0 Deljenj 2483 Ogledov

Razkrivamo! Član Kučanovega Foruma 21 na Ciper nakazal milijone

20. November, 2017 9:29
2483 Ogledov

Skoraj devet milijonov evrov je Škrabčev Riko od avgusta leta 2013 nakazal na račune samo dveh podjetij na Cipru, razkrivajo dokumenti, ki jih hranimo v uredništvu Škandala24

Pretežni del nakazil Škrabčevega Rika, več kot osem milijonov evrov, je bilo nakazanih na račun samo ene družbe, Crashouribe Trading Co Limited (kar je cipska oblika družbe z omejeno odgovornostjo). Vsa nakazila Rika na Ciper so prikazana v tabeli. Večinoma gre za zaokrožene zneske. Na vrhuncu poletja 2014 pa je zadnji julijski dan Škrabčev Riko na ciprski račun nakazal šest enako visokih zneskov, skupaj več kot milijon evrov, dan pozneje, prvi avgustovski dan leta 2014, pa še pet enako visokih zneskov, skupaj milijon in pol. V dveh dneh je Škrabčev Riko skozi 11 manjših zneskov na račun ciprske družbe Crashouribe Trading Co Ltd nakazal 2,5 milijona evrov.

Izbrisan poslovni partner
Zadnje nakazilo na račun družbe Crashouribe Trading Co Ltd je bilo izvedeno 6. julija lani, samo mesec pozneje, 3. avgusta 2016, pa je bil v Uradnem listu Republike Ciper Crashouribe Trading objavljen na seznamu družb z omejeno odgovornostjo, ki so bile iz ciprskega registra izbrisane. Po podatkih naših cipskih virov je bila družba v register vpisana 13. novembra leta 2007. Sedež družbe je bil v Nikoziji v stanovanju 801 v osmem nadstropju zgradbe, v registru imenovane Nicisia Tower Center, na ulici Vyronos 36, v drugem nadstropju katerega so sumljivi poštni nabiralnik zasledili tudi novinarji konzorcija preiskovalcev, v katerem sodelujejo tudi Delovi novinarji. Novinarska ekipa Stojana Petriča, doselj jo je vodil Gregor Knafelc, ki je s svojim podjetjem prav tako posloval skozi davčne oaze, Škrabčevih ciprskih aktivnosti ni zaznala.

V ciprskih registrih družba, ki ji je Škrabčev Riko nakazal več kot osem milijonov evrov, sploh nima direktorja, ampak so v evidencah našli zgolj sekretarko, katere ime naj bi bilo Sarri Christina. V devetih letih delovanja Crashouribe Trading iz registra ni razvidno, da bi družba plačala kakšen evro prispevkov.

Modri biser zaznali, Rika ne
Še več. Naši viri trdijo, da Škrabčev Riko ni edina slovenska družba, ki je poslovala z danes že izbrisano ciprsko družbo Crashouribe Trading Co Ltd. Urad za preprečevanje pranja denarja je po naših informacijah od oktobra leta 2012 do novembra leta 2013 zaznal več nakazil na račun družbe Crashouribe Trading Co Ltd iz Slovenskih Konjic. Tam je na Štajerski ulici delovalo podjetje za obdelavo podatkov Modri biser, ki naj bi skozi 25 transakcij na račun Crashouribe Trading nakazalo 4,2 milijona evrov. Edini lastnik družbe Modri biser je bil v tistem času kanadski državljan Amit Jain s stalnim prebivališčem v Vancouvru.

Urad za preprečevanje pranja denarja je med svojimi zaznamki zabeležil tudi 15 nakazil družbe Job Smile z istega naslova na Štajerski ulici v Slovenskih Konjicah. Skupaj je bilo na račun ciprskega Crashouribe Trading Co Ltd nakazanih 751 tisoč evrov od decembra 2011 do konca marca 2012.

Čeprav je Škrabčev Riko nakazoval istemu podjetju z istim naslovom na Cipru kot podjetji iz Slovenskih Konjic, ga po informacijah poznavalcev na seznamih Urada za preprečevanje pranja denarja niso zaznali.

Novo stanovanje, nov račun
Po zaprtju družbe Crashouribe Trading Co Ltd je letos januarja Škrabčev Riko na 420 tisoč evrov zaokrožen znesek nakazal na račun ciprske družbe Coelum Limited. Tudi ta ima sedež v Nikoziji, v drugem nadstopju Strovolos centra v stanovanju 204.

Družba Coelum Limited je po naših informacijah v register vpisala tudi direktorico, to naj bi bila oseba ženskega spola z imenom Kyriaki Chatzifilippou, ki je niti spletni iskalniki ne najdejo v nobeni drugi povezavi kot z omenjeno družbo.

Več iz te kategorije