0 Deljenj 877 Ogledov
iStock

Zakaj vikend mine, kakor življenje po tridesetem?

21. March, 2018 11:32
877 Ogledov

Če samo razmišljate o tem, kdaj bo nastopil ponedeljek, veste, da je vikend minil prehitro. To je znak, da boste morali nekaj spremeniti v prihodnosti. Izkazalo se je, da je ključ za vikend, ki vam ne daje občutka, da je kar izginil, v tem, da naredite nekaj novega, je zapisal Lifehacker.

David Eagleman, profesor na Stanfordu in avtor knjige The Brain: The Story of You, pravi, da je najboljši način iskanje novih dogodivščin in izkušenj, s katerimi boste malo »razvlekli« vikend. Zelo pomembno je, da vaši možgani spoznajo nekaj novega. Ko preživite čas tako, da počnete nekaj neznanega, se vaši možgani usmerijo na zbiranje informacij, povezanih s tem dejanjem, in ustvarjanje spomina na izkušnje. Ko se spomnite te izkušnje ali situacije, imate občutek, da ste imeli več časa.

Se pravi, če je vsak vikend sestavljen iz ustaljene rutine, se vam zdi, kot da je minil v trenutku. To se dogaja zato, ker svojim možganom niste »dali« novih informacij, ki bi jo lahko vključili v svoj sistem.

Eagleman je vse skupaj pojasnil zelo preprosto: »Ko ste še mali, vam je vse novo in ustvarjate nove spomine. Ko se konec šolskega leta obrnete nazaj, se vam zdi, da je trajalo zelo dolgo, saj se spomnite na marsikaj. Naučili ste se voziti kolo, šli na morje ali v gore, doživeli veliko novih izkušenj in videli veliko novih stvari … Ko postanete starejši pa, kot da ste že vse te vzorce videli že prej.«

Na srečo iskanje nekaj novega vsak vikend ni tako težko, kot se sliši. Naredite si nekaj načrtov, ki niso ravno v sklopu vaše ustaljene rutine, piše stil.kurir.rs.

Več iz te kategorije