0 Deljenj 1028 Ogledov

V Barceloni 13 mrtvih, nekaj ur kasneje nov teroristični napad

18. August, 2017 8:04
1028 Ogledov

BARCELONA – V Barceloni je  v terorističnem napadu, ko je voznik dostavnega vozila namerno zapeljal v množico, po zadnjih podatkih življenje izgubilo najmanj 13 ljudi, ranjenih pa jih je bilo 80. Storilca sta po napadu zbežala, a ju je policija že aretirala. Odgovornost za napad je prevzela skrajna Islamska država (IS).

Na med turisti najbolj priljubljeni aveniji v središču Barcelone Ramblas je danes v množico ljudi namerno zapeljalo dostavno vozilo. Območje je policija zaprla, na kraj pa je prišlo več reševalnih in policijskih vozil. Eden od očividcev je dejal, da je slišal glasen zvok in da so vsi ljudje začeli bežati in iskati zatočišče v bližnjih lokalih in trgovinah. Lokalne oblasti pozivajo ljudi, naj se izogibajo območja okoli trga Catalunya, ki leži na severnem koncu znamenite avenije. Metro in železniške postaje so zaprte.

Vir: facebook

Policija je po več urah le prijela domnevnega napadalca in ga identificirala kot Drissa Oukabirja, nato pa so prijeli še drugega osumljenca. Na twitterju je ob tem zanikala poročanje medijev, da se je drugi osumljenec zatekel v bar.

Po podatkih veleposlaništva v Madridu so bili v središču Barcelone, kjer se je zgodil današnji napad, trije mladi slovenski državljani, ki niso poškodovani ali v nevarnosti. Bili so v nekem nakupovalnem centru, kjer so počakali na nadaljnja navodila policije. Veleposlaništvo Slovenije v Madridu je kmalu po napadu vzpostavilo stik z lokalnimi oblastmi, da bi ugotovilo, če so med poškodovanimi tudi Slovenci.

Rambla je najbolj znana ulica v katalonski prestolnici in tako kot med domačini tudi med turisti najbolj priljubljena sprehajalna ulica v Barceloni. Dolga je 1,3 kilometra in vodi do pristanišča.

V zadnjih letih so bila sicer vozila uporabljena že v več terorističnih napadih v Evropi. Zadnji napad se je zgodil 3. junija v Londonu, ko je na Londonskem mostu najprej vozilo zapeljalo v pešce in jih pokosilo, nakar je zapeljalo do bližnjega Borough Marketa, kjer so iz njega izstopili trije moški z noži in začeli zabadati mimoidoče. Ubitih je bilo šest ljudi, 48 je bilo ranjenih.

Ponoči nov napad z avtomobilom 

Po smrtonosnem napadu s kombijem v središču Barcelone v četrtek popoldne je ponoči v bližnjem kraju Cambrils prišlo do novega napada z avtomobilom, pri čemer je bilo ranjenih sedem ljudi. Sledil je spopad med policisti in petimi napadalci, pri čemer so bili slednji ubiti. Nekateri so imeli na sebi pas z eksplozivom, je sporočila policija.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je do napada v obmorskem letovišču Cambrils, ki leži kakih 120 kilometrov južno od Barcelone, audi A3 zapeljal v množico pešcev in jih šest ranil, povozil pa je tudi policista.

Po poročanju lokalnih medijev so napadalci pobegnili policijski patrulji, ki jih je hotela preveriti, pri tem pa so med begom skušali zadeti čim več pešcev. Policija se je podala v lov za njimi, napadalci pa so med begom izgubili oblast nad vozilom, ki se je prevrnilo.

Vnel se je spopad s policijo, pri tem pa je bilo ubitih vseh pet napadalcev v avtomobilu. Policija domneva, da je bil tudi to teroristični napad in da je bil povezan z napadom v Barceloni.

Strokovnjaki za eksploziv skušajo ugotoviti, ali so moški nosili pasove z eksplozivom in policija je opozorila, da bodo izvajali nadzorovane eksplozije. Po navedbah zdravstvenih oblasti je pet ranjenih v bolnišnici – eden je v kritičnem stanju, dva pa sta huje ranjena.

STA

Več iz te kategorije