0 Deljenj 3502 Ogledov

Varnostni fiasko na Dobu: Iz kamiona skočil človek

3. October, 2017 12:07
3502 Ogledov
Foto: sta

Kaj se dogaja z varnostjo v našem največjem zaporu? Poleti so v vozilu, ki je pripeljalo na območje zapora, ilegalno prepeljali človeka.

Varovanje v največjem slovenskem zaporu na Dobu pri Mirni je očitno luknjasto kot ementalec. Poleti je, informacijo je razkril naš vir, iz enega od dostavnih tovornih vozil na območju zapora skočil Afganistanec. To so potrdili tudi na Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij, kjer so zapisali: »19. julija so pravosodni policisti Zavoda za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni v postopku pregleda tovornega vozila odkrili prebežnika. Nahajal se je v vozilu, ki je v zapor pripeljalo surovino (aluminij) za potrebe proizvodnje v podjetju JMW Fire. Slednje se nahaja na območju zavoda, v njem pa obsojenci skupaj s civilnimi delavci izdelujejo gasilsko opremo.«

Ščitijo dobavitelja
Pri tem v oči bodeta dve zadevi. Očitno so želeli pristojni, ki sicer dnevno obveščajo o prihodih migrantov, incident zamolčati. Očitno pa tudi zgodbe o tihotapljenju najrazličnejših predmetov, najbrž tudi opojnih substanc, v slovenske zapore, niso iz trte izvite. Po incidentu je namreč jasno, da je mogoče na Dob pritihotapiti celo človeka.

Na izrecno vprašanje, kdo je prevoznik, na vozilu katerega je v zapor ilegalno prišel človek, pa smo ostali brez odgovora. Izmikanje uprave za izvrševanje kazenskih sankcij pojasnilu vzbuja slutnjo, da bodisi ščitijo prevoznika, ali pa imajo zelo slab nadzor nad tem, kar se dogaja v zaporu. Na vprašanje, ali je prevoz opravljal zunanji izvajalec in kdo, na upravi, ki jo vodi Jože Podržaj, nimajo odgovora, ampak pravijo le: »Tovorno vozilo je v Zavod za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni pripeljalo surovino za potrebe podjetja JMW Fire, d.o.o., ki deluje na območju zavoda in je surovino tudi naročilo. Omenjeno podjetje razpolaga z informacijo o imenu dobavitelja.«

Morilcu dostavil tablete
Nepojasnjeno ostaja, kaj je prebežnik sploh počel v vozilu. Je ilegalno prečkal mejo? Se je v vozilu znašel po golem naključju? Ali pa je morda s pomočjo voznika na Dob hotel pretihotapiti drogo? Ni namreč dolgo nazaj, bilo je letošnjega maja, če smo natančni, ko je neznani obiskovalec zaporniku Elvisu Livadiću, ki na Dobu prestaja 15-letno zaporno kazen zaradi umora 28-letnega Gregorja Moma s katano, predal 16 ovojev tablet, ki jih je pogoltnil, a sta dva počila. Utrpel je akutne zastrupitve, vendar je okreval.

Problematika tihotapljenja drog v omenjenem zavodu za prestajanje kazni že nekaj časa predstavlja problem. Najlažji način tihotapljenja droge v zapor je ravno prek obiskovalcev. »Takih primerov je bilo v Zavodu za prestajanje kazni zapora Dob v letu 2016 deset, v letu 2017 pa sedem. V treh letošnjih primerih se je sum potrdil, saj so bili zaseženi prepovedani predmeti,« je dejal generalni direktor URSIKS Jože Podržaj.

 

Več iz te kategorije