0 Deljenj 6102 Ogledov

V Sloveniji skoraj sto okužb s koronavirusom

12. March, 2020 11:50
6102 Ogledov

V Sloveniji, kjer je od 18. ure razglašena epidemija, je potrjenih 96 okužb z novim koronavirusom. Po besedah ministra za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleša Šabedra prehajamo v drugo fazo širjenja virusa, bolnike, ki bodo potrebovali bolnišnično oskrbo, bodo sedaj sprejemale tudi regionalne bolnišnice.

12.45 Število potrjenih okužb s koronavirusom do 9. ure 82, od včeraj do danes 25 novih, prvi primeri v regijah Nova Gorica in Kranj

12.44 Humanitarna organizacija Humanitarček opozarja starejše o zlorabah v povezavi s koronavirusom. Pozorni naj bodo na samooklicane prostovoljce, ki jim ponujajo pomoč pri raznih storitvah, kot sta prevoz in nakup zdravil. Tovrstne posameznike naj prijavijo pristojnim organom. Zaznali so tudi že prevare preko elektronske pošte.

Starejši naj bodo pozorni na posameznike, ki jim nudijo pomoč pri plačilu položnic. Takšnih potreb ni, saj zaradi zamude s plačilom ne bo tako hudih posledic, kot v primeru kraje denarja. Neznancem naj nikoli ne predajo svoje bančne kartice ali osebnega dokumenta, so opozorili v Humanitarčku.

10.24 Organizacijski komite pokala Vitranc je danes na priporočilo Mednarodne smučarske zveze in po posvetu z Nacionalnim inštitutom za nacionalno zdravje odpovedal prihajajoči tekmi za svetovni pokal v alpskem smučanju za moške. Kot je v sporočilu za javnost zapisal organizacijski komite, je koronavirus dosegel tudi karavano svetovnega pokala v alpskem smučanju. V sredo so odkrili tri osebe s simptomi bolezni Covid-19, ena od njih je bila tudi pozitivna na testu. Vse omenjene osebe so v karanteni od pojava kliničnih znakov okužbe. Glede na pretekle interakcije omenjenih oseb z drugimi sodelujočimi v organizaciji tekem svetovnega pokala v alpskem smučanju je potencialna možnost širitve bolezni zelo visoka.

9.00 Premier, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec je ministrstvoma za zdravje in izobraževanje naložil, naj pripravita vse potrebno, da se s ponedeljkom zaprejo vse vzgojno-izobraževalne ustanove. “Gre za ukrep, ki prinese za seboj marsikaj, a je nujen v tej situaciji,” je zapisal na Twitterju.

8.21 Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je v skladu z navodilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) danes obvestilo ravnatelja osnovne šole Šmarje pri Jelšah, da se za 14 dni prekine učno-vzgojni proces. Na šoli imajo namreč potrjeni dve okužbi s koronavirusom, so potrdili na občini.

Marjan Šarec, ki je 27. januarja odstopil, je v tehnih po odstopu z ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa sicer dolgo odlašal.

Profesor matematike z Univerze na Primorskem, bivši rektor Dragan Marušič pa je včeraj na podlagi objavljenih uradnih podatkov izračunal, da se bolezen v Sloveniji širi hitreje kot Italiji, ki velja za žarišče v EU. Več na povezavi.

Več iz te kategorije