0 Deljenj 182 Ogledov

VIDEO: Nov posnetek morskega psa, ki zraste do 445 cm, v Jadranskem morju: strokovnjak napisal pomembno opozorilo!

14. junij, 2019 10:41
182 Ogledov

V Jadranskem morju, pri Makarski, so ponovno posneli velikega morskega psa. Posnetek je objavila Facebook stran Cro2go, posneli pa so ga turisti z jadrnice, h kateri je priplaval. Podoben posnetek je bil objavljen že v začetku junija, tudi takrat so morskega psa opazili pri Makarski, kasneje menda tudi pri Korčuli.

CROTOGO/Shark in Croatia

🦈 13.06.19 Opet Makarska Riviera 🦈. Piše: mag.biol.et oecol.mar. David UdovčićStručni suradnik na institutu za oceanografiju i ribarstvo. Pas kučak (Isurus oxyrinchus) u Jadranskom moru nije zabilježen dugi period, točnije 42 godine. Od 2014. godine do danas službeno je zabilježeno jedinki. Pas kučak, široko poznat pod nazivom Mako jedan je od tri predstavnika morskih pasa iz porodice Lamidae prisutnih u Jadranskom moru (uz Atlantsku psinu i Veliku bijelu psinu). Naj veća publicirana dužina iznosi 445 cm. Obzirom da je dužina jedinke sa video zapisa procjenjena na manje od 200 cm moguće je da jedinka još nije dosegla spolnu zrelost. Ne postoji zapis o napadima ove vrste na ljude u Jadranskom moru a u svijetu su napadi ove vrste na ljude izuzetno rijetki (uglavnom su to napadi većih jedinki). Treba naglasiti da je Zakonom ova vrsta u Republici Hrvatskoj strogo zaštićena… Shortfin mako shark (Isurus oxyrinchus) was absent from the Adriatic sea for long period od 42 years. From 2014 until today 9 records were recorded. Shortfin mako shark is one of the three species from Lamnidae family present in the Adriatic sea (with Portbeagle shark and Great white shark). Maximal published lenght is 445 cm. As the specimen from the video is estimated to be shorter than 200 cm it is possible that is sexually immature. There are no published attach on the humans in the Adriatic sea and very rare attacks worldwide (by the greater specimens) so there is no need for worries. Note that Isurus oxyrinchus species is strictly protected in the Croatia.

Gepostet von Cro2go am Donnerstag, 13. Juni 2019

Na Facebook strani, kjer je objavljen zadnji posnetek, so objavili tudi zapis strokovnega sodelavca inštituta za oceanografijo in ribarjenje Davida Udovčića, ki je razkril, da takšne vrste morskega psa vrste mako (Isurus oxyrinchus) v Jadrnskem morju niso opazili že 42 let. Gre za psa, ki pripada isti družini kot veliki beli in atlantski morski pes. Najdaljši, kar so jih izmerili, je meril 445 cm. Ta, ki se pojavlja na posnetkih, po njegovi oceni ni daljši od 200 cm, zato je možno, da gre za žival, ki še ni dosegla spolne zrelosti. Zapisov o napadih te vrste v Jadranskem morju ni, v svetu pa so zelo redki. Večinoma pa napadajo večje živali. Opozarja še, da gre za vrsto, ki je v Republiki Hrvaški zaščitena po zakonu.

Mogoče vas bo zanimalo

Zadnji šolski dan se ni iztekel po načrtih, končal se je v rešilcu
Črno
96 Ogledov
Črno
96 Ogledov

Zadnji šolski dan se ni iztekel po načrtih, končal se je v rešilcu

User One - 24. junij, 2019 20:28

Ob 10.33 se je v naselju Šentjanž pri Dravogradu, v občini Dravograd, med poukom športne vzgoje poškodoval dijak, na zadnji šolski dan javlja uprava za zaščito in…

Po deklici, danes našli tudi pogrešanega 16-letnega fanta, policija sporoča, komu so ga predali
Črno
188 Ogledov
Črno
188 Ogledov

Po deklici, danes našli tudi pogrešanega 16-letnega fanta, policija sporoča, komu so ga predali

User One - 24. junij, 2019 16:51

Policija je, potem ko so najprej sporočili, da od sobote izginula 16-letnica ni več pogrešana, zdaj sporočili še, da preklicujejo tudi iskanje njenega vrstnika iz Ribnice, ki…

Več iz te kategorije