0 Deljenj 1112 Ogledov

VIDEO: Poglejte, kako so oboroženi policisti v Franciji aretirali učence, ki so izrazili svoje nezadovoljstvo z izobraževalno reformo!

8. December, 2018 9:25
1112 Ogledov
Foto: printscreen

Po družbenih omrežjih je zaokrožil posnetek, kako so oboroženi francoski policisti aretirali dijake srednje šole. Da je to naravnost šokanten prizor – učenci na kolenih, medtem ko jih aretirajo do zob oboroženi policisti, pa je priznal celo francoski minister za šolstvo Jean-Michel Blanquer.

Posnetek aretacije učencev srednje šole v Mantes-la-Jolie iz četrtka je še vedno nadvse vroča tema vseh pogovorov, predvsem pa diskusij na družbenih omrežjih. Policisti so namreč dijake spravili na kolena in zahtevali, da imajo roke na glavi, zato se pojavljajo številni zgroženi komentarji, kako so do zob oboroženi policisti tako brezčutni, mnogi pa so njihovo ravnanje označili za popolnoma nedopustno. Dijaki so namreč protestirali proti izobraževalni reformi, s katero želi Macronova vlada uvesti sprejemne izpite za vpis na univerzo, poleg tega pa hoče Macron otroke že s 3 leti poslati v šolo.

Odzval pa se je tudi francoski minister za šolstvo Blanquer, ki je dejal, da je treba posnetek vstaviti v širši kontekst. “Ti ljudje so napadli policiste, ki so jih poskusili nevtralizirati tako, da so jih razporedili ob steni,” je dejal.

Minister je sicer vztrajal pri tem, da je “čudež”, da v spopadu v Mantes-la-Jolie ni bilo smrtnih žrtev. S tem je mislil na zborovanje rumenih jopičev, ki se je v soboto sprevrglo v nasilje, kar je terjalo smrt štirih ljudi, piše Russia Today.

V četrtkovih spopadih je bilo aretiranih 153 ljudi, večina študentov. Podobni spopadi se sicer odvijajo po celotni Franciji, razlog pa je nezadovoljstvo z Macronom in njegovimi predlaganimi reformami. Samo v petek je bilo zaprtih 400 šol, v okrog 700 šolah pa so pouk prekinili.

Več iz te kategorije