0 Deljenj 2681 Ogledov
Zaliv Peleš, kjer je starejšo žensko opekel ognjeni črv. Foto: Facebook.

VIDEO: V Jadranskem morju se hitro širi ognjena neprijetnost, ki žre morske zvezde in ogroža kopalce

25. August, 2019 20:54
2681 Ogledov

Ognjeni črv je neprijetnost, ki so jo v Jadranskem morju v povečanem obsegu zaznali to poletje. Nanje so postali posebej pozorni v zadnjem tednu, ko je Šibenskiportal poročal

o starejši ženski, ki jo je ognjeni črv opekel v plitvini zaliva Peleš v Rogoznici. Noga ji je kmalu pričela zatekati, bolečine in pekočina pa sta postala tako močna, da je ženska pristala na urgenci. Dobila je tudi visoko temperaturo.

Za portal Morski.hr je znanstvenica, ki preučuje morje na Univerzi v Splitu Maja Krželj povedala, da ognjeni črvi niso neprijetni zgolj za ljudi, ampak napadajo tudi morske zvezde. Znanstvenica je pojasnila, da se je lani število poškodovanih morskih zvezd skokovito povečalo, zabeležili so jih pet do sedem po potopu. Zato ognjenega črva opisujejo s trmei besedami: pisan, strupen in požrešen. Je precej velik, zraste do 30 cm, telo pa mu krasijo beli čopki.

In prav ti čopki so strup za tistega, ki se ga dotakne, sestavljeni so iz tankih iglic, ki se imenujejo ščetine in vsebujejo toksine. Ime ognjeni je dobil črv zaradi bolečine in pekočine, ki ostaneta po stiku z njim. Sovražnikov, ki bi se z njim hranili, ni veliko. Niti ribiči ga ne uporabljajo za vabo.

Veliko so jih letos opazili na južni strani Brača in pri Dubrovniku.

Več iz te kategorije