0 Deljenj 1723 Ogledov
© Branko Šalamun je veteran vojne za Slovenijo. Država mu zdaj vrača tako, da ga meče iz stanovanja.

TRAGIČNA ZGODBA, KI NIKOGAR NE ZANIMA Tudi policisti so drugorazredni v lastni državi

13. December, 2017 18:12
1723 Ogledov

Po podatkih Sindikata policistov Slovenije notranje ministrstvo iz svojih službenih stanovanj poskuša spraviti najmanj 30 upokojenih nekdanjih policistov in veteranov.

Medtem ko so nekateri izmed vidnih politikov in poslancev zagnali cel vik in krik glede preprečitve deportacije sirskega nezakonitega migranta Ahmada Šamija, očitno prav nikogar ne zanima tragična zgodba Branka Šalamuna, vojnega veterana in junaka osamosvojitvene vojne, ki mu grozi deložacija.

Po prepričanju Sindikata policistov Slovenije so pri stanovanjski ureditvi policisti v precej slabšem položaju kot drugi zaposleni v javnem sektorju, pri čemer jih najbolj jezi medsebojno razlikovanje med merili. Pri drugih državnih organih namreč velja, da lahko zaposleni v službenih stanovanjih ostanejo tudi po upokojitvi. Kljub temu, da je bil pravilnik, ki omogoča upokojenim policistom na MNZ najem stanovanj, spremenjen in tudi dopolnjen junija lani, so v sindikatu kritično opozorili, da je bil pravilnik sprejet enostransko.

Nadomestno stanovanje ni primerno

Ministrstvo za notranje zadeve RS Šalamunu ne želi podaljšati najemne pogodbe za službeno stanovanje v prestolnici, kjer živi skupaj s svojim sinom. V zameno za to so mu na ministrstvu ponudili podstrešno stanovanje v Logatcu, ki mu zaradi zdravstvenih težav ne predstavlja realne nadomestne možnosti.

Šalamun je nekdanji sodelavec policije, zaposlen je bil na ministrstvu za notranje zadeve, 31. avgusta lani pa se mu je iztekla najemna pogodba. Te mu niso želeli podaljšati, saj naj bi bili za najem stanovanja zainteresirani ljubljanski policijski uslužbenci. Stoodstotnemu invalidskemu upokojencu so tako ponudili vseljivo službeno stanovanje, ki pa se ne nahaja v prestolnici, v bližini potrebne zdravstvene nege, ampak v Logatcu, ki je približno 30 kilometrov stran.

Šalamun ni migrant, zato je za slovensko levico drugorazreden, torej nevreden obravnave.

Tožba zoper deložacijo

Šalamun je bil zaradi stiske prisiljen iti v tožbo zoper deložacijo, saj postopek na ministrstvu ni bil obravnavan korektno. Stanovanjska problematika se namreč vleče vse, odkar je v pokoju, torej približno štiri leta, kar se kaže na njegovem psihičnem počutju, saj marsikdaj zaradi skrbi sploh ne more zaspati. Šalamun je namreč tudi hud sladkorni bolnik, ima poškodbo hrbtenice, doživel je možgansko kap in ima probleme s popuščanjem ledvic, tovrstna situacija pa mu še dodatno najeda zdravje.

Branko Šalamun je veteran vojne za Slovenijo, je Slovenec, ni musliman in ni aktivist LGBT. To so očitno njegovi izvirni grehi, zaradi katerih se zanj v strankah Levica in Socialni demokrati niso zavzeli.

Šalamunu in njegovemu sinu stanovanje, veliko 57 kvadratnih metrov, pomeni vse, saj nimata finančnih sredstev, davčne oaze ali kakšnih stricev iz ozadja, ki bi lahko posredovali pri omenjeni problematiki. Šalamun je prepričan, da si, po dolgotrajnem služenju državi, zasluži stanovanje, in dodaja, da se je pozanimal, kaj bi selitev pomenila v pravnem vidiku. Ta bi v najem dobil stanovanje s profitno najemnino za obdobje enega leta.

Žiga Planinec, generalni sekretar Sindikata policistov Slovenije, je za slovenske medije povedal, da v primeru Šalamuna ministrstvo ni ravnalo na nezakonit način, in ob tem poudaril, da očitno ni upoštevalo drugih okoliščin primera. Po prepričanju Planinca je nujno, da se ne prezre človeškega vidika.

IZ TISKANE IZDAJE ŠKANDAL24

 

 

 

 

Več iz te kategorije