeva industrija laži, ki jo vodi Jermannova, se pod opravičilo ni upala podpisati. Sramotno zavajanje je zavila v malomarnost, češ da posnetka niso pogledali do konca.

Več iz te kategorije