0 Deljenj 1236 Ogledov

Temperature do 24 °C, pri preobčutljivih za cvetni prah breze lahko nastopijo navzkrižne reakcije s sorodnimi alergeni cvetnega prahu dreves

9. April, 2020 8:46
1236 Ogledov

Danes bo jasno. Najvišje dnevne temperature bodo od 19 do 24 °C, so v napoved ob 8. uri zapisali pri Agenciji RS za okolje (Arso).

Biometeorološka napoved

V četrtek in v petek bo vpliv vremena na počutje in razpoloženje ljudi ugoden in spodbuden.

Napoved UV indeksa: UV indeks bo ob jasnem vremenu sredi dneva dosegel vrednost med 5 in 6.

Napoved cvetnega prahu v zraku: Poteka glavna sezona pojavljanja cvetnega prahu breze in gabra, obremenitev bo visoka. Sezona jesena se je prevesila v drugo polovico, obremenitev bo srednje visoka do visoka in se bo zmanjševala. Pojavljal se bo cvetni prah hrasta in bukve.

V zraku bo še cvetni prah nizko alergenih vrst: topola, različnih vrst vrb, bresta, javorja, cipresovk in tisovk.

V Primorju so glavni alergeni gaber, jesen in cipresovke. Vetrovi lahko občasno prinašajo zrna breze s celine. Prisoten bo še cvetni prah topola, vrbe, hrasta in platane.

Pri nekaterih posameznikih preobčutljivih za cvetni prah breze lahko nastopijo navzkrižne reakcije s sorodnimi alergeni cvetnega prahu dreves (jelše, leske, gabra, hrasta, bukve, pravega kostanja). Ob uživanju nekaterih vrst surovega sadja in zelenjave se lahko pojavi sindrom alergije v ustih, občutek srbenja v ustih, ustna sluznica tudi oteče.

Zaradi suše še vedno velja opozorilo.

Opozorilo

Za območje celotne Slovenije je razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja.

Jutri bo na Primorskem pretežno jasno, drugod bo sredi dneva in popoldne občasno zmerno oblačno. Jutranje temperature bodo od 0 do 6, v mraziščih na Notranjskem in Kočevskem do -4, najvišje dnevne pa od 20 do 25 °C.

Obeti. V soboto in nedeljo bo sončno, le občasno ponekod zmerno oblačno. V nedeljo bo začel pihati jugozahodni veter.

Vremenska slika. Nad Evropo je obsežno in ustaljeno območje visokega zračnega tlaka. S šibkimi severovzhodnimi vetrovi doteka k nam topel in suh zrak.

Napoved za sosednje pokrajine. Pretežno jasno bo, v Kvarnerju bo občasno pihala šibka burja.

Več iz te kategorije