0 Deljenj 1215 Ogledov

V eksploziji avtomobila ubita znana novinarka in kritičarka premierja

16. October, 2017 19:15
1215 Ogledov
Linkedin

VALLETTA – V eksploziji avtomobila je danes umrla znana malteška novinarka in komentatorka Daphne Caruana Galizia, je potrdil malteški premier Joseph Muscat. Caruana Galizia je bila sicer ostra kritičarka Muscata, vendar ta zavrača vsakršne namige o vpletenosti v njeno smrt in napoveduje temeljito preiskavo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Novinarka je bila ubita danes popoldne v svojem avtomobilu. Po dosedanjih informacijah je avtomobil raznesla podtaknjena bomba. Po navedbah malteške televizije je pred 15 dnevi na policijo podala prijavo zaradi prejetih groženj.

Premier Muscat je po dogodku sklical novinarsko konferenco in obsodil dejanje kot barbarski napad na novinarko. “Vsakdo ve, da je bila gospa Caruana Galizia moja ostra kritičarka, tako politično kot osebno, ampak nihče ne more kakor koli upravičiti tega barbarskega dejanja,” je dejal in zatrdil, da “ne bo počival,” dokler storilcev ne bodo ujeli.

Pri tem je Muscat še pozval k narodni enotnosti in spoštovanju pravice svobode govora. “Vsakdo v tej državi ima pravico, da piše in reče karkoli,” je dejal.

Caruana Galizia je poskrbela za veliko razburjenje na tem sredozemskem otoku, ko je objavila članek v povezavi z razkritji t.i. panamskih dokumentov, da je bilo eno od podjetij, ki je zaslužke skrivalo v davčnih oazah v Karibih, v lasti Muscatove žene. Malteški premier je to zanikal.

Muscatova administracija je bila sicer v afero Panamaleaks že ujeta tudi pred objavo članka Caruana Galizie. Dokumenti, ki jih je v sodelovanju z mednarodnim konzorcijem preiskovalnih novinarjev objavil WikiLeaks, so namreč že razkrili, da sta tajne račune v Panami imela minister za energijo Konrad Mizzi in šef Muscatovega kabineta Keith Schembri.

Medij Politico je Caruana Galizio označil za WikiLeaks v eni osebi, ki je na križarskem pohodu proti netransparentnosti in korupciji na Malti. Uvrstili so jo tudi na seznam 28 oseb, ki so v letu 2017 oblikovali ali pretresli Evropo.

STA

Več iz te kategorije