0 Deljenj 1529 Ogledov

Vremenska napoved se uresničuje, možnost pojavljanja toče v več kot polovici države, ponekod vklopljena rdeča

28. May, 2019 14:57
1529 Ogledov

Jutranja napoved popoldanskih neviht se uresničuje. Agencija RS za okolje je na spletni strani ob 14.40 za več kot polovico Slovenije detektriala možnost toče, v Podravju je nevarnost za neprijetno padavino zelo visoka.

To pa je biovremenska napoved, ki jo je Arso objavil  danes ob 12.: “Vremenski vpliv bo močno obremenilen, z vremenom povezane težave bodo pogoste, okrepljeni bodo tudi nekateri bolezenski znaki. Spanje bo moteno. Priporočamo dosledno upoštevanje morebitnih predpisanih diet in odmerkov zdravil ter večjo previdnost.

Obremenitev zraka s cvetnim prahom bo nizka zaradi padavin. Na celini in v Primorju bo v zraku cvetni prah trav, trpotca, kislice, bezga, ligustra (kaline) in iglavcev, na vinorodnem območju tudi cvetni prah trte. V drugi polovici tedna se bodo obremenitev s cvetnim prahom v suhem in bolj sončnem vremenu povečala. V Primorju pričakujemo, da bo v zraku tudi cvetni prah oljke in krišine. DOBRO JE VEDETI: – Alergikom ne priporočamo sprehodov po nepokošenih travnikih, obremenitve s cvetnim prahom so tam visoke. Cvetni prah se bo oprijel vaše obleke, s katero ga boste prinesli v bivalne prostore. – V družino trav uvrščamo tudi žita, najbolj alergena vrsta je rž, ki že cveti. – Topoli in vrbe plodijo, veter raznaša drobna puhasta semena, ki ne povzročajo alergije. – Cveti robinija (akacija), v zraku je zanemarljivo malo cvetnega prahu, vonj pa lahko deluje dražilno. – S toplejšim in suhim vremenom se bo povečala obremenitev zraka s sporami plesni.

Več iz te kategorije