0 Deljenj 2689 Ogledov

SODNA KALVARIJA Žrtev ministrove družine na sodno pravico čaka zaman

8. November, 2017 18:12
2689 Ogledov
''Kri se ni in ni ustavila,'' nam je v pogovoru o incidentu zaupal Martin Štimulak. Foto: osebni arhiv

Pretekli teden smo poročali, kako ga je pred dobrimi tremi leti v bližini gradu Lemberg grdo skupil danes 85-letni Martin Štimulak. Po krvavem napadu sedaj pravico išče na sodišču. Že zelo dolgo!

 Spomnimo. V prejšnji številki smo predstavili domnevni brutalni napad samooklicanega lembergškega graščaka, Franca Zidarja. Slednji ni kdor koli, ampak je tast pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča in oče odvetnice Nine Zidar – Klemenčič. To je pomembno pri nadaljevanju zgodbe …

Napad na takrat 82-letnega Štimulaka se je zgodil ob postavljanju žične ograje, s katero je Štimulak želel ograditi lastno parcelo. Ob tem ga je Franc Zidar najprej napadel verbalno in nato še fizično. Rezultat: razbito in močno krvavo čelo ter udarnine ob padcu ob tla. Štimulak se je morebitnega nadaljnjega še slabšega poteka dogodkov rešil le tako, da je na svojih več kot osem desetletij starih nogah in ves krvav pobegnil pred Zidarjem.

 Prvi dve leti

Napad na oškodovanca Štimulaka, ki je bil pri tem telesno poškodovan, se je zgodil 4. junija 2014. Minilo je dobrih pet mesecev, da je pristojno državno tožilstvo v Celju prejelo kazensko ovadbo, ki jo je Policijska postaja Celje podala zoper Franca Zidarja. V njej so ga ovadili za kaznivo dejanje lahke telesne poškodbe, storjene naklepoma. In tu se pojavi prva čudna okoliščina: kazenska ovadba nosi na roke napisan datum, 25. 8. 2014, nato pa je ta do državnega tožilstva romala kar dva meseca in pol. Zakaj?

Ponovno je moralo miniti skoraj osem mesecev – in smo že junija 2015 –, da je pristojni državni tožilec na Okrajno sodišče v Celju vložil predlog za opravo posameznih preiskovalnih dejanj zoper Franca Zidarja zaradi kaznivega dejanja hude telesne poškodbe, povzročene zaradi malomarnosti. Iz katerih dokazov je državni tožilec sklepal, da je kaznivo dejanje storjeno iz malomarnosti in ne z naklepom, kot smo izvedeli, nikdar ni pojasnil. Do konca leta 2015 so bila ta preiskovalna dejanja tudi opravljena.

 Preobrat

Marca 2016 je okrožni državni tožilec izdal sklep o zavrženju kazenske ovadbe, češ da ni dokaza, da bi Franc Zidar oškodovanemu Štimulaku povzročil hudo telesno poškodbo. Izvedenka medicinske stroke je namreč ugotovila, da je Štimulak kritičnega dne dobil lahke telesne poškodbe. Spomnimo: niti policija ni trdila, da bi Štimulak dobil hude telesne poškodbe. Zaradi tožilčevega zavrženja kazenske ovadbe zoper Zidarja, je lahko napadeni in poškodovani ostareli Štimulak zdaj le sam kot subsidiarni tožilec prek svoje pooblaščenke na Okrajno sodišče v Celju vložil obtožni predlog zoper Zidarja zaradi naklepnega kaznivega dejanja lahke telesne poškodbe. Ob tem je Štimulak zaradi svoje starosti zaprosil za pospešitev postopka, saj je star več kot 80 let in je slabega zdravja. In za to ni zaprosil samo enkrat, za pospešitev je prosil še septembra 2016. Brez uspeha?

Pravosodni minister Goran Klemenčič je obdolžencev zet. Foto: arhiv

 Kdo zavlačuje?

Skozi Celje je preteklo precej Savinje, preden so se stvari na sodišču začele odvijati. Prvi predobravnavni narok je bil opravljen konec leta 2016, in potem so se ponovno pojavile nove »okoliščine«, ki so postopek zopet upočasnile.

Najprej je zbolel Zidarjev zagovornik, zato je bila glavna obravnava prestavljena na letošnji april, ko so bile uspešno zaslišane prve priče v tej zadevi. Obravnava bi se morala nadaljevati čez dober mesec, a je bila zaradi opravičila izvedenke ponovno prestavljena. Tokrat za nedoločen čas, a je sodišče že čez en mesec poslalo vabilo za glavno obravnavo v septembru. A tu se zaplete! To, da je med dvema obravnavama (aprilsko in septembrsko) minilo več kot tri mesece, pomeni, da je treba obravnavo začeti znova. V praksi: ponovno zaslišanje obdolženca, oškodovanca in vseh prič!

A tudi s septembrsko obravnavo ni bilo kaj več sreče – zaradi opravičila priče je bila prestavljena na oktober. Datum v oktobru ni ustrezal novi Zidarjevi zagovornici, zato je sodišče v dnevu ali dveh obravnavo preložilo na november. Ker je Štimulakova odvetnica Alenka Ranzinger tako postopanje sodišča označila za očitno neprimerno, je na sodišče vložila predlog za izločitev sodnice zaradi utemeljenega suma v njeno nepristranskost, in sicer zaradi vtisa, da z izvedbo postopka zavlačuje namenoma. A sodišče je zahtevo odvetnice Ranzinger pred dnevi zavrnilo.

Kaj torej ostane človeku v 86. letu starosti, ko se znajde v prepočasnem toku sodnega kolesja? Pomisli kdo nanj? Pomisli kdo na njegovo pravico? Kje jo bo iskal? Mar čakajo, da pred Razsodnikovimi vrati?

Zakaj vse tako dolgo traja? Naključja?

O tem, da je Zidar tast pravosodnega ministra, smo že zapisali. Poglejmo še nekaj »naključij«.

Prvi Zidarjev zagovornik Tomaž Bromše je bil letos s strani Sodnega sveta RS izbran za okrožnega sodnika v Ljubljani, nato ga je izvolil še Državni zbor RS.

Nova zagovornica obdolženega je odvetnica Jerneja Jazbinšek Goričan iz Celja. Je žena celjskega sodnika Mirana Jazbinška, ki ga je minister Klemenčič »vzel k sebi« na pravosodno ministrstvo. Tam je prevzel službo za nadzor organizacije poslovanja sodišč, oziroma preprosteje – za nadziranje svojih bivših kolegov.

Krog je sklenjen. Naključje? Presodite sami!

 

 

Več iz te kategorije