0 Deljenj 2500 Ogledov

V Slovenijo zjutraj prileteli dve osebi, ki sta bili na ladji Diamond Princess, drugi potniki na letalu niso vedeli, s kom letijo

20. February, 2020 16:02
2500 Ogledov

Simona Repar Bornšek z ministrstva za zdravje je na tiskovni konferenci ob 14. uri sporočila, da sta se dva od šestih Slovencev zjutraj vrnila v Slovenijo. Potnikom več dni zaradi koronavirusa, ki je desetkal potnike na krovu, niso pustili z ladje Diamond Princess, ki je zasidrana na Japonskem.

Potnika sta se zjutraj v Slovenijo na Letališče Jožeta Pučnika vrnila s komercialnim letom, je povedala Repar Bornškova, ki je bila ob povratku prisotna, skupaj z epidemiološko službo. “Oba se zelo dobro počutita, sta zelo pozitivno naravana, ob povratku sta si ves čas merila temperaturo, nista kazala znakov bolezni,” je dejala Repar Bornškova, ki je povedala, da so ju ob prihodu testirali na koronavirus, test je bil pri obeh negativen. Oba pa sta prejela odločbo o karanteni, kar pomeni, da še 14 dni bivata na domu.

Povedala je, da si potnika želita zasebnosti, Repar Bornškova: “zelo se zavedata, da verjetno tudi drugi ljudje ne bi želeli priti z njima v stik.” Potnika bosta sicer v samoizolaciji, so še povedali. Kljub negativnim prvim brisom bodo do konca zamoizolacije ponavljali brise, je dejala Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Na novinarsko vprašanje, kaj je z ostalimi potniki z letala, je Sočanova dejala, da ne vidi smisla, da bi ostale potnike opozarjali na omejena, saj “sta oba potnika zdrava. Oba sta negativna.” Prepričana je, da ne predstavljata nevarnosti za nikogar. Na spletni strani Letališča Ljubljana smo pogledali, od kod so letala v Slovenijo priletela danes zjutraj. Prihodi so na fotografiji nad posnetkom ladje in letališča.

Na Japonskem ostajajo štirje slovenski državljani. Pri dveh je bil bris negativen, pri dveh pa pozitiven in sta bila premeščena v bolnišnico, o čemer so poročali na povezavi.

Izjavo lahko poslušate na povezavi.

Dve osebi še čakata na evakuacijski let proti Evropi, je povedal Andrej Štern z zunanjega ministrstva, ki odgovorov na vsa vprašanja priznava, še nima.

Zanimivo je, da so podatki o potnikih z ladje v tujini, denimo v ZDA, javni. To je ena od objav na omrežju Twitter.

Več iz te kategorije