0 Deljenj 2380 Ogledov
iStock

Vaš penis je lahko kazalnik, kako dolgo boste živeli

14. January, 2018 11:39
2380 Ogledov

Najbrž ste najprej pomislili, da je znanstvenikom uspelo razvozlati korelacijo med dolžino penisa in dolžino življenja. Zagotovo večji penis pomeni večje breme za telo, ki zato hitreje ostari? Ne, odkrili so povezavo med srčno žilnimi boleznimi in erektilno disfunkcijo.

Znano je, da težave z erekcijo negativno vplivajo na vsakega moškega. Manj pa smo vedeli o tem, da lahko to vpliva tudi na življenjsko dobo. Ameriški znanstveniki so dognali, da imajo moški z erektilno motnjo kar 70 odstotkov večjo možnost, da bodo prej umrli. Čeprav ne skačejo v tuje postelje …

Nujni so redni pregledi

Ugotavljajo namreč, da je motnja, ki prizadene 18 milijonov moških v ZDA, pomemben kazalnik kardiovaskularnega tveganja, je dejala ekipa z Univerze v Mississippiju. Moške z erektilno disfunkcijo je zato treba redno pregledovati, saj lahko tako zaznajo tudi druge dejavnike tveganja in jih lahko začnejo dovolj zgodaj zdraviti ob morebitnih srčnih zapletih, ki se lahko končajo s smrtjo.

Erektilna disfunkcija naj bi pogosteje prizadela predvsem starejše moške, vendar so raziskovalci povedali, da se s to motnjo srečuje skoraj 20 odstotkov moških, mlajših od 40 let. Že prej so vedeli, da je erektilna disfunkcija povezana z dejavniki tveganja za bolezni srca in ožilja – vključno s hiperlipidemijo, hipertenzijo, debelostjo, diabetesom in kajenjem. Hkrati so jo ob srčnem infarktu povezovali s tveganji za možgansko kap in koronarno srčno boleznijo.

Koliko udeležencev raziskave z erektilno motnjo je umrlo?

V raziskavi so proučili podatke 1790 moških med 20 in 85 leti starosti, ki so sodelovali v raziskavi o zdravstvenem in prehranskem pregledu od leta 2003 do 2004. Te podatke so nato povezali s potrdili o smrtih iz nacionalnega indeksa smrti do 21. decembra 2011.

Erektilno motnjo so ugotavljali z vprašanjem: »Kako bi opisali vašo sposobnost, da dobite in ohranite erekcijo za zadovoljiv spolni odnos?« Odgovori »včasih zmorem« ali »ne zmorem« so šteli za erektilno motnjo, ki so jo po tej logiki pripisali 557 udeležencem. Osem let pozneje je v okviru te skupine umrlo kar 244 udeležencev v raziskavi.

 

 

Znanstveniki so pri rezultatih upoštevali starost, telesno aktivnost, rasno, etnično pripadnost, obseg pasu in socialni status. Iz tega izhaja ugotovitev, da je pri moških z erektilno disfunkcijo tveganje za smrt povečano za 70 odstotkov.

To je šele začetek raziskovanja

Hkrati opozarjajo: »To ugotovitev si je treba razlagati previdno, saj je imelo med ocenjenim vzorcem 1790 odraslih samo 61 odraslih med 20 in 49 let erektilno disfunkcijo, med njimi pa so umrli le štirje. Na drugi strani obstaja velika verjetnost, da vsi udeleženci raziskave niso bili povsem iskreni po poročanju o svojih posteljnih zmogljivostih«.

Zato bo na tem področju treba izvesti še nekaj raziskav, kljub temu pa nasvet velja. Če imate kakršne koli motnje z erekcijo, se vsekakor dovolj hitro posvetujte z zdravnikom!

 

 

 

Več iz te kategorije