0 Deljenj 215 Ogledov
Facebook

Zdravnica, ki je bolnikom z rakom in njihovim svojcem vlivala upanje, se je poslovila za vedno

26. maj, 2019 12:44
215 Ogledov

Iz društva Europa Donna so sporočili, da je za vedno odšla njihova dolgoletna predsednica Mojca Senčar. Zdravnica, predvsem pa tista, ki je po svoji izkušnji z rakom postala gotovo najpomembnejši glas žensk z rakom, je bila tista, ki je vedno priskočila na pomoč bolnicam in njihovim svojcem, je poudarjala: “V vsaki še tako težki situaciji je treba najti nekaj pozitivnega in se zavedati, da je vsak trenutek, ki ga ne preživimo lepo, izgubljen.” 

Na spletni strani društva Europa Donna so zapisali: “Za rakom dojk je zbolela kmalu po svojem štiridesetem letu. Po zdravljenju je nadaljevala svoje delo na Onkološkem inštitutu v Ljubljani, kot zdravnica je pomagala številnim bolnicam med zdravljenjem ter jim vlivala optimizem z deljenjem svoje izkušnje. Po upokojitvi je svoje življenje posvetila detabuiziranju raka, osveščanju o pomenu zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja raka ter zagovorništva bolnikov. Borila se je za enake možnosti zgodnjega odkrivanja in celostnega zdravljena za vse ženske po Sloveniji in opozarjala na pomen medsebojnega spoštovanja in sodelovanja med zdravniki, odločevalci in civilno družbo. Bolnicam in njihovim svojcem je bila ves ta čas na voljo za osebne razgovore in svetovanje po telefonu, jim vlivala upanja ter jim pomagala pri odločitvah povezanih s soočanjem z boleznijo in zdravljenjem. 33 letih po prvi diagnozi se je bolezen vrnila v razsejani obliki. Ostala je optimistka in nadaljevala s svojim delom, pozitivnim pogledom na življenje in polna življenjske energije še naprej pomagala številnim ženskam, čeprav se je sama spopadala s svojo bitko za življenje, z agresivnim zdravljenjem in soočanjem z lastno minljivostjo. V zadnjem času je še posebej glasno opozarjala na pomen paliativne oskrbe in urejanja področja evtanazije in nas učila, kako se soočiti s strahom in pogledati smrti v oči, ko se čas izteka. Mojca Senčar si je želela, da se je spominjamo s pozitivnim pogledom na življenje in skrbjo za svoje zdravje, saj je vedno poudarjala, da smo v prvi vrsti sami odgovorni za svoje zdravje.

Prejemnica medalje za hrabrost

Predsednik republike Borut Pahor ji je leta 2014 podelil medaljo za hrabrost za predano, strokovno in človekoljubno delo v boju proti raku.

V utemeljitvi piše: “Prim. Mojca Senčar, dr. med., je v slovenski javnosti poznana predvsem kot pogumna borka v boju proti raku dojk. Vse svoje poklicno življenje je preživela na Onkološkem inštitutu in kar sedemnajst let delala kot specialistka anestezistka med najtežjimi bolniki. Z rakom in njegovimi posledicami se je srečevala vsak dan. A življenje se ji je zdelo prelepo, da bi obupovala ob stiskah in tegobah bolnikov. Raku je napovedala odločen boj ne le kot zdravnica, ampak tudi kot bolnica in po upokojitvi še kot predsednica društva za boj proti raku dojk Europa Donna. V vseh teh vlogah se je izkazala kot neomajna borka, odločna, srčna in strokovna. S svojim znanjem, izkušnjami in življenjskim optimizmom je neutrudno pomagala ženskam, ki so tako kakor ona sama zbolele za rakom. Vračala jim je upanje in pogum, jim dajala strokovno in človeško oporo ter jim bila vedno na voljo za pogovor in nasvet. Zaradi svojih zaslug in požrtvovalnosti je bila leta 2005 izbrana tudi za Slovenko leta.

Kot predsednica društva Europa Donna od leta 1997 se je močno vključevala v uresničevanje ciljev združenja: da bi vse ženske imele enake možnosti za zgodnje odkrivanje raka dojk, za njegovo zdravljenje in rehabilitacijo. Utirala je pot ozaveščanju javnosti o pomembnosti zdravega življenja, bila pa je tudi jasen glas za vzpostavitev preventivnih presejalnih programov. Po trdem delu in premnogih dejavnostih je slovenska Europa Donna danes prepoznavna in cenjena nevladna in neprofitna organizacija, ki v svojih prizadevanjih tesno sodeluje s svojim strokovnim svetom, v katerem so strokovnjaki Onkološkega inštituta za raka dojk. Med dosežki Europe Donne je nedvomno še okrog tri tisoč članov in članic, ki so se povezali v boju proti raku dojk. Dosežki Europe Donne so večinoma tudi sad neutrudnega, strokovnega, človekoljubnega, prostovoljnega dela predsednice Mojce Senčar.

Mogoče vas bo zanimalo

Strela udarila v stanovanjsko hišo
Črno
81 Ogledov
Črno
81 Ogledov

Strela udarila v stanovanjsko hišo

User One - 23. avgust, 2019 8:29

Ob 00.37 je v Zaplanini, občina Vransko, v stanovanjsko hišo udarila strela, posledice vremensko burne noči povzema uprava za zaščito in reševanje. Udar je razkril streho objekta,…

Pred nami so dnevi popoldanskih ploh in neviht
Novice
38 Ogledov
Novice
38 Ogledov

Pred nami so dnevi popoldanskih ploh in neviht

User One - 23. avgust, 2019 7:56

Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno, nastale bodo posamezne plohe in nevihte, so v jutranjo napoved zapisali pri Agenciji RS za okolje (Arso). Več sonca bo na…

V kampu prišlo do eksplozije
Črno
21 Ogledov
Črno
21 Ogledov

V kampu prišlo do eksplozije

User One - 23. avgust, 2019 7:21

Včeraj ob 21.37 je v kampu v naselju Osp v občini Koper eksplodirala manjša plinska jeklenka in poškodovala dve osebi. Gasilci JZ GB Koper so opravili ogled…

Več iz te kategorije