0 Deljenj 1647 Ogledov
© Ko je v državni politiki propadel Zoran Janković, se je s tajno ložo, imenovano Act Tank, pojavil Marko Voljč. Vstopnice je prodajal po 20 evrov in hitro propadel. Foto: Škandal24

IZ TISKANE IZDAJE: V GORENJE PRIPELJAL UNIČEVALCE SLOVENSKIH DELOVNIH MEST Najeti so Rothschildi

18. December, 2017 10:33
1647 Ogledov

Gorenje, slovensko podjetje z več tisoč zaposlenimi, je v najbolj turbulentnih trenutkih obstoja. Uprava Franja Bobinca ciljev iz strategije 2020 ne dosega. Vse kaže, da bo morala po odločitvi Panasonica, da lastniškega deleža ne bo povečeval, v primeru njegovega popolnega umika Gorenje reševati največja lastnica, tj. država. Bobinac je ob pomoči nadzornega sveta, ki mu predseduje Marko Voljč, za svetovalca najelo multinacionalko Rothschild. To pa je problematično z dveh vidikov – prvi nadzornik Voljč naj bi bil po pričevanjih virov z njimi tesno zasebno povezan, upravljali naj bi celo njihove nepremičnine v Mehiki. V preteklosti pa so v Sloveniji že svetovali družbam, ki so končale v stečajih.

Poznavalec razmer je angažma multinacionalke pospremil z besedami: “Rothschildi so najeti za iskanje strateškega partnerja Gorenja. Gre za prvovrstni škandal, saj gre za zasebno povezavo predsednika Marka Voljča z omenjeno zloglasno investicijsko banko. Navezava traja še iz njegovega službovanja v Svetovni banki in aktivnostih v Trilaterali. Pri tem ne gre pozabiti na to, da so bili isti bankirji aktivno vključeni v vstop belgijske banke KBC v NLB. Pri tem je bila v mednarodnih krogih javna skrivnost, da ni šlo za ‘clean’ projekt.”

NLB: Čudni posli in boljša služba
Dejstva o preteklem Voljčevem delovanju, povezanem s podjetjem Rothschild, potrjujejo navedbe poznavalca. Marko Voljč je bil predsednik uprave največje državne banke NLB v času privatizacije, ko je država – finančni minister je bil v tistem času Anton Rop – za finančne svetovalce najela Rothschilde. V NLB je kot strateški partner vstopila belgijska banka KBC. Viceguverner Banke Slovenije Samo Nučič je povedal, da je država leta 2002 za svetovalne storitve pri privatizaciji 34-odstotnega deleža NLB odštela odstotek od posla, ki je bil takrat vreden 98 milijard tolarjev, torej 980 milijonov tolarjev, kar je, preračunano v današnjo valuto, več kot štiri milijone evrov.

Marko Voljč je leto po vstopu KBC v NLB odstopil z vrha NLB v čudnih razmerah – zaradi informacijskega projekta Sigma, ki je bil premalo učinkovit in predrag. A takoj je dobil še višjo pozicijo, in to kar v KBC, kjer je postal generalni direktor za Srednjo Evropo.

Trilateralna komisija: Po Voljču Bobinac
Voljč, čeprav je prvi nadzornik, sodeč po lanskem letnem poročilu pa je, ker prihaja v Velenje iz Mehike, kjer živi, samo za potne stroške prejel 43 tisoč evrov neto (za svoje delo pa 19 tisoč evrov), ima v Gorenju boljši posel od nadzorniške funkcije. Prek svoje zadnje žene Romane Voljč Kovács in njene družbe za kadrovsko in podjetniško svetovanje, ki je leta 2016 po poročanju Bojana Požarja od Gorenja, ki ga nadzoruje mož, zaslužila okoli 300 tisoč evrov. Voljč je predsedniku uprave Gorenja Bobincu, ki slovi po želji po častnih funkcijah, odstopil svoje mesto v Trilateralni komisiji, kjer je po pričevanju virov več let sodeloval s podpredsednikom družbe Rothschild.

Zvon Ena Holding
NLB, iz katere je KBC medtem že odšla, sanacija poslovanja pa je padla na pleča davkoplačevalcev oziroma državnih dokapitalizacij, in Gorenje nista edina Rothschildova posla pri nas. Sodeč po objavah na Seonetu so sodelovali tudi pri sanaciji razvpite cerkvene družbe Zvon Ena Holding. Rothschildi so sicer pripravili dokument, v katerem so ugotovili, da je deset, takrat še državnih bank (NLB, NKBM, Abanka Vipa) družbama Zvon Ena Holding in Zvon Dva Holding posodilo 376 milijonov evrov. Zvon Ena Holding je februarja 2012 končal v stečaju, zaposleni v družbah v njegovi lasti, denimo v Heliosu, Mladinski knjigi Založbi in Steklarni Rogaška, pa so trepetali za službe.

Rothschildovi posli

AGROKOR – Hrvaški tajkun Ivica Todorić je leta 2014, ko je bil še trdno v sedlu Agrokorja in je kupil Mercator, po poročanju Reutersa najel družbo Rothschild kot svetovalca za javno ponudbo delnic na londonski borzi. Agrokor danes rešuje hrvaška država.

PRI ALENKI BRATUŠEK – Leta 2014 je bila pri takratni predsednici vlade Alenki Bratušek na sestanku Arielle Malard de Rothschild iz francoske veje multinacionalke ter ponudila “svetovanje in pomoč pri procesu privatizacije, kreditnih ocenah in finančnem poslovanju”
POMURKA – Leta 1995 je bil Rothschild (neuspešen) pogajalec za enega od ponudnikov pri nakupu Pomurke. Finance so takrat poročale, da skladu ni uspelo izvedeti, kdo bi bil pravzaprav končni kupec in katere finančne ustanove ga podpirajo.

IZ TISKANE IZDAJE ŠKANDAL24


Mogoče vas bo zanimalo

Povozil ga je na dvorišču, moški je bil na mestu mrtev
Črno
14 Ogledov
Črno
14 Ogledov

Povozil ga je na dvorišču, moški je bil na mestu mrtev

User One - 27. October, 2021 8:11

"Na dvorišču Kmetijskega centra na Cankovi je voznik tovornega vozila pri vzvratni vožnji povozil 68 - letnega moškega, ki je na kraju dogodka umrl," sporoča Robert Belec…

Jutranje temperature vse bližje ledišču, proti konca tedna se bo vreme kvarilo
Novice
18 Ogledov
Novice
18 Ogledov

Jutranje temperature vse bližje ledišču, proti konca tedna se bo vreme kvarilo

User One - 27. October, 2021 7:54

Danes bo na Primorskem jasno, pihala bo večinoma šibka burja, za sredo napovedujejo pri Agenciji RS za okolje. Po nižinah v notranjosti bo sprva oblačno ali megleno,…

Požar v naselju, v hiši dva, en ni preživel
Črno
32 Ogledov
Črno
32 Ogledov

Požar v naselju, v hiši dva, en ni preživel

User One - 27. October, 2021 4:51

V torek je zvečer, ob 19.34, v naselju Anhovo v občini Kanal zagorela stanovanjska hiša, javlja uprava za zaščito in reševanje. Gasilci PGD Kanal in JZ GRD…

Več iz te kategorije

Do smrti ga je povozil tovornjak
Črno
63 Ogledov
63 Ogledov

Do smrti ga je povozil tovornjak

User One - 26. October, 2021 21:21
Delavec neodziven, oživljanje žal neuspešno
Črno
174 Ogledov
174 Ogledov

Delavec neodziven, oživljanje žal neuspešno

User One - 26. October, 2021 14:04