0 Deljenj 292 Ogledov
Facebook

Zdravnica, ki je bolnikom z rakom in njihovim svojcem vlivala upanje, se je poslovila za vedno

26. maj, 2019 12:44
292 Ogledov

Iz društva Europa Donna so sporočili, da je za vedno odšla njihova dolgoletna predsednica Mojca Senčar. Zdravnica, predvsem pa tista, ki je po svoji izkušnji z rakom postala gotovo najpomembnejši glas žensk z rakom, je bila tista, ki je vedno priskočila na pomoč bolnicam in njihovim svojcem, je poudarjala: “V vsaki še tako težki situaciji je treba najti nekaj pozitivnega in se zavedati, da je vsak trenutek, ki ga ne preživimo lepo, izgubljen.” 

Na spletni strani društva Europa Donna so zapisali: “Za rakom dojk je zbolela kmalu po svojem štiridesetem letu. Po zdravljenju je nadaljevala svoje delo na Onkološkem inštitutu v Ljubljani, kot zdravnica je pomagala številnim bolnicam med zdravljenjem ter jim vlivala optimizem z deljenjem svoje izkušnje. Po upokojitvi je svoje življenje posvetila detabuiziranju raka, osveščanju o pomenu zdravega načina življenja in zgodnjega odkrivanja raka ter zagovorništva bolnikov. Borila se je za enake možnosti zgodnjega odkrivanja in celostnega zdravljena za vse ženske po Sloveniji in opozarjala na pomen medsebojnega spoštovanja in sodelovanja med zdravniki, odločevalci in civilno družbo. Bolnicam in njihovim svojcem je bila ves ta čas na voljo za osebne razgovore in svetovanje po telefonu, jim vlivala upanja ter jim pomagala pri odločitvah povezanih s soočanjem z boleznijo in zdravljenjem. 33 letih po prvi diagnozi se je bolezen vrnila v razsejani obliki. Ostala je optimistka in nadaljevala s svojim delom, pozitivnim pogledom na življenje in polna življenjske energije še naprej pomagala številnim ženskam, čeprav se je sama spopadala s svojo bitko za življenje, z agresivnim zdravljenjem in soočanjem z lastno minljivostjo. V zadnjem času je še posebej glasno opozarjala na pomen paliativne oskrbe in urejanja področja evtanazije in nas učila, kako se soočiti s strahom in pogledati smrti v oči, ko se čas izteka. Mojca Senčar si je želela, da se je spominjamo s pozitivnim pogledom na življenje in skrbjo za svoje zdravje, saj je vedno poudarjala, da smo v prvi vrsti sami odgovorni za svoje zdravje.

Prejemnica medalje za hrabrost

Predsednik republike Borut Pahor ji je leta 2014 podelil medaljo za hrabrost za predano, strokovno in človekoljubno delo v boju proti raku.

V utemeljitvi piše: “Prim. Mojca Senčar, dr. med., je v slovenski javnosti poznana predvsem kot pogumna borka v boju proti raku dojk. Vse svoje poklicno življenje je preživela na Onkološkem inštitutu in kar sedemnajst let delala kot specialistka anestezistka med najtežjimi bolniki. Z rakom in njegovimi posledicami se je srečevala vsak dan. A življenje se ji je zdelo prelepo, da bi obupovala ob stiskah in tegobah bolnikov. Raku je napovedala odločen boj ne le kot zdravnica, ampak tudi kot bolnica in po upokojitvi še kot predsednica društva za boj proti raku dojk Europa Donna. V vseh teh vlogah se je izkazala kot neomajna borka, odločna, srčna in strokovna. S svojim znanjem, izkušnjami in življenjskim optimizmom je neutrudno pomagala ženskam, ki so tako kakor ona sama zbolele za rakom. Vračala jim je upanje in pogum, jim dajala strokovno in človeško oporo ter jim bila vedno na voljo za pogovor in nasvet. Zaradi svojih zaslug in požrtvovalnosti je bila leta 2005 izbrana tudi za Slovenko leta.

Kot predsednica društva Europa Donna od leta 1997 se je močno vključevala v uresničevanje ciljev združenja: da bi vse ženske imele enake možnosti za zgodnje odkrivanje raka dojk, za njegovo zdravljenje in rehabilitacijo. Utirala je pot ozaveščanju javnosti o pomembnosti zdravega življenja, bila pa je tudi jasen glas za vzpostavitev preventivnih presejalnih programov. Po trdem delu in premnogih dejavnostih je slovenska Europa Donna danes prepoznavna in cenjena nevladna in neprofitna organizacija, ki v svojih prizadevanjih tesno sodeluje s svojim strokovnim svetom, v katerem so strokovnjaki Onkološkega inštituta za raka dojk. Med dosežki Europe Donne je nedvomno še okrog tri tisoč članov in članic, ki so se povezali v boju proti raku dojk. Dosežki Europe Donne so večinoma tudi sad neutrudnega, strokovnega, človekoljubnega, prostovoljnega dela predsednice Mojce Senčar.

Mogoče vas bo zanimalo

Grozen padec: Delavec je bil na mestu mrtev
Črno
2 Ogledov
Črno
2 Ogledov

Grozen padec: Delavec je bil na mestu mrtev

User One - 20. november, 2019 22:56

Potem ko je v sredo v kamnolomu pri miniranju za posledicami udarca kamna umrl delavec, o tragediji pri delu poročajo tudi iz pristanišča v Kopru. Ob 16.11 je…

Šok na pošti: policija išče storilce, omenja se tudi vojska
Črno
55 Ogledov
Črno
55 Ogledov

Šok na pošti: policija išče storilce, omenja se tudi vojska

User One - 20. november, 2019 21:52

V Veržeju je oborožen neznanec okoli 16.30 oropal pošto. Po ugotovitvah policije je neznani storilec vstopil v prostore pošte, uslužbenki zagrozil s pištolo in zahteval denar. Ko…

Kris ima pomembno novico, jutri bo dan D
Ljudje
14 Ogledov
Ljudje
14 Ogledov

Kris ima pomembno novico, jutri bo dan D

User One - 20. november, 2019 17:11

Jutri bo za malega Krisa Zudicha iz Kopra izredno pomemben dan. Popoldan (po našem času) bo namreč prejel zdravilo, za katerega je prispevala vsa Slovenija. Kris je…

Več iz te kategorije