0 Deljenj 1139 Ogledov

Ženske bolje razumejo pasja čustva, zato jih psi bolj ubogajo

4. February, 2018 21:33
1139 Ogledov

V Kraljevsem združenju znanstvenikov so objavili raziskavo, ki razkriva, da s kosmatimi ljubljenčki ženske bolje komunicirajo od moških. Očitno je tudi pri tej komunikaciji ključna čustvena inteligenca, pri kateri imajo ženske več prednosti.

Dolgotrajno sobivanje izboljša komunikacijo

Ljudje se sčasoma na svoje ljubljenčke močno navežemo in se tudi hitro naučimo razumeti njihovo komunikacijo in potrebe. Če vaš pes laja, najbrž hitro veste, česa si želi. Po večletnem sobivanju znate razlikovati potrebo po hrani, sprehodu ali pa prepoznate, da se kuža preprosto želi igrati. Raziskava, objavljena v Royal Society of Open Science, kaže, kako se psi na poseben način povežejo z ženskami in da lahko ženske lažje ter bolje razumejo, kaj točno pes potrebuje. Zaradi tega naj bi bili psi tudi veliko bolj poslušni, če jim ukazujejo ženske.

Študija je vključevala 18 psov, pri katerih so snemali njihovo oglašanje kot odgovor na različne življenjske situacije. Snemali so jih med igro ali pri tem, ko je bilo treba zaščititi hrano pred drugimi psi oziroma je bilo treba obraniti svoj teritorij. Psi se oglašajo na poseben način tudi takrat, ko jih je denimo strah neznancev.

Nato so prosili štirideset ljudi, naj poskušajo na podlagi posnetka identificirati, za kakšen tip renčanja gre oziroma kakšna čustva je pes na posameznem posnetku izražal. Lahko so izbirali med strahom, igrivostjo, agresijo in obupom.

Sesalci imamo podobne možganske vzorce

Glede na študijo lahko ljudje v 63 odstotkih uspešno identificirajo pasja čustva, pri čemer pa imajo ženske več občutka in empatije ter zato bolje prepoznajo potrebe naših štirinožnih hišnih ljubljenčkov.

Glavni avtor študije Tamás Faragó je zaključil: »Naše nedavne raziskave z uporabo funkcijske magnetne resonance kažejo, da psi in ljudje uporabljamo podobno površino možganov in verjetno tudi podobne postopke za ocenjevanje raznih vokalizacij čustev. Zdi se, da imamo sesalci biološko zakoreninjena pravila vokalnega izražanja čustev in prav ti deljeni procesi nam pomagajo, da bolje ocenimo čustva, a ne le psov, ampak tudi drugih sesalcev.

 

Več iz te kategorije