0 Deljenj 1342 Ogledov

VIDEO: Če tole prihaja k nam!? Benetke pod vodo, na Hrvaškem kaj takega že dolgo ne pomnijo

12. November, 2019 18:10
1342 Ogledov

V Dalmaciji danes piha najmočnejši jugo letos, njegovi sunki presegajo tudi 140 kilometrov na uro, poročajo hrvaški mediji. Veter je povzročil večmetrske valove, ruval drevesa in poškodoval poslopja. Zaradi nižjega pritiska in plime so v številnih krajih potopljeni obalni deli.

V zadnjih 24 urah namerili 222 litrov dežja  

Ponekod je začelo deževati že v ponedeljek. V Veli Luki na otoku Korčula so v zadnjih 24 urah namerili 222 litrov dežja na kvadratni meter, kar pomeni, da je v enem dnevu padlo dvakrat več dežja kot je mesečno povprečje, je objavil portal dalmacijadanas.hr.

Močno je deževalo tudi v Pulju ter na otokih Cres, Hvar in Vis, kjer so namerili med 53 in 40 litrov dežja na kvadratni meter. Na Reki je zaradi dežja poplavljena tržnica. Orkanske sunke vetra so zabeležili na območju Dubrovnika, kjer so presegli 145 kilometrov na uro, je poročal hrvaški radio. Morski valovi so visoki več metrov. V Dubrovniku so prebivalce pozvali, naj pozorno spremljajo vremenska poročila, ker obstaja nevarnost poškodb zaradi vetra, ki odnaša dimnike s streh in ruši drevesa. Mestna uprava na svoji spletni strani tudi opozarja na možnost poplav zaradi obilnega dežja. Neurje je prineslo veliko dela tudi gasilcem na Mljetu, ki s cest odstranjujejo podrta drevesa. Poleg visokih valov je iz ure v uro v celotni Dalmaciji vse bolj izrazita ciklonska plima.

https://www.youtube.com/watch? v=bXxDuCsuibM&feature=emb_ title

V Splitu so poplavljeni nižji del mestne obale, podobno je tudi v Zadru, Omišu, Trogirju in na otoku Hvar.  V Splitu je veter tudi odnesel del fasade s srednje zdravstvene šole, tako da danes v njej ni več pouka, je poročala regionalna televizija N1.

Neurja prizadela Italijo

Tudi Italijo so danes prizadela neurja. Benetke so zaradi izredne plime pod vodo, po poročanju medijev je poplavljenih 45 odstotkov mestnega središča. V Materi na jugu Italije so zaprte šole, v pokrajini Kalabrija piha močan veter. O izrednih razmerah poročajo iz pokrajine Apulija, neurja pa so prizadela tudi Sicilijo.

https://www.youtube.com/watch? v=EgCh75mTdX8

V Benetkah težave povzročajo poplave zaradi izredne plime, znane tudi kot visoka voda. Morje je po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa okoli 10. ure segalo 127 centimetrov visoko, ob 23. uri pa bo po napovedih segalo že 140 centimetrov visoko. Poplavljenih je 45 odstotkov starega mestnega jedra.

Več iz te kategorije