0 Deljenj 3803 Ogledov

Sodišče Kučanovemu prijatelju v eni uri rešilo premoženje pred izvršiteljem

21. June, 2018 15:55
3803 Ogledov
Foto: Škandal24

Objavljamo šokantno zgodbo, kako se v Sloveniji godi tistim, ki imajo etiketo “Kučanov prijatelj”. Poslujejo v davčnih oazah, govorijo o milijonih evrov, imajo luksuzne jahte … In se o vsem tem brezsramno hvalijo slovenskim sodnikom, medtem ko v Sloveniji dolgujejo milijone. Še več! Na njihovi strani so celo sodniki. To potrjuje tudi primer ultramilijonarja s Primorske Edvina Pejovića.

Pred nekaj dnevi smo razkrili naravnost perverzno ozadje Kučanovega prijatelja Edvina Pejovića, ki že več let uspešno skriva svoje premoženje pred upniki, predvsem prek kanaliziranja denarnih sredstev družbam na Maldivih, kamor pa slovensko sodišče in upniki ne morejo poseči. Vse to bi ostalo slovenski javnosti skrito, če v medije ne bi prišla zgodba iz leta 2008, ko je Pejović družbi Beohemija, d.o.o., iz Beograda prodal svoj poslovni delež v družbi Pejo Šampionka, d.o.o., za kar je dobil 6 milijonov evrov, a je novi lastnik in zakoniti zastopnik kaj hitro ugotovil, da je bil ta znesek občutno previsok, saj je Pejović pred prodajo z delitvijo podjetja Pejo Šampionka, d.o.o., na svoje podjetje Pejo, d.o.o., prenesel celotno premoženje, ki je bilo omembe vredno, predvsem pa številne nepremičnine z visoko vrednostjo.

Edvin Pejović na dan izvršbe pred svojim domom v kraju Pobegi nad Koprom. Foto: Škandal24

Poznavalci njegovo takratno premoženje leta 2008 ocenjujejo celo na 15 milijonov evrov, a tega naj bi Pejović z različnimi manevri prenesel na način, da je bila vrednost premoženja, prenesenega na Pejo, d.o.o., prikazana le v višini 4 milijonov evrov. Obenem naj bi Pejović neposredno po prodaji na vseh nepremičninah v svoji lasti ustanovil zemljiško-knjižne dolgove, ki naj bi bili domnevno fiktivni. Še več! Novi zakoniti zastopnik družbe Pejo Šampionka, d.o.o., naj bi tudi ugotovil, da je podjetje že vse od leta 2006, torej že od dveh let pred nakupom, insolventno, njegovo spoznanje pa je potrdil tudi izvedenec v sodnem postopku.

Prestižna jahta, ki jo ima Pejović na Maldivih. Poimenoval jo je kar po svojem sinu Tomiju. Foto: posnetek zaslona

Pejo Šampionka, d.o.o., je tako v stečaju, stečajni postopek pa je bil uveden že leta 2009. Obenem je stečajna upraviteljica Marija Magdalena Šantl zoper Pejovića sprožila več postopkov, med drugim tudi pri Okrožnem sodišču v Novi Gorici, kjer je bila izdana sodba, ki je že pravnomočna. Njegov dolg do Pejo Šampionke, d.o.o., po naših informacijah znaša kar 2,2 milijona evrov, zaradi zamudnih obresti pa je narasel že na 4 milijone evrov, na kar je bil za sredo, 20. junija, napovedan rubež njegovih premičnin, ki jih ima na različnih parcelnih številkah v katastrskih občinah Oltra in Bertoki, in to zaradi dolga 2.252.557,64 evra, razkriva sklep o izvršbi, ki ga hranimo v našem uredništvu. Sklep je izdalo okrajno sodišče v Radovljici, medtem ko na nekaterih nepremičninah ni dovolilo rubeža, med drugim tudi v Bohinjski Češnjici, kjer ima Pejović svojo zimsko rezidenco. Tam naj bi imel svoj vikend tudi Milan Kučan, s katerim naj bi se Pejović hvalil, da sta prijatelja ter da mu “ureja neke zadeve”. Njuno prijateljstvo, tako naš vir, pa naj bi postalo še tesnejše, ker naj bi bila v omenjenem kraju, kjer naj bi imela oba počitniško hišo, celo soseda. Še več – v nekem drugem sodnem sporu naj bi v Pejovićev prid pričal celo Peter Šefman, ki je zaslovel kot Kučanov šef varovanja. Sodišče v Radovljici je sicer zavrnilo izvršbo na nepremičnino v Bohinjski Češnjici, ker “te nepremičnine po podatkih zemljiške knjige ne obstajajo”?! Sodišče je določilo tudi izvršitelja – Tadeja Poljaka, ki pa je moral Pejićevo posestvo zapustiti praznih rok. Tako je ekspresno hitro – v zgolj dobri uri – razsodila okrajna sodnica Pavlina Drmota iz Radovljice.

Pejović se je izvršitelji pohvalil s 50 milijoni evrov, pripeljal pa se je s tem prestižnim mercedesom S 500 4 matic. Foto: Škandal24

Še posebej napeto je bilo dogajanje v kraju Pobegi 20. junija, kjer se je izvršitelj začel svoj postopek o izvršbi ob 9. uri. Le nekaj minut pozneje se je na kraj rubeža pripeljal Pejović, ki je nato, po naših zanesljivih informacijah, ves čas kontaktiral z odvetniki. Kakšno uro pozneje se je pripeljala še njegova žena Irma s fasciklom. Čeprav je sodišče zaukazalo izvršbo in določilo tudi izvršitelja, pa je očitno Pejović uporabil vse svoje zveze in le dobro uro po tem je sodišče iz Radovljice razsodilo, da se rubež premičnih stvari sicer opravi, a se zarubljene stvari pustijo v hrambi pri dolžniku na istem naslovu v Pobegih. Pejović je tako izkoristil luknjo v zakonu, upnik pa upravičeno predvideva, da bo sedaj Pejović dokazoval, da zarubljene stvari sploh niso njegove, temveč od njegove žene.

Na kraj rubeža je prišla Pejovićeva žena Irma s fasciklom, ki je ekspresno hitro pobegnila skozi zadnji vhod. Foto: Škandal24

Pejovićeva žena Irma je zdrvela mimo nas. Foto: Škandal24

A to še ni vse. Okrajno sodišče v Radovljici je kratkomalo spregledalo ponudbo Pejovića, da dolžniku ponudi manj kot desetino vrednosti, ki mu jo po sklepu sodišča dolguje. Še ena slovenska zgodba torej, ko ima dolžnik v davčnih oazah milijone, v Sloveniji pa dolgove. To potrjuje tudi zapisnik za obravnavo upniškega predloga za začetek stečajnega postopka s 4. 4. 2017, kjer je Pejović sodniku Petru Baši povedal, da ima več podjetij na Maldivih, katerih vrednost je več kot 30 milijonov evrov. To je ocenila Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani na osnovi Due Diligenca Ernst & Young. “Podjetje na Maldivih ima tri milijone evrov neto profita letno, kar je razvidno iz Ernst & Young poročila. Firma ima za 8 milijonov 800 tisoč nerazporejenih dobičkov. Je lastnik 36 jaht na Maldivih, so ocenjene po Ernst & Young 10 milijonov kapitala,” je sodniku povedal Baši.

Pejovićevo domovanje v Pobegih. Foto: Škandal24

Pejović pa je omenjenemu sodniku tudi povedal, da ima kljub bajnim milijonom v davčni oazi v Sloveniji blokirane račune. Obenem pa priznava, da ima njegovo podjetje na Maldivih “sedem otokov, je eno največjih na Maldivih za potapljanje, za ekskurzije, za jahte, na najbolj eminentnih otokih na Maldivih”. V tem podjetju na Maldivih je prisoten že 20 let, p0vprečno pa tam preživi 30 dni na leto. Medtem ko je o teh podjetjih govoril v samih presežkih, pa ima v Sloveniji predvsem vpisane zemljiške dolgove …

 

 

 

 

 

 

Več iz te kategorije