0 Deljenj 1027 Ogledov

Vrhniški župan Danijel Cukjati: Mislim, da gre pri komisiji, ki jo vodi Mojca Pašek Šetinc, predvsem za lov na čarovnice

11. January, 2023 12:25
1027 Ogledov

DEMOKRACIJA: Za začetek nam povejte, kako bi ocenili prvi mandat vodenja Vrhnike. Kaj ste v tem času uredili in ali verjamete, da ste prav zaradi uspešnega prvega mandata zmagali že v prvem krogu letošnjih volitev?

Cukjati:  Glede na rezultat na volitvah se mi zdi, da so občani Vrhnike videli, da je bilo moje delo, delo občinske uprave in seveda tudi vseh drugih tovrstnih služb, od zavodov do podjetij, kvalitetno in da je prineslo določene vidne spremembe na bolje. Potrditev mandata je zagotovo tudi rezultat uspešnega dela vseh štirih let. Morda bi bilo treba poudariti, da je bilo narejenih veliko manjših projektov, za katere mogoče v preteklosti ni bilo posluha. So pa vseeno zelo pomembni za prebivalce in njihovo vsakdanje življenje. Izpostavil bi manjše zadeve, kot je bilo na primer čiščenje potoka Bela, ki ni bil očiščen že več desetletij. Prav to, da je bil končno očiščen, pa je verjetno vplivalo tudi na dejstvo, da zadnje poplave niso prišle do hiš ob njem. Ali na drugi strani ureditev parkov in središča Vrhnike, ki sicer niso tako odmevni projekti, a so za kakovost življenja občanov izrednega pomena. Gre tudi za številne manjše pridobitve v posameznih krajevnih skupnostih, ki morda navzven ne pridejo toliko do izraza, saj ne gre za velike zadeve, ki bi odmevale po Sloveniji, so pa kljub temu izjemnega pomena za kakovost življenja občanov in so izredno pomembne za prebivalce na manjšem območju.

DEMOKRACIJA: Nedavno so vas zaslišali preiskovalci o financiranju medijev pod vodstvom Mojce Šetinc Pašek glede plačljivih objav v našem tedniku Demokracija. Kakšno je vaše mnenje o takih poizvedovanjih in komisijah?  

Cukjati:  Seveda sem že na sami komisiji bil zelo jasen, čemu je ta komisija namenjena. Mislim, da gre predvsem za lov na čarovnice, pa tudi za morebitno zastraševanje tistih občin, zavodov in podjetij, ki v teh medijih še niso oglaševali. Noben župan, nobena občina in tudi nobeno podjetje ne želi imeti javnih afer. Morda so ravno zato ustanovili komisijo, da bi prestrašili, ne toliko nas, ampak tiste, ki pri vas še niso oglaševali. Tudi sam sem se pred to komisijo počutil bolj kot osumljenec in ne kot priča, čeprav sem bil na zaslišanje vabljen kot priča.

A. S.

(Foto: Polona Avanzo)

Celoten intervju si lahko preberete v aktualni tiskani izdaji Demokracije!

 

 

V zvezi s komisijo pa še komentar, ki je bil v Demokraciji  objavljen pred nekaj tedni,  po zališanju Cukjatija in ostalih prič:

Udbovski modus operandi parlamentarne preiskovalke

»Videli bomo, ali je ta modus operandi ves čas enak,« je o načinu delovanja preiskovalne komisije dejala Golobova poslanka Mojca Šetinc Pašek po prvi nujni seji državnega zbora, ko so pohiteli s konstituiranjem parlamentarne komisije za preiskovanje financiranja strankarske propagande v medijih. Kaj je hotela s tem povedati Šetinčeva, ni jasno. Ali pač? Posebno je šla namreč v nos levičarjem komisija dr. Anžeta Logarja, preiskovala je bančne luknje v NLB in NKBM. No, če je hotela s to izjavo cinično oplaziti, da v njeni komisiji ne bodo politično pristranski, se je zmotila. Iz poročila Logarjeve preiskave je namreč jasno videti, da so sankcije doletele vse vlade, z Janševo vred. Ali bo komisija Šetinčeve Mojce z enakimi vatli preiskovala vse medije, pa bomo še videli, za zdaj je slabo začela, saj je zatrjevala, da se bodo najprej lotili nakupa Planet TV, a so se z vso vnemo najprej lotili načina trženja našega medija.

Srd do desnih medijev, ki jih je v naši državi le za prgišče, Šetinčeva komisija zelo jasno kaže tudi na zaslišanjih prič. Pozor, prič, ne osumljencev oziroma preiskovancev! Modus operandi zaslišanja prič namreč spominja prej na podlo in neizprosno udbovsko zasliševanje v kaki temni in vlažni politkomisarski kleti kot na kakovostno in kultivirano poizvedovanje v hramu demokracije o dejstvih, ki bi lahko pripomogla k razjasnitvi sumov komisije. Tako Šetičeva kot njeni člani, posebno Sukičeva in mladi Lenart Žavbi, so si prisvojili vlogo nekakšnih razsodnikov in moralizatorjev, domala tržnih strokovnjakov in izjemnih poznavalcev upravljanja z občinskimi proračuni. Priče namreč ujedljivo in nesramno opominjajo, podučujejo, jim postavljajo provokativna retorična vprašanja, se norčujejo iz njihovega načina dela poslovanja v zasebnem (!) podjetju Nova obzorja in iz njihovega načina upravljanja občine. Z insinuacijo, da se je občinski denar preko oglasov v našem mediju pretakal za volitve SDS. Halo?! Mar ne vedo, gospodje, ki so prisesani na javni denar, da se moramo desni zasebni mediji krvavo boriti za vsako drobtinico oglaševalske pogače, saj jo večino pojedo levi?!

L. K. F.

 

 

 

Več iz te kategorije