0 Deljenj 2671 Ogledov

To je odziv kranjskih policistov, ki so obravnavali sina Alenke Bratušek

19. February, 2020 18:25
2671 Ogledov

Na kranjski policijski upravi so zavrnili namigovanja o domnevnem nadziranju družinskih članov politikov. V nedeljo opolnoči je namreč enega od otrok predsednice stranke Alenke Bratušek takoj, ko je zapeljal s parkirišča izpred hiše, ustavila policija in uporabila vse preiskovalne metode.

Generalni sekretar SAB Jerneja Pavliča je danes v izjavi za medije v DZ ocenil, da so bile policijske metode “nenavadne”, policisti pa so zasliševali tudi sopotnika. V SAB ob tem niso izključili niti možnosti, da bi prihajalo do prisluškovanja predstavnikom stranke in družinskim članom.

Vendar pa so na Policijski upravi (PU) Kranj danes pojasnili, da policisti takrat “niso vodili nobenega postopka, ki bi potekal v nenavadnih okoliščinah”. Kot so zatrdili, je bilo glede na doslej opravljeno preverjanje postopek izveden strokovno, zakonito in v skladu s profesionalnimi policijskimi standardi. Obenem so ostro zavrnili namigovanja, da je bil kakorkoli sporen ali politično motiviran. “Policisti v postopku niso ‘zasliševali’ nikogar, niso izvajali nobenih ‘preiskovalnih metod’, niti niso govorili s sopotnikom,” so zapisali.

Postopkov je bilo v nedeljo ponoči sicer več, med njimi eden okoli polnoči pri olimpijskem bazenu v Kranju, ko so policisti kontrolirali enega voznika, in sicer iz dveh razlogov. Prvi je povezan z delom policije na področju kriminalitete, kjer policija preprečuje, odkriva in preiskuje kazniva dejanja.

“Vozilo osebe je bilo v času, ko pogosto prihaja do vlomov, pred začetkom vožnje parkirano nasproti stanovanjskih hiš, voznik pa je z vožnjo začel, ko se mu je policijska patrulja začela približevati,” so zapisali. Kot so pojasnili, smejo policisti na podlagi 40. člena zakona o nalogah in pooblastilih policije ugotavljati identiteto osebe, ki z obnašanjem, ravnanjem ali zadrževanjem na določenem kraju ali ob določenem času vzbuja sum, da bo storila, izvršuje ali je storila kaznivo dejanje ali prekršek.

Drugi razlog pa je v ugotavljanju zanesljivosti voznika in izpolnjevanju pogojev za udeležbo v prometu. Policisti namreč na podlagi zakona o pravilih cestnega prometa nadzirajo in urejajo promet na javnih cestah in nekategoriziranih cestah, ki se uporabljajo za cestni promet.

Tako nadzirajo policisti …

Policisti tako “nadzirajo stanje in prevoznost teh cest, vozila, tovor v in na vozilih, voznike in druge udeležence cestnega prometa, ter izvajajo pooblastila, določena z mednarodnimi pogodbami, s tem zakonom ali drugimi predpisi, ki se nanašajo na varnost cestnega prometa,” so pojasnili.

Policijska patrulja pri kontroli sicer ni ugotovila posebnosti, zato je postopek brez ukrepov zaključila ter ga evidentirala v poročilo opravljenem delu, kot to zahtevajo pravila policije. Pri vozniku je bilo preverjeno tudi njegovo psihofizično stanje in pogoji za udeležbo v prometu, ki jih je izpolnjeval. Postopek je trajal nekaj minut.

Več iz te kategorije