0 Deljenj 1042 Ogledov

VIDEO: Irma že pustoši po jugu Floride, za beg je prepozno

10. September, 2017 10:38
1042 Ogledov

Orkan Irma je že začel pustošiti po jugu Floride, čeprav njegovo središče še ni doseglo kopnega. Ker grozi celotni zvezni državi, so oblasti ukazale evakuacijo več kot šestim milijonom ljudi, kar je skoraj tretjina prebivalstva te ameriške zvezne države. Več deset tisoč ljudi se je že zgrnilo v zatočišča.

Za tiste, ki se niso umaknili pred Irmo, je zdaj že prepozno in oblasti jih pozivajo, naj se zaščitijo, kolikor se le da oz. naj poiščejo prostor v zatočiščih, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Orkan se medtem približuje območju otočja Florida Keys, jug floridskega polotoka pa je že močno pod udarcem vetrov in padavin mogočnega viharja, najmočnejšega, kar so jih kdaj zabeležili v Atlantiku. Po pustošenju severnega dela Kube je orkan sicer oslabel iz pete kategorije v tretjo, vendar pa so vetrovi še vedno dosegali hitrosti 200 kilometrov na uro.

Med bližanjem Floridi, ki naj bi jo središče orkana doseglo še danes, se je Irmaspet okrepila v orkan 4. kategorije z vetrovi, ki presegajo hitrosti 205 kilometrov na uro. Meteorologi opozarjajo tudi pred velikimi viharnimi valovi oz. poplavo, ki naj bi dosegla do pet metrov, kar pomeni, da bo nižje ležeča obalna območja praktično povsem poplavilo.

Čeprav je območje Floride dosegel šele rob orkana, pa je že zdaj po podatkih lokalnih oblasti brez elektrike ostalo prek 190.000 odjemalcev. Od tega na Florida Keys nekaj manj kot 30.000. Po ocenah pa bi lahko brez elektrike ostalo prek milijon odjemalcev, ko bo orkan prečkal Florido, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Najhujši orkan, ki ga je Florida doživela v zadnjih letih, je bil orkan Andrew, ki je leta 1992 uničil 125.000 hiš, zahteval 40 smrtnih žrtev in povzročil za 26 milijard dolarjev škode, večinoma na jugu države okrog Miamija.

25 smrtnih žrtev

Po dosedanjih podatkih je orkan Irma na svoji poti preko karibskega otočja zahteval najmanj 25 smrtnih žrtev in povzročil veliko gmotno škodo. Zaenkrat še ni poročil s kubanskega območja, razen da je izjemen veter ruval drevesa in odnašal strehe, še poroča AFP.

Po poti Irme sicer sledi še en močan orkan, Jose, ki pa je zaenkrat prizanesel francoskim Karibom, ki jih je Irma opustošila. Meteorologi so se bali, da bo tri dni po Irmi otoka Saint Martin in otok Saint Barts prizadel tudi Jose, a je središče orkana otočje prešlo dobrih 130 kilometrov severno.

Vseeno tamkajšnji meteorologi opozarjajo, da nevarnost še ni povsem minila. Jose je sicer trenutno orkan četrte kategorije. Meteorologi tudi napovedujejo, da se bo Jose zdaj obrnil proti severu in ne bo dosegel obale ZDA.

STA

Več iz te kategorije