0 Deljenj 973 Ogledov

Umrl član četverice JBTZ: Poslovil se je junak Slovenske pomladi, dober in pokončen človek, bojevnik svobode in luči

24. October, 2019 9:47
973 Ogledov

Umrl je nekdanji novinar Mladine in založnik David Tasič, član četverice JBTZ, ki jo je vojaško sodišče leta 1988 obsodilo na zapor. Novico o njegovi smrti so potrdili v njegovi družini.

Tasič se je rodil leta 1962 v Kruševcu v Srbiji. Med leti 1981 in 1989 je bil novinar in urednik pri časopisu Mladina. Poleg spremljanja politične scene v Sloveniji in Jugoslaviji ter odpiranja tedaj tabuiziranih tem – objavil je znameniti feljton o Golem otoku -, je spremljal tudi glasbeno novovalovsko rock in punk sceno.

S svojim angažiranjem je hitro postal tudi tarča tedanje jugoslovanske politične policije. Leta 1987 ga je namreč prvič obiskal praporščak JLA Ivan Borštner, ki je iskal primernega sogovornika ob svojem izstopu iz zveze komunistov. Leta 1988 je Borštner obiskal uredništvo Mladine še enkrat, tokrat zaradi vojaškega ukaza o premeščanju orožja iz mejnega območja v notranjost Slovenije. Kopija vojaškega ukaza je postala corpus delicti kasnejšega procesa proti četverici na vojaškem sodišču v Ljubljani. Po odzivu JLA na pisanje Mladine o admiralu Branku Mamuli je namreč odgovorni urednik Mladine Franci Zavrl od Tasića prevzel omenjeno kopijo in jo dostavil v podjetje Mikro Ada, ki se je ukvarjalo z računalniki in namiznim založništvom. Že tako ali tako pa je Udba takrat budno spremljala in preiskovala Janeza Janšo, ki je bil tam zaposlen, povrh vsega pa je deloval v uredništvu Časopisa za kritiko znanosti (ČKZ) in pisal različne kritične kolumne, predvsem s področja obrambnih vprašanj ter odnosa do tedanje JLA. Notranji vir je SDV sporočil, da so tudi pri Janši “neki vojaški ukazi”. O vsem tem je Igor Omerza podrobneje pisal o svoji knjigi o JBTZ, v knjigi “JBTZ – 25 let kasneje” pa je tudi objavljeno pričevanje Davida Tasića, ki je bil dva dni po aretaciji Janše tudi sam aretiran. Čeprav sam ni služil niti vojaškega roka, je bil poslan v vojaški zapor.

Na okrogli mizi ob 25. obletnici obletnici afere JBTZ je Tasič poudaril, da je “zgodovinski spomin žal prekratek”. Po njegovih besedah danes že pozabljamo, v kakšnem režimu smo takrat živeli in kako nevaren je bil boj za spremembe in demokracijo. Je pa dodal, da so imeli srečo, da se je proces zgodil v času, ko se je totalitarni režim razkrajal, zaradi česar so dobili tudi široko podporo javnosti.

Leta 1989 je Tasič zapustil uredništvo Mladine in se poslovil od novinarstva. Ustanovil je eno prvih neodvisnih zasebnih založb v Sloveniji, Založbo Karantanija. Od leta 1999 se je Tasič ukvarjal s preučevanjem odlikovanj in njihove zgodovine.

Več iz te kategorije