0 Deljenj 941 Ogledov

VIDEO: JE TO TRENUTEK, KI JE ZAHTEVAL SMRT 80 LJUDI? To so obrazi umrlih in pogrešanih

25. July, 2018 16:37
941 Ogledov
AFP

Grški gasilci so uspeli spraviti pod nadzor večino požarov na polotoku Atika, ki so doslej terjali življenja najmanj 79 ljudi. Nenadzorovano divja le še eden, je danes sporočil grški minister za civilno zaščito Nikos Toskas. Gre za najbolj smrtonosne požare v tej državi doslej, število žrtev pa utegne še narasti.

Nenadzorovano trenutno divja le še požar na gori Geraneia, ki leži 70 kilometrov zahodno od Aten, poroča nemška tiskovna agencija dpa.
Število smrtnih žrtev utegne narasti
Po najnovejših podatkih gasilcev je življenje doslej izgubilo 79 ljudi, vendar lokalne oblasti opozarjajo, da utegne število smrtnih žrtev še močno narasti. Reševalne ekipe in prostovoljci namreč še vedno pregledujejo pogorele hiše in avtomobile. Poleg tega je pogrešanih še več deset ljudi, ki jih sorodniki iščejo tudi s pomočjo spletne strani, na kateri so objavili njihove fotografije.

Belgijske oblasti so potrdile, da je med preminulimi tudi državljan Belgije, smrt Poljakinje in njenega sina pa je potrdila tudi Poljska, poroča
hrvaška tiskovna agencija Hina.

Gre za najbolj smrtonosne požare v Grčiji doslej. Največ življenj so pred tem terjali požari na Peloponezu in otoku Evia leta 2007, ko je umrlo 77 ljudi.

Segrevanje Zemlje niso “lažne novice”

V Grčiji so zaradi požarov razglasili izredne razmere, premier Aleksis Cipras in člani vlade pa so odpovedali napovedana srečanja in obiske. Danes naj bi po navedbah Aten na pogorišča prispelo 308 strokovnjakov, ki bodo ocenili škodo.

V Grčijo je v torek popoldan med drugim prispel evropski komisar za humanitarno pomoč Kristos Stilianides. V pogovoru za lokalne medije je odgovornost za smrtonosne požare pripisal podnebnim spremembam in opozoril, da segrevanje Zemlje niso “lažne novice”.

Požari so v Grčiji izbruhnili v ponedeljek zaradi hude suše, močnega vetra in vročinskega vala s temperaturami do 40 stopinj Celzija.

Na spletu so se celo pojavili posnetki nekega Grka, ki je ujel domnevnega krivca za požar.

STA

Več iz te kategorije